Medzilaborce a Stropkov v tomto roku s novinkami

Medzilaborce a Stropkov v tomto roku s novinkami

Letná sezóna bola na Hornom Zemplíne obohatená o viacero noviniek. Nová expozícia, vláčik na kolesách, sprievodca v autobuse či kostolná veža. Aj to sú atraktivity, ktoré lákali turistov k návšteve nášho územia.

V meste Medzilaborce na začiatku júla sprístupnili expozíciu venovanú prvej svetovej vojne. Je jediná svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa v kultúrnom dome v Medzilaborciach a vidieť v nej možno okolo 500 artefaktov. Od jej otvorenia si ju pozreli stovky nadšencov. Začiatkom augusta v meste sprevádzkovali vláčik na kolesách Andy Express, ktorým sa za niečo vyše mesiaca prepravilo približne 2100 ľudí.

vláčik Andy Express (2)

Aj v tomto roku premával počas letnej sezóny z Poľska na Slovensko a späť cez historický Lupkovský tunel víkendový vlak vojaka Švejka. Počas letnej sezóny 2020 sa ním prepravilo dokopy 1637 ľudí.

„Tohto roku išlo ozaj o neštandardnú sezónu, nakoľko stále trvá pandémia a pre vstup na Slovensko bolo potrebné dodržať nariadenia a platnú legislatívu. Napriek tomu sme túto sezónu prepravili letným vlakom vojaka Švejka cez hranicu 764 cestujúcich. Pri vstupe na Slovensko boli cestujúci letného vlaku kontrolovaní PZ SR,“ informoval Tomáša Kováč, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Tá podľa jeho ďalších slov plánuje prevádzkovať letné vlaky aj budúcu sezónu, konkrétne v sobotu a nedeľu od 25. 6. 2022 do 28. 8. 2022.

„ZSSK realizuje dopravnú obsluhu vrátane letných vlakov na základe objednávky Ministerstva dopravy a výstavby SR. Prevádzka budúcoročných letných spojov bude preto závisieť od objednávky objednávateľa dopravných výkonov,“ priblížil.

vlak.sl

Na vlak vojaka Švejka už druhý rok nadväzoval aj turistický autobus Horný Zemplín z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, ktorý premával počas leta na trase Medzilaborce – Svidník.

„V tomto roku bol o spoj väčší záujem ako vlani, zaznamenali sme medziročný nárast prepravených osôb o polovicu. K zvýšenému záujmu o túto linku určite prispela osoba turistického sprievodcu, ktorá sprevádzala návštevníkov Horného Zemplína a Šariša po väčšine kultúrnych atrakcií na trase. KOCR Severovýchod Slovenska pred štartom tejto zájazdovej linky upravila itinerár zastávok. Zaujímavým lákadlom bolo napríklad Dedinské múzeum Driečna či Miniskanzen rusínskej dediny. Celkovo štartoval autobus dvadsaťkrát,“ informoval František Baláž z KOCR Severovýchod Slovenska.

Dedinské múzeum Driečna

V malebnej obci Driečna na Hornom Zemplíne sa nachádza Dedinské múzeum, ktoré svoje brány otvorilo v roku 2017.  V múzeu nájdete stále expozície: ...

Koncom leta sa v tomto území uskutočnila aj Cyklojazda Medzilaborce – Stropkov, ktorú organizovala OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš v spolupráci s partnermi. Cieľom akcie bolo popularizovať cykloturistiku v tomto nádhernom prihraničnom regióne.

"Zároveň sme cyklojazdou chceli prezentovať dve nové atraktivity v území, a to už spomínanú vojnovú expozíciu v Medzilaborciach a obnovenú kostolnú vežu v Stropkove, ktorú videlo od polovice júla, kedy bola sprístupnená verejnosti, viac ako 600 návštevníkov," uviedla výkonná riaditeľka OOCR HZ HŠ Michaela Zdražilová.

 Hodinový stroj v kostolnej veži v Stropkove
Hodinový stroj v kostolnej v...

"Je vidieť, že aj napriek nepriaznivej situácii aktéri cestovného ruchu na Hornom Zemplíne vynaložili maximálne úsilie, aby bola letná sezóna v našom regióne pre návštevníka zaujímavá," dodala na záver Zdražilová.

Zdroj: OOCR HZHŠ

Pozri tiež: