Lyžiarska sezóna na Štrbskom Plese je otvorená

Lyžiarska sezóna na Štrbskom Plese je otvorená

ŠTRBSKÉ PLESO (16. 12. 2018) - Na Štrbskom Plese sa počas víkendu 15.-16. decembra 2018 uskutočnilo prvé kolo kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup a prvé kolo Slovenského pohára v behu na lyžiach. Pretekov sa zúčastnilo 130 súťažiacich zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny a Litvy.

Vďaka trojtýždňovému zasnežovaniu a práci pracovníkov areálu bežeckého lyžovania a organizátorov sa podarilo pripraviť 2,5 kilometrový okruh, na ktorom súťažili aj preteky štafiet cez Svetovú zimnú Univerziádu v roku 2015.

jancik_sobota_areal

V sobotu boli na programe individuálne preteky žien na 7,5 km a mužov na 10 km klasickou technikou s intervalovým štartom. Preteky boli zároveň prvým kolom Slovenského pohára staršieho dorastu a dospelých a nominačnými pretekmi na tohtoročný Európsky olympijský festival mládeže EYOF Sarajevo 2019. Počas hmlistého a mrazivého počasia sa na trať vydalo 63 žien a 67 mužov.

Spolu s oceňovaním víťazov prvého dňa Tatranského pohára sa konalo aj Otvorenie lyžiarskej sezóny a pokrstenie snehovej vločky. Lyžiarski inštruktori zložili sľub a prevádzkovateľom areálu bežeckého lyžovania bolo odovzdané nové snehové pásové vozidlo. Program spestrila hudobná skupina Country duo Weteráni.

jancik_sprint_zenyfinale

Favoritkou sobotňajších pretekov bola historicky najlepšia poľská pretekárka a 4-násobná olympijská medailistka Justyna Kowalczyk, ktorá s časom 18:57,8 o viac ako minútu porazila svoju krajanku a minuloročnú víťazku kontinentálneho pohára Slavic Cup Elizu Rucku. Rucka bola zároveň najrýchlejšou juniorkou. Aj diplom za tretie miesto poputoval do Poľska vďaka Agate Warlo (20:23,2). V súťaži mužov sa na popredných priečkach presadili aj slovenskí bežci na lyžiach. Minuloročné dvojité víťazstvo na Tatranskom pohári obhájil Peter Mlynár, ktorý 10 kilometrovú trať odbehol v čase 23:22,5. Druhé miesto obsadil Poliak Ján Antolec so stratou 42,6 sekundy a o 4 sekundy horší čas mal tretí Ján Koristek zo slovenského reprezentačného družstva.

HLASOVANIE: NAJ v cestovnom ruchu 2018

Vyberte najlepších v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2018.

 Krst snehovej vločky
Krst snehovej vločky

Druhý súťažný deň prebiehal v nádhernom zimnom počasí a šprintu voľnou technikou sa zúčastnilo 60 mužov a 53 žien. Na kvalitne pripravenej trati sa najlepšie darilo poľským bežcom na lyžiach.

Víťazkou finále sa stala Eliza Rucka a druhé miesto si vybojovala slovenská bežkyňa Barbora Klementová. Muži súťažili na 1,6 kilometrovej trati a najrýchlejším bežcom v kvalifikácii bol Poliak Pawel Klisz s časom 3:20,79. Klisz si svoju pozíciu obhájil aj vo finále, druhé miesto si vyšprintoval Jan Antolec z Poľska a tretí skončil Ján Koristek.

smolka_sprint_klementova

Organizátorom 46. ročníka Tatranského pohára bol z poverenia Slovenskej lyžiarskej asociácie Športový klub Štrba. O hladký priebeh podujatia sa postaralo 40 dobrovoľných rozhodcov. 20. januára 2019 Štrbiani organizujú aj verejné preteky v behu na lyžiach Štrbské bežky pod záštitou bratov Timkovcov z hudobnej skupiny No Name a v marci medzinárodné Majstrovstvá Slovenskej republiky.

Výsledky pretekov

Zdroj: ŠK Štrba, Foto: Martin Smolka a M. Jančík

smolka_sprint

POZRI TIEŽ:

Hlasovanie za najlepších v cestovnom ruchu PSK 2018:

HLASOVANIE: NAJ v cestovnom ruchu 2018

Vyberte najlepších v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2018.