Múzeum úspešne zavŕšilo výskumný rok 2020

Múzeum úspešne zavŕšilo výskumný rok 2020

V uplynulom roku v Ľubovnianskom múzeu prebiehali viaceré výskumné a odborné činnosti. Na jeho konci tak môžeme verejnosti predstaviť najúspešnejšie z nich.

 Ľubovniansky hrad, Zdroj: Jaroslav Kačmar
Ľubovniansky hrad, Zdroj: Ja...

Prvá svetová vojna bola historickým celosvetovým medzníkom. Rozšírila sa na takmer všetky kontinenty a bola najničivejším a najkrvavejším vojenským stretom aký svet do roku 1914 zažil. Konflikt priamo zasiahol aj do života Staroľubovňanov a neobišiel ani územie Spiša. Znamenal nielen hospodársku, sociálnu i kultúrnu katastrofu, ale vyžiadal si odchod niekoľko stoviek mužov na vojnový front. Z nich sa len máloktorý vrátil domov. Počas vojny boli zajatí, ranení a niektorí prišli i o život.

 Operačná mapa priestoru, kde zahynul Šebastián Kačmárik
Operačná mapa priestoru, kd...

Tím vojenských historikov z Klubu vojenskej histórie Beskydy v spolupráci s Ľubovnianskym múzeum, zrealizoval počas roka 2020 prvú fázu vedeckého výskumu. Ich cieľom bolo zistiť, koľko mužov zo Starej Ľubovne vstúpilo počas prvej svetovej vojny do armády. Výsledkom ich práce je kompletne spracovaný zoznam vojakov-mužov zo Starej Ľubovne, ktorí boli zranení, zajatí alebo padli v boji. Výskumom sa im podarilo zistiť nielen ich mená a počty, ale pokúsili sa charakterizovať aj štruktúru jednotiek, ku ktorým títo vojaci patrili.

 Záznam zverlustliste osmrti vojaka Šebastiána Kačmárika.
Záznam zverlustliste osmrti...

Poskytli nám tak informácie z archívov o našich predkoch, ktoré sú dodnes živým dôkazom o tom, že aj muži zo Starej Ľubovne boli účastníkmi bojov v prvej svetovej vojne. Výskumnú správu doplnili aj o grafy, tabuľky a mapy, čím nám umožnili sledovať pohyb mužov na vojnovom fronte. Aké zdroje využívali, z akých prameňov čerpali a čo všetko sa im podarilo vypátrať sa môžete dozvedieť v štúdii, ktorú nájdete na webovej stránke Ľubovnianskeho múzea.

 Ľubovnianské múzeum
Ľubovnianské múzeum

Zoznam padlých, ranených a zajatých vojakov v I. svetovej vojne z mesta Stará Ľubovňa nájdete TU

ZOZNAM PADLÝCH, RANENÝCH A ZAJATÝCH VOJAKOV V I. SVETOVEJ VOJNE Z MESTA STARÁ ĽUBOVŇA

Výskumnú činnosť podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Autor: Mgr. Radovana Rabíková

POZRI TIEŽ: 

Stará Ľubovňa

Zavítajte do Starej Ľubovne, mesta s bohatou históriou a lákadlami pre turistov. Ľubovniansky hrad a skanzen, Viktóriine záhrady...

Ľubovniansky hrad a skanzen

V minulosti sa hrad preslávil stretnutiami kráľov aj väznením Mórica Beňovského. Dnes žije podujatiami a pestrými expozíciami. Pod hradom sa rozprestiera skanzen ľudovej dediny a stredoveký vojenský tábor.

 

TOP výlety:

Všetky výlety