Minerálne pramene Prešovského kraja

Minerálne pramene Prešovského kraja

Prešovský kraj je mimoriadne bohatý na výskyt minerálnych a termálnych vôd. V regióne Severovýchodu Slovenska sa totiž nachádza niekoľko stoviek minerálnych prameňov, ktoré ľudia od nepamäti využívajú na rôzne účely a ktoré majú pre miestnych obyvateľov zdravotnícky, hospodársky a spoločenský význam.

Špecifickosť minerálneho prameňa spočíva vo vode, ktorá sa od ostatných podzemných vôd odlišuje svojimi vlastnosťami. Ide najmä o chemické zloženie, obsah minerálov a teplotu. Práve minerálne látky zvýrazňujú chuť vody a dodávajú jej liečivé účinky, ktoré blahodarne vplývajú na zdravie človeka.

 Zdroj foto: OOCR Severný Spiš Pieniny a Jano Štovka MQEP
Zdroj foto: OOCR Severný Spi...

Minerálne vody sú významným zdrojom príjmu tekutín pre ľudský organizmus. Samotná voda je základnou podmienkou existencie akéhokoľvek života na našej modrej planéte. Aj keď je to najrozšírenejšia látka na povrchu Zeme, vplyvom človeka na okolité prostredie sa jej zdroje znečisťujú. Bezprostredne sa to dotýka aj minerálnych žriediel v našej oblasti, ktorých z roka na rok ubúda. Už niekoľko rokov chýba komplexná analýza stavu všetkých minerálnych prameňov v regióne severovýchodného Slovenska.

Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska preto vydala publikáciu, ktorá je prienikom známych aj menej známych minerálnych prameňov na území Prešovského kraja.

Prehľad minerálnych prameňov Prešovského kraja

TU

 

Pozri tiež:

Fotosúťaž Choď a foť 2023 čaká na zábery

11. ročník obľúbenej fotografickej súťaže Choď a foť. Súťaž je určená amatérskym i profesionálnym fotografom. Ich úlohou je zachytiť krásy a zaujímavosti Prešovského kraja.

Minerálny prameň Kvasna voda (Zboj)

Obec Zboj leží v severovýchodnej časti Bukovských vrchov v lone prekrásnej karpatskej prírody. Väčšia časť katastra obce patrí do Národného parku Polo...

Cigeľka

V minulosti sa obec Cigeľka preslávila kúpeľmi. Liečili sa v nich žalúdočné a kožné choroby, choroby horných dýchacích ciest, srdca a ciev. Kúpele zanikli, liečivé pramene sa

Bardejovské Kúpele

Najväčším bohatstvom Bardejovských kúpeľov sú prírodné liečivé minerálne vody, ktoré svojím zložením patria medzi najvýznamnejšie v Európe. Bardejovská minerálna voda