Na vrchu Skory by mohol vzniknúť jedinečný pamätník

Na vrchu Skory by mohol vzniknúť jedinečný pamätník

Na vrchu Skory (814 m n.m.) pri obci Hostovice v Sninskom okrese, kde počas prvej svetovej vojny prebiehali krvavé boje, by mohol k existujúcej zvonici pribudnúť jedinečný centrálny pamätník venovaný vojakom z územia dnešnej Slovenskej republiky, ktorí bojovali i padli v prvej svetovej vojne. Chýbajú naň však financie.

 Zvonica
Zvonica

Miesto na vrchu Skory je unikátne tým, že ide o jednu z mála lokalít na Slovensku, kde počas I. svetovej vojny bojovali vojaci z územia dnešnej Slovenskej republiky.

„Preto vznikla myšlienka vybudovať na tomto mieste pamätník vojakom, ktorí pochádzali z územia Slovenska a bojovali na frontoch I. svetovej vojny po celom svete. Bolo ich viac ako 400.000 a 70.000 z nich zahynulo vo vojne a paradoxne nemajú žiaden centrálny pamätník. Úplne sa na nich zabudlo," priblížil Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy, ktorý sa venuje obnove pietnych miest i aktivitám podporujúcim rozvoj vojnového turizmu.

 Pohľad z vrchu
Pohľad z vrchu

Na Slovensku podľa neho neexistuje rodina, ktorej predok nebojoval na bojisku I. svetovej vojny.

„Napriek tomu, že tieto udalosti zasiahli do rodinnej histórie každého z nás, vieme o tejto časti našej histórie veľmi málo. Výstavbou pamätníka chceme pripomenúť zabudnutý smutný príbeh tisícov našich predkov, ktorí narukovali do rakúsko-uhorskej armády a zomleli ich tragické udalosti prvej svetovej vojny," priblížil Drobňák s tým, že si po viac ako 100 rokoch zaslúžia dôstojné miesto. „Miesto, na ktoré by aj rodiny, v ktorých silách nie je vycestovať na vzdialené bojiská, kde naši predkovia bojovali a zomierali, mohli prísť a symbolicky si zaspomínať na svojho príbuzného,“ doplnil.

 Zvonica
Zvonica

V pláne majú vybudovať minimálne 15 pamätníkov v kruhovej kompozícii.

„Pamätník by mal tvoriť kamenný podstavec, masívny drevený stĺp, ktorého súčasťou by bol plukovný odznak konkrétnej vojenskej jednotky a hlavica stĺpu inšpirovaná šachovými figúrami by stvárňovala typ jednotky – pechota, jazdectvo, delostrelectvo, technické jednotky," priblížil víziu Drobňák. Projekt areálu je hotový, momentálne je KVH Beskydy v štádiu zháňania financií. „Jednou z možností by mohla byť spolupráca vyšších územných celkov," spomenul s tým, že v tomto prípade by sa dalo pekne identifikovať, v ktorej jednotke bojovali vojaci z konkrétneho kraja. „Veríme, že niekoho nadchneme pre túto myšlienku," uzavrel.

IMG_20200803_090157

K vrchu Skory sa viaže tradícia turistického pochodu, ktorá siaha do roku 2015. V roku 2016 tam vyrástla drevená šesť metrov vysoká zvonica, ku ktorej vedie náučný chodník s informačnými tabuľami. Jeho dĺžka predstavuje spolu 13 kilometrov. Ide o zaujímavý produkt cestovného ruchu, ktorý do územia láka čoraz viac návštevníkov. Pojem vojnového turizmu začína byť viac komunikovaný aj v našich podmienkach a rozširuje možnosti trávenia dovolenkových dní v rámci územia. Rozvíjanie takýchto aktivít, ktoré majú regionálny presah, by na seba naviazalo vznik nových, resp. skvalitňovanie už existujúcich poskytovaných služieb.

Zdroj: OOCR HZHŠ

Pozri tiež: