Kde sa schladiť v Bardejove a vo Svidníku?

Kde sa schladiť v Bardejove a vo Svidníku?

V horúčavách je najlepšie v Bardejovských Kúpeľoch a na kúpaliskách

Silnými stránkami cestovného ruchu na Severovýchode Slovenska sú voda, kúpeľníctvo, hory, história a kultúra. V lete však suverénne najviac láka voda. Stálicami v tejto ponuke a významným lákadlom cestovného ruchu sú liečivé minerálne pramene s kúpeľnou turistikou a wellness v Bardejovských Kúpeľoch, tamojšie letné kúpalisko, ale aj letné kúpalisko na mestskom štadióne v Bardejove na Družstevnej ulici a letné kúpalisko Makovica v Nižnej Polianke.

Vo Svidníku je to zas aquapark Aquaruthenia s kúpaliskom s tromi vnútornými a tromi vonkajšími bazénmi. Počas celého roka je zároveň v prevádzke wellnessové centrum. Všetky tieto zariadenia sú po reštarte po druhej vlne koronakrízy plne funkčné a v prevádzke. 

,,Pobyty či výlety do Bardejova, Svidníka a okolia majú výhodu kombinácie vodných radovánok so širokými možnosťamipoznávacích výletov, návštev hradov, kaštieľov, drevených kostolíkov, múzeí, galérií, pamiatok vojnovej histórie od stredoveku, až po pamiatky z prvej a druhej svetovej vojny a rôznych atrakcií. Vhodné sú hlavne pre rodiny s deťmi, dvojice a na individuálnu turistiku. Čaká ich mesto pamiatok UNESCO - Bardejov, Bardejovské Kúpele a Svidník a okolie s ideálnymi lokalitami na cykloturistiku, klasickú i kúpeľnú turistiku. Neďaleko je aj vodná nádrž Domaša. Všetky lokality majú i dostatočnú sieť reštauračných zariadení s cenovo dostupným sortimentom,“ odporúča Radomír Jančošek, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov.

 Bardejovské kúpele
Bardejovské kúpele

Voda poteší i lieči

Predovšetkým liečivé minerálne pramene s kúpeľnou turistikou v Bardejovských Kúpeľoch sú najvýznamnejším lákadlom tunajšieho cestovného ruchu. Počas letnej sezóny (ešte predkoronakrízou) navštívilo ročne Bardejovské Kúpele vyše 30 000 pobytových a cca dvestotisíc jednodňových návštevníkov, z toho odhadom cca 50 000 detí. Pre deti kúpele každý rok organizovali Deň detí. Tieto, ale i ďalšie podujatia, sa vlani i v tomto roku kvôli koronavírusu zrušili, alebo obmedzili. Rovnako tak sa nekoná ani najnavštevovanejšie podujatie v regióne, ktorým je tradičný augustový Bardejovský jarmok. Stále sú tu však možnosti ostatných druhov turistiky.

Bardejovské Kúpelev súčasnosti už majú kapacity naplnené viac ako na polovicu a to nielen klientmi zdravotných poisťovní, ale aj samoplatcami. Láka ich veľké Wellness SPA - bazénový a saunový svet v hoteli Ozón a menšie v kongresovom štvorhviezdičkovom hoteli Alexander. Vonkajšie kúpalisko v Bardejovských Kúpeľoch otvorilo svoje brány 1. júla 2021. Obľúbené je aj"Letné kúpalisko Makovica"(www.makovica.sk) v Nižnej Polianke, ktoré otvorili týždeň pred koncom júna. Od 4. júna je otvorený celoročný areál vodného sveta Aquaruthenia s krytými bazénmi a wellness vo Svidníku. Z Bardejova je to len 50 km na navštevovanú vodnú nádrž Domaša, kde sú vynikajúce možnosti kúpania, rekreácie a výletná loď Bohemia.

 Aquaruthenia
Aquaruthenia

Prehľad ďalších kúpacích možností

Kryté plavárne: III.ZŠ Wolkerova ul., Bardejov tel. 00421 54/474 8636

AquaRelax - Krytá plaváreň pri ZŠ 8. mája, Svidník, tel. č.: 054/788 20 81

Letné kúpaliská: Letné kúpalisko na mestskom štadióne, Družstevná ul. č.1, Bardejov

Letné kúpalisko (s detským bazénom) Bardejovské Kúpele, tel. 00421 54/477 4421

Letné kúpalisko Makovica, Nižná Polianka +421 903 618 042, +421 903 635 710

Aquaruthenia Svidník

Cenník celoročnej prevádzky Aquaruthenie Svidník: Dospelí 1 hod. 7 eur, deti 5 eura, celodenný vstup dospelí 18 eur, deti 10 eur.

 Aquaruthenia
Aquaruthenia

Aquapark a kúpalisko celoročne prevádzkuje tri vnútorné bazény – relaxačný, soľný masážny a krytý bazén s teplou vodou a vodnými atrakciami. Počas celého roka je zároveň v prevádzke wellnessové centrum. V lete je pre návštevníkov otvorený plavecký bazén, detský bazén alebo aj bazén s umelými vlnami. Súčasťou areálu je kaviareň, parkovanie a wifi je zdarma.Celoročný wellness ponúka: soľnú jaskyňu, soľnú parnú saunu, soľný masážny bazén, Kneippovu vodnú cestu, saunový svet.

Otváracie hodiny: Letný areál: Pondelok – Nedeľa: 10:00 – 18:45

Celoročný areál: Po-Sanitárny deň, Ut - Št 13:00 – 20:00, Pi- 13:00 – 21:00, So- 10:00 – 21:00, Ne- 10:00 – 20:00

Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

Pozri tiež: