Mesto Kežmarok je pripravené na návštevníkov

Mesto Kežmarok je pripravené na návštevníkov

Kežmarok 25.5.2020 – Opätovné naštartovanie ubytovacích a stravovacích služieb v kombinácii so sprístupnením historických atraktivít je pre návštevníkov Kežmarku prísľubom, že sa ho oplatí navštíviť.

Slovenský cestovný ruch zažil úspešné roky 2018-2019, keď by málokto po ich bilancovaní predvídal, akú situáciu budú subjekty cestovného ruchu prežívať v jarných mesiacoch roka 2020. Dopad neočakávaných opatrení zhodnotili na svojom pracovnom stretnutí zástupcovia subjektov v cestovnom ruchu mesta Kežmarok na pracovnom stretnutí dňa. Správca evanjelických kostolov a lyceálnej knižnice Mgr. Roman Porubän poskytol informácie o pravidlách pre návštevníkov dreveného kostola zapísaného v UNESCO, ako aj ostatných objektov v správe evanjelickej cirkvi. Otváracie hodiny sú rovnaké ako vlani, usmernený je len počet a odstupy návštevníkov.

Kežmarok. Drevený evanjelický artikulárny kostol - interiér. Foto: Jano Štovka, KOCR SVS

Riaditeľka hradu Mgr. Erika Cintulová poukázala na novinky, ktoré boli v hrade počas pandémie zrealizované: nové lapidárium vedľa hradnej kaplnky, reinštalované expozície, texty on line na webovej stránke múzea v mnohých jazykoch. Aj v múzeu meštianskej kultúry neďaleko hradu sa uskutočnili aktivity, ktoré ho zaradili medzi lákavé a hodnotné expozície meštianskej kultúry na Slovensku.

Na nádvorí kežmarského hradu sa v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Kežmarku pripravujú na letné obdobie divadelné predstavenia a menšie koncerty. Expozície v hrade a v múzeu meštianskej kultúry budú v plnom rozsahu prístupné od pondelka do nedele počas letnej sezóny od 1.6.2020.

Kežmarok zdroj OOCR Tatry Spiš pieniny
Kežmarok zdroj OOCR Tatry Spi...

Hotel Hviezdoslav pripravuje na hotelovej terase obľúbené aktivity – v júni sa môžu deti tešiť na Palacinkovanie, v júli dospelí na akciu 50 odtieňov ružového vína v kombinácii s hudobným vystúpením.

Mesto Kežmarok bolo nútené zrušiť najväčsie podujatie - 30. ročník festivalu Európske ľudové remeslo, ale pre občanov a návštevníkov pripravuje podujatia a koncerty menšieho rozsahu, je pripravené po uvoľnení opatrení aj na otvorenie letného kúpaliska.

Príroda a výhľady v okolí Kežmarku lákajú fotografov. Značené cyklistické trasy sú vhodné pre rodiny s deťmi aj pre náročných cyklistov.

Podľa aktuálnych štatistík k 20.5.2020 sa žiaden prípad výskytu COVID 19 v okrese Kežmarok neeviduje. Aj preto je Kežmarok je bezpečné mesto, so vzácnymi historickými pamiatkami a peknou prírodou, ktoré je pripravené na letnú turistickú sezónu a ktoré sa oplatí navštíviť.

Pozri tiež:

Kežmarok

Kežmarok leží na severe územia v malebnom prostredí Spiša pod Vysokými Tatrami. Mesto vniklo zlúčením viacerých osád pôvodného slovanského obyvateľs...