Toto sú najkrajšie fotografie Prešovského kraja 2019

Toto sú najkrajšie fotografie Prešovského kraja 2019

Fotografická súťaž Choď a foť napísala siedmu kapitolu.

Fotografická súťaž Choď a foť z dielne Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska úspešne napísala svoju ďalšiu kapitolu. Do siedmeho ročníka súťaže o najkrajšie zábery z Prešovského kraja bolo prihlásených 431 snímok. Najviac v kategórii Príroda.  

Už tradične boli fotografie rozdelené do niekoľkých kategórií - Black & white; Kultúra, tradície a história; Príroda; Šport a športové aktivity. Víťazov určila odborná porota, ktorej opäť predsedal Jano Štovka (MQEP), ktorý je zároveň podpredsedom APFSR (Asociácia profesionálnych fotografov Slovenskej republiky).

Tento ročník fotosúťaže bol, podľa môjho názoru, veľmi plodný. Spolu s kolegami sme mali možnosť vidieť množstvo vynikajúcich fotografií, ktoré bolo naozaj ťažké ohodnotiť a oceniť. Pri určovaní jednotlivých poradí fotografií sme sa naozaj natrápili. Som veľmi rád, že na snímkach vidieť a cítiť to, že fotografi premýšľajú a snažia sa dostať na miesta, ktoré nie sú úplne bežné, kde sa vyžaduje aj určitá fyzická aktivita,“ hovorí Jano Štovka, ktorý dodáva: „Uhly pohľadu sa snažia voliť tak, aby tie fotografie boli čo najzaujímavejšie. Za mňa a za porotu vyjadrujem obdiv všetkým zúčastneným a teším sa na budúci ročník súťaže. 

Ďalšími členmi poroty boli Martin Krystýnek (MQEP, predseda APFSR), Stano Mihalík (člen APFSR, FAC fotoateliér Prešov) a Ladislav Biath (Ephoto Slovakia).

 Choď a foť
Choď a foť

Úlohou profesionálnych i amatérskych fotografov bolo zachytiť krásy a zaujímavosti Prešovského kraja. Aj tento rok bolo prihlásených najviac záberov v kategórii Príroda (222). Medzi obľúbené lokality patrili národné parky a úchvatné výhľady, ktorými sa severovýchodné Slovensko môže pýšiť. Z kategórie príroda vzišla aj snímka ocenená cenou predsedu poroty, ktorej autorkou je Lucia Petrušová:

Fotografia zamrznutého Štrbského plesa vznikla za krásneho slnečného počasia, keď nad zamrznutým plesom vykukla tzv. polárna žiara (opar). Ako sa vraví, človek bol v správnom čase na správnom mieste. Fotenie prebiehalo za pomoci statívu a hľadania si správnej kompozície, kde už samotná kulisa prírody a ľudí spravila krásnu symbiózu obrazu, v tomto prípade fotografie. Verím, že ma toto ocenenie posunie ďalej v napredovaní a v zlepšovaní sa vo fotografii. Obdivujem už dlhšiu dobu prácu predsedu poroty, Jána Štovku. Jeho fotografie sú úžasné a inšpirujúce a o to viac som potešená že sa mi dostalo toľkej pocty od výborného fotografa. Súťaž je výborným projektom pre zviditeľnenie severovýchodu Slovenska, som hrdá východniarka a som rada, že môžem aj takýmto spôsobom podporiť domáci cestovný ruch nášho malebného kraja, už teraz sa teším na budúci ročník súťaže. 

 Lucia Petrušová/Zamrznuté Štrbské pleso v opare, Zdroj: KOCR Severovýchod Slovenska
Lucia Petrušová/Zamrznuté...

Fotografi zameriavali svoje objektívy aj na miestnych ľudí, ktorých sa snažili zachytiť pri konkrétnych aktivitách s úmyslom zvečniť silu daného okamihu.

KOCR Severovýchod Slovenska, samozrejme, teší, že záujem o túto súťaž každoročne rastie. Jednotlivé miesta v Prešovskom kraji sú veľmi fotogenické, preto s kampaňou budeme pokračovať aj v budúcom roku. Každý rok sa tešíme na jedinečné, často dych berúce snímky. Tak, ako v minulosti, aj teraz si ich verejnosť môže pozrieť v rámci putovnej výstavy, uviedol výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Okrem víťazov v jednotlivých kategóriách boli vybrané aj finálové fotografie. Spolu s víťaznými snímkami ide o 47 záberov. Spomedzi nich vyberá najobľúbenejšiu fotografiu verejnosť v internetovom hlasovaní, ktoré bude prebiehať od 21. novembra do 6. decembra 2019 na stránke Severovýchod Slovenska na Facebooku.

Finálové fotografie budú súčasťou putovnej výstavy Choď a foť 2019. Prvým cieľom bude, ako každý rok, Divadlo Jonáša Záborského v Prešove. Výstavu odštartuje vernisáž za účasti autorov fotografií, ktorá sa uskutoční 17. decembra 2019 o 17.00 hod. V budúcom roku bude výstava putovať na rôzne miesta na Slovensku i v zahraničí.

VÝSLEDKY CHOĎ A FOŤ 2019:

Black&White:

1. miesto Tibor Šarišský - Mláka (Prešov)

1. miesto Tibor Šarišský – Mláka (Prešov)

2. miesto Andrej Belovežčík - PUĽS na vystúpení v Stropkove (Stropkov)

2. miesto Andrej Belovežčík – PUĽS na vystúpení v Stropkove (Stropkov)

3. miesto Janette Uhrínová - Päť (Dreveník)

3. miesto Janette Uhrínová – Päť (Dreveník)

 

Kultúra tradície a história:

1. miesto - Martin Bugár - Zemiakové pivničky z Liptovskej Tepličky s výhľadom na Tatry (Liptovská Teplička)

1. miesto Martin Bugár – Zemiakové pivničky z Liptovskej Tepličky s výhľadom na Tatry (Liptovská Teplička)

2. miesto - Jaroslav Pitoňák - Čhajori (Rakúsy)

2. miesto Jaroslav Pitoňák – Čhajori (Rakúsy)

3. miesto - Andrea Cuperová - Marianna (Spiaci mních, Kamenica)

3. miesto Andrea Cuperová – Marianna (Spiaci mních, Kamenica)

 

Príroda:

1. miesto Marián Kuric - Osamotený (Zámkovského chata)

1. miesto Marián Kuric – Osamotený (Zámkovského chata)

2. miesto Jaroslav Kačmar -Kráľovstvo nebeské (Jarabina)

2. miesto Jaroslav Kačmar – Kráľovstvo nebeské (Jarabina)

3. miesto Marián Kmeť - Zimná rozprávka (Lesnické sedlo)

3. miesto Marián Kmeť– Zimná rozprávka (Lesnické sedlo)

 

Šport a športové aktivity:

1. miesto  Tibor Šarišský - Hasiči (Prešov)

1. miesto Tibor Šarišský – Hasiči (Prešov)

2. miesto  Dušan Ignác - Stropkovský box (Stropkov)

2. miesto Dušan Ignác – Stropkovský box (Stropkov)

3. miesto Anton Hričan - Časovka (Tisinec)

3. miesto Anton Hričan – Časovka (Tisinec)

 

Cena predsedu poroty:

Lucia Petrušová - Zamrznuté Štrbské pleso v opare (Štrbské pleso)

Lucia Petrušová – Zamrznuté Štrbské pleso v opare (Štrbské pleso)

 

GRAND PRIX:

Marián Kuric - Mesačnou cestou (Téryho chata)

Marián Kuric – Mesačnou cestou (Téryho chata)

 

Pozri tiež: