Najlepší v cestovnom ruchu kraja si prevzali ocenenia

Najlepší v cestovnom ruchu kraja si prevzali ocenenia

Trinásť laureátov ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja 2019 si prevzalo svoj honor na veľtrhu cestovného ruchu ITF SLOVAKIATOUR 2020 v Bratislave. Ocenenia udeľovali predseda Prešovského samosprávneho kraja, Milan Majerský a predseda KOCR Severovýchod Slovenska, Michal Sýkora.

Najlepších v CR PSK za rok 2019 vybrala verejnosť v online hlasovaní, ako i odborná porota na neverejnom zasadnutí v sídle Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. Víťazi vzišli z viac ako 40 nominácií v piatich hlavných kategóriách – Osobnosť cestovného ruchu, NAJ produkt, NAJ zariadenie a NAJ zamestnanec cestovného ruchu. Tento ročník súťaže pribudla aj novinka v podobe novej kategórie Remeslo má zlaté dno. 

 Lauréati ankety
Lauréati ankety

HLASOVANIE VEREJNOSTI

Online hlasovanie verejnosti prebiehalo od 13. decembra 2019 (12.00 hod.) do 13. januára 2020 (12:00 hod.) na stránke organizácie www.severovychod.sk. Hlasovať bolo možné raz denne z jedného telefónneho čísla. Verejnosť rozhodovala v kategóriách NAJ zariadenie, NAJ zamestnanec cestovného ruchu a vybrala aj svojho favorita v kategórii Remeslo má zlaté dno. Ku dvom produktom CR, ktoré ocenila porota pridala verejnosť jeden ďalší.

REMESLO MÁ ZLATÉ DNO – Ladislav Horváth (výrobca fujár)

Výrobca fujár a iných pastierskych hranových hudobných nástrojov Ladislav Horváth je samoukom a samotnej výrobe sa venuje obdivuhodných jedenásť rokov. Aj keď fujara nie je hudobným nástrojom Zemplína, vo svojom umení dosiahol neočakávaný úspech. Jeho výrobky, ktoré buď daroval, alebo predal sú rozmiestnené na celom svete - v Kanade, Poľsku, Čechách, Anglicku, Portugalsku, Španielsku a samozrejme na Slovensku. Doteraz vyrobil asi 30 fujár rôznych veľkosti a ladení od malých fujariek až po veľké fujary ladenia G dĺžky cca 175 cm. Popritom urobil stovky malých trojdierkových, šesťdierkových pišťal a koncoviek - píšťalka len s jedným hracím otvorom. Postupne sa dopracoval aj k výrobe trombit - signálny nastroj, pomocou ktorého sa pastieri medzi sebou dorozumievali silným trúbením na holiach. Výroba tohto typu fujár je po fyzickej stránke najviac namáhavá a zdĺhavá.

 Na snímke Ladislav Horváth
Na snímke Ladislav Horváth

NAJ ZAMESTNANEC – Emília Tomaščíková (majsterka odborného výcviku – kuchár  na SOŠ gastronómie a služieb v Prešove)

Emília Tomaščíková pracuje, ako kuchárka 30 rokov z toho 25 je majsterkou odboru. Počas svojej kariéry sa zúčastnila množstva súťaží aj vo vyrezávaní ovocia a zeleniny.

 Na snímke Emilía Tomaščíková (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke Emilía Tomaščí...

NAJ ZARIADENIE

Kultúrno-náučné zariadenie – Múzeum špeciálneho školstva v Levoči

Toto jedinečné múzeum je vhodným tipom k návšteve pre rodiny s deťmi, odbornú i laickú verejnosť, školské skupiny, zahraničných turistov,  ktorí zavítajú do Levoče. Múzeum je tiež prístupné znevýhodneným skupinám návštevníkov. Nevidiaci využívajú Braillové popisky, nepočujúci si môžu vyžiadať videosprievodcu v posunkovom jazyku a vďaka schodiskovému stoličkovému výťahu je expozícia múzea čiastočne sprístupnená aj telesne hendikepovaným návštevníkom.   

 Na snímke Štefánia Petreková - vedúca múzea (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke Štefánia Petreko...

Informačné zariadenie – Dukla Destination Svidník

Cieľom Dukly Destination je podporovať malebný región Dukly v cestovnom ruchu, konkrétne sprostredkovaním širokej škály služieb destinácií a atrakcií verejnosti.

 Na snímke Eva Hirčáková a Barbora Migová (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke Eva Hirčáková a...

Reštauračné zariadenie - Lokal Vermex Svidník

 Na snímke Erik a Ladislav Ducárovci (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke Erik a Ladislav Du...

Ubytovacie zariadenie - Hotel Família Stará Ľubovňa

Závod na výrobu skrutiek v Starej Ľubovni sa zmenil na hotel Família s rodinnou a priateľskou atmosférou, miestom kam prichádzate, ako hostia a odchádzate, ako rodina. Prevádzka bola spustená v roku 2008, ako dvojhviezdičkový garni hotel. Hostia mali k dispozícii 32 dvojlôžkových izieb a 8 apartmánov, lobby bar a reštauráciu s kapacitou 48 miest a drevenou kolibou. V roku 2016 začala rozsiahla rekonštrukcia hotela, ktorá bola ukončená v roku 2019. Hotel má v súčasnosti k dispozícii 32 moderne zariadených dvojlôžkových izieb a 10 apartmánov, reštauráciu, kaviareň, svadobnú sálu, kongresovú miestnosť, záhradnú terasu s krbom, wellness a fitness centrum, veľké parkovisko.

 Na snímke Anna Lopatová (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke Anna Lopatová (up...

PRODUKTY

Pokušenie Spiša

Tak nazvali svoj projekt žiaci študijného odboru hotelová akadémia na SOŠ Jarmočná 108 v Starej Ľubovni. Už po piatykrát zapojili do súťaže TOP turistická destinácia regiónu, ktorú vyhlásilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. V rámci projektu Pokušenie Spiša Nestville Park Hniezdne žiaci spracovali propagačné materiály, ktoré pozostávali z videovizitky vo forme „reklamného spotu“, plagátu s fotografiami vybranej destinácie a powerpointovej prezentácie s hovoreným slovom. Spracovaním projektu žiaci chceli širokej verejnosti predstaviť destináciu nášho regiónu v ktorej môžeme objaviť čaro jedného z najkrajších kútov severného Slovenska, kde v roku 2012 vyrástla expozícia liehovníctva a tradičných ľudových remesiel. 

 Na snímke žiaci (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke žiaci (uprostred)...

VÝBER POROTY

PRODUKTY

Chodník Obchod na Korze, Sabinov

Chodník má obrovský potenciál pritiahnuť veľké množstvo návštevníkov do „oscarového mesta“ Sabinov, kde sa kultový film Obchod na korze v lete v roku 1964 natáčal a ktorý, ako prvý cudzojazyčný film získal prestížne ocenenie americkej filmovej akadémie, pre vtedy ešte československú kinematografiu, prvého Oscara. Pointa projektu spočíva v presnom označení trasy pomocou 11 filmových pásov, vyrobených z nerezovej ocele, na ktorých sú informácie o danej filmovej scéne vypálené laserom v troch svetových jazykoch (SK, EN, DE). Okrem toho sa na filmovom páse nachádza aj inovatívny prvok QR kód, ktorý vás dostane pomocou mobilného zariadenia, ako je smartfón alebo tablet priamo do deja filmu a scény, ktorá sa natáčala na konkrétnom mieste, na ktorom sa práve nachádzate. Tento projekt má unikátny rozmer, ktorý v sebe spája moderné technológie prepojené na unikátny kultový oscarový film, čím vytvára z mesta Sabinov najväčšie online open-air filmové anti-fašistické múzeum na Slovensko a možno aj v Európe.

 Na snímke Tomáš Miščík - autor návrhu (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke Tomáš Miščík...

Drevený megafón

Spev vtákov, šum stromov či zvuk lesa. Na to všetko sa môžu tešiť milovníci prírody vďaka 4-metrovému drevenému megafónu. Keď si doň človek sadne, znásobia sa mu zvuky okolitej prírody, čo pôsobí blahodarne na dušu. Unikátnu atrakciu neďaleko Prešova nájdete v Slanských vrchoch. Drevený megafón stojí neďaleko cyklotrasy spájajúcej Prešov s okolitými dedinami, približne jeden km za obcou Zlatá Baňa v Temnom lese 200 m od altánku a ohniska. Megafón nemá v strednej ani západnej Európe konkurenciu. Podobný majú iba Estónci. S nápadom vytvoriť ho prišli štyria mladíci z občianskeho združenia Hlas lesa. Ich cieľom je dostať viac turistov do atraktívnych častí lesa na východe našej krajiny. Verejnosti bola atrakcia sprístupnená 1. septembra 2019. Do megafónu si môže človek sadnúť a okamžite nasávať zvuky prírody. Obrovská 2,5 tonová stavba má tvar deväťhranného ihlanu, a to zámerne. Jadro megafónu tvorí sedem prstencov, ktoré pozostávajú celkovo zo 63 častí. Prstence sú prepojené tromi štvormetrovými hranolmi. Tento tvar má vlastnosť, vďaka ktorej koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu. Človek, ktorý sedí v blízkosti tohto bodu, počuje zosilnené zvuky prichádzajúce z okolia a môže pohodlne načúvať, čo mu les hovorí.

 Na snímke Josef Jalúvka - brand manager spoločnosti Plzeňský prazdroj Slovensko, a. s. (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke Josef Jalúvka - b...

OSOBNOSŤ

Rozvoj v samospráve – Darina Žembová

Celý svoj pracovný život od skončenia vysokej školy, ktorú ukončila s červeným diplomom a cenou rektora za mimoriadne študijné výsledky, sa venovala cestovnému ruchu. Najprv, ako prevádzkarka v hoteli Grand v Starom Smokovci, neskôr na poste zástupkyne riaditeľa pre ubytovací úsek. Popri tejto práci externe spolupracovala s cestovnými kanceláriami, ako sprievodkyňa pre aktívny cestovný ruch v anglickom a ruskom jazyku.  V roku 1997 vyhrala konkurz  na obsadenie miesta referenta pre cestovný ruch na Mestskom úrade v Starom Smokovci a zaslúžila sa o vybudovanie samostatného oddelenia cestovného ruchu, ktorého sa stala vedúcou, kde pracuje, dodnes. Počas svojej práce sa venovala mnohým propagačným akciám najmä v zahraničí.

 Na snímke Darina Žembová (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke Darina Žembová (...

Rozvoj v oblasti podnikania – Jozefína Guregová

Jozefína Guregová je mamkou, babkou, dušou a myšlienkou všetkých spoločenských, kultúrnych, vzdelávacích, regionálnych a medzinárodných podujatí v Nestville parku v Hniezdnom. Vďaka jej oduševneniu, kreativite, húževnatosti, finančnému zázemiu sa uskutočnilo nespočetné množstvo aktivít, ktoré mali dosah na rozvoj v regióne Stará Ľubovňa a samotného Prešovského kraja. Všetky podujatia, produkty boli hodnotené, ako veľmi úspešné.

 Na snímke Jozefína Guregová (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke Jozefína Guregov...

Vzdelávanie – Vladimír Buvalič

Porota udelila cenu za vzdelávanie v oblasti CR riaditeľovi SOŠ Jarmočnej v Starej Ľubovni PaedDr. Vladimírovi Buvaličovi. Na škole pôsobí už od roku 1981, ako riaditeľ od roku 2004. Jeho pedagogická práca sa vyznačuje vysokohumánnym prístupom k žiakom a zamestnancom, schopnosťou obetovať sa v ich prospech, poradiť im a pomôcť. Pod jeho vedením sa škola prispôsobila podmienkam trhu práce, začala meniť svoju tvár a dodnes sa úspešne rozvíja v oblasti cestovného ruchu, hotelierstva a gastronómie. Viacerými projektmi prispel ku skvalitneniu výchovno – vzdelávacieho procesu. Jedným z nich je aj Hotelierstvo a gastronómia 3. tisícročia. V rámci projektu sa zriadili mnohé odborné učebne a inovoval sa Školský vzdelávací program študijného odboru hotelová akadémia, čím sa vytvorili podmienky na kvalitnú výchovu a prípravu odborníkov v oblasti cestovného ruchu.

 Na snímke Vladimír Buvalič (uprostred), Milan Majerský (vpravo), Michal Sýkora (vľavo)
Na snímke Vladimír Buvalič...

Celoživotný prínos – Michal Hudák

Hlavnú cenu za celoživotný prínos v oblasti CR získal Rodák z Čertižného (okres Medzilaborce) Michal Hudák, ktorý je tiež členom Zväzu slovenských fotografov i Zväzu protifašistických bojovníkov. Od roku 1970 verný mestu Svidník. Fotografovaniu sa začal venovať od roku 1955. Počas svojho života navštívil 58 krajín sveta v Európe, Amerike či Ázii. Michal Hudák, dnes už 92-ročný penzista, nechýba na žiadnom slávnostnom podujatí, festivale či kultúrnom programe organizovanom v meste Svidník. Svojimi fotografiami dôstojne reprezentoval a stále reprezentuje krásy severovýchodného Slovenska nielen doma, ale aj v zahraničí.

Ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja organizuje KOCR Severovýchod Slovenska už od roku 2014. Hlavnou úlohou je oceniť a motivovať ľudí, ktorí pracujú v cestovnom ruchu v Prešovskom kraji, pomáhajú pri jeho rozvoji a môžu byť vďaka svojim kvalitám vzorom pre ostatných.

Pozri tiež:

Tagy