Múzeum TANAP-u privíta prvých návštevníkov

Múzeum TANAP-u privíta prvých návštevníkov

Tatranská Lomnica (6. mája 2020) – Po dvojmesačnej prestávke, ktorú si vynútili opatrenia súvisiace so šírením koronavírusu, bude od pondelka opäť otvorené Múzeum TANAP-u v Tatranskej Lomnici. Prvých návštevníkov v tejto sezóne privíta v rovnaký deň aj neďaleká Expozícia tatranskej prírody, známa skôr ako botanická záhrada.

Múzeum TANAP-u. Foto Jano Štovka, MQEP

Štátne lesy TANAP-u, obe prevádzky, otvárajú v súlade s opatrením Úradu verejného zdravotníctva SR, ktoré nadobudlo účinnosť 6. mája 2020. Návštevníci sú však povinní rešpektovať prísne hygienické opatrenia. V praxi to znamená, že do priestorov Múzea TANAP-u môžu po vydezinfikovaní si rúk pri vchode vstupovať len s rúškami, alebo inak prekrytými hornými dýchacími cestami. V priestoroch múzea sa v tom istom okamihu nesmie zdržiavať viac ako 30 osôb, pričom musia medzi sebou zachovávať minimálne dvojmetrové rozostupy. Väčším skupinám preto odporúčame objednať sa vopred. Z hygienických dôvodov bude uzavretý medvedí brloh, ktorý je atrakciou predovšetkým pre najmenších návštevníkov expozície. Na povinnosť dodržiavať spomínané opatrenia upozorní aj oznam umiestnený na vchodových dverách múzea.

Múzeum TANAP-u. Foto Jano Štovka

Podobné pravidlá platia aj pri návšteve Expozície tatranskej prírody, kde sa však vzhľadom na jej rozlohu môže v jednom okamihu zdržiavať najviac 50 ľudí. Na ploche 3,20 hektára návštevníci už tradične nájdu vyše tristo druhov bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk cez lesný podrast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Rozmiestnené sú v ôsmich vápencových a žulových alpíniách a mokradiach. Rovnako ako po minulé roky aj teraz si záujemcovia budú môcť vybrané druhy rastliniek priamo v areáli botanickej záhrady aj kúpiť. Na predaj je pripravených viac ako 80 druhov rastlín a päť druhov drevín, v ponuke bude aj obmedzený počet miniskaliek naaranžovaných v črepníkoch.

Otváracie hodiny sa nemenia, múzeum i botanická záhrada sú otvorené sedem dní v týždni. Zatiaľ čo muzeálne expozície sú verejnosti prístupné po celý rok, sezóna v Expozícii tatranskej prírody sa končí v septembri. Podrobnosti nájdu záujemcovia na www.lesytanap.sk.

Návštevníkom Tatranského národného parku budú k dispozícii opäť aj informačné centrá, ktoré prevádzkujú Štátne lesy TANAP-u. Kým na Štrbskom Plese otvorili už dnes, na Zverovke im informácie poskytnú od pondelka.

Zdroj: Martina Petránová, TANAP

Pozri tiež: