Dovolenka s deťmi na severovýchode Slovenska

Dovolenka s deťmi na severovýchode Slovenska

Hor sa na hory, skočte do vody, vylezte na tanky, dajte si pizzu

Čo nesmie chýbať v správnej turistickej destinácii kam sa vyberiete s deťmi? Miesta kde sa dá dobre najesť, napiť, osviežiť kúpaním, podať výkon, dosiahnuť nejaký cieľ, pohrať sa, zabaviť sa, dozvedieť sa niečo nové. Správny výlet by mal unaviť deti a nie aby deti unavili rodičov. Toto všetko a oveľa viac ponúka mesto UNESCO Bardejov, svetoznáme Bardejovské Kúpele, na vojnové pamiatky bohatá Dukla či Svidník a ich okolie. 

 Kúpalisko Autor: OOCR Šariš Bardejov
Kúpalisko Autor: OOCR Šari...

Pešia turistika

,,Pohoria na severovýchode Slovenska sa pýšia zachovanou prírodou, chránenými živočíchmi a rastlinami, či dych vyrážajúcimi výhľadmi zo siete obnovených rozhľadní. Mnohé trasy majú dobre značkovanie a sieť lavičiek, prístreškov a ohnísk na opekanie. Turisticky dobre značené chodníky a nádherné prírodné scenérie poskytujú v okolí Bardejova pohoria Čergov, Busov, vrchy Stebnícka Magura a Žobrák, Kráľova studňa. Obľúbenými turistickými cieľmi sú aj obce Gaboltov a Cigeľka, či Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a hrad Zborov. Z Bardejovských Kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník,“ odporúča Radomír Jančošek, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov.

 hrad Zborov Autor: R. Jančošek
hrad Zborov Autor: R. Jančo...

Dodáva, že okrem vojnovej histórie poskytuje aj okolie Dukly a Svidníka množstvo vrchov a pohorí vhodných na turistiku. K obľúbeným miestam patrí vrch Čierna hora s rozhľadňou a altánkom. Pod vrchom Čierna hora sa nachádza pamätník obetiam prvej svetovej vojny. V blízkych dedinách Kurimka, Cernina, Mlynárovce a Svidník. sa nachádzajú vojenské cintoríny. Medzi najnavštevovanejšie patrí Lesopark Dukla vo Svidníku, vrchy Stavok a Rohuľa.

 Autor: Dukla Destination
...

Cykloturistika a liečivé singletracky

Okolie Bardejova a Bardejovských Kúpeľov sa za posledné roky stalo atraktívnou lokalitou pre detských i dospelých cykloturistov, bežcov a peších turistov a pre rodinnú turistiku. Sieť navzájom prepojených šiestich horských cyklotrackov má cca 10 km. Tvoria ju liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon, Čerešenka, Herkules, zjazdový Kráľovský singletrack, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Cyklochodník z Bardejova na Mníchovský potok je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy AQUAVELO v slovensko - poľskom pohraničí, ktorá v dĺžke 230 km spája kúpeľné mestá Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szczawnica.

Atraktívnosť pre rodiny s deťmi a malých návštevníkov sa v posledných rokoch zvýšila aj otvorením druhej etapy oddychovej a športovej zóny pre deti pred strediskom obchodu a služieb v Bardejovských Kúpeľoch a detského ihriska v Bardejove pri rieke Topľa. K tomu sa obnovili aj desiatky altánkov, odpočívadiel, oddychových a športových zón pre deti.

 Aquavelo Autor: OOCR Šariš Bardejov
Aquavelo Autor: OOCR Šariš...

Voda, čo drží turizmus nad vodou

Stálicou sú liečivé minerálne pramene s kúpeľnou turistikou a wellness v Bardejovských Kúpeľoch, tamojšie letné kúpalisko, ale aj letné kúpalisko na mestskom štadióne v Bardejove na Družstevnej ulici a letné kúpalisko Makovica v Nižnej Polianke. Vo Svidníku je to zas aquapark Aquaruthenia s kúpaliskom s vnútornými i vonkajšími bazénmi. Počas celého roka je v prevádzke wellnessové centrum. Z Bardejova je to len 50 km na navštevovanú vodnú nádrž Domaša, kde sú vynikajúce možnosti kúpania, rekreácie a výletná loď Bohemia. Všetky lokality majú dostatočnú sieť reštauračných zariadení s cenovo dostupným sortimentom, vrátane deťmi tak obľúbenej pizze. Všetko v prijateľných cenách.

 Kúpalisko - kúpele Autor: OOCR Šariš Bardejov
Kúpalisko - kúpele Autor: O...

Kultúrne i spoločenské akcie

Bardejovské Kúpele v súčasnosti majú kapacity naplnené na viac ako 90%. Láka veľké Wellness SPA - bazénový a saunový svet v hoteli Ozón a menšie v kongresovom štvorhviezdičkovom hoteli Alexander. Počas letnej sezóny (pred koronakrízou) navštívilo ročne Bardejovské Kúpele vyše 30 000 pobytových a cca dvestotisíc jednodňových návštevníkov, z toho odhadom cca 50 000 detí. Niektoré podujatia sa vlani i v tomto roku kvôli koronavírusu zrušili, alebo obmedzili. V sobotu 14. augusta 2021 sa v areáli pred kúpeľnou dvoranou bude konať  KÚPEĽNÝ HUDOBNÝ DEŇ s uličkou remesiel a predajnými stánkami. Najväčším lákadlom je večerné vystúpenie Otta Weitera a Petry Maxin. V auguste sa ešte budú konať v Bardejovských Kúpeľoch aj ďalšie návštevnícky vďačné akcie a to Alžbetínsky deň (22. 8.) a Bardejovská heligónka (28. 8.), v septembri Kúpeľná dychovka (5. 9.).

Vo Svidníku sa zasa bude konať 6.až 8.augusta 2021 tradičný a hojne navštevovaný 67. ročník Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska a 9.rusínsky festival (23.až 29.8.) Pre deti sú vhodné aj podujatia Rodina sa baví (15.8.) a bola už spustená registrácia na Dukelský beh mieru vrátane behov pre deti 5. 9. 2021.

 Alžbetinsky deň Autor: OOCR Šariš Bardejov
Alžbetinsky deň Autor: OOCR...

Dobyte Hrad Zborov

Častým cieľom návštevníkov je Zborovský hrad (Makovica). Hrad Zborov je národnou kultúrnou pamiatkou. Dejiny tu zaznamenali boje nielen v stredoveku, ale aj počas 1.svetovej vojny. V máji 2019 uviedli do prevádzky nový most do vstupnej bránovej veže Zborovského hradu. Na hrade sú rozmiestnené tabuľky, ktoré poskytujú informácie o jeho histórii. Pri hrade sa nachádzajú upravené ohniská, s možnosťou opekať.

 Hrad Zborov Autor: Ferdinand Hažlinský
Hrad Zborov Autor: Ferdinand...

Na tanky

Nikde na Slovensku nie je toľko pamätníkov a pamätných miest na obe svetové vojny ako v okolí Dukly a Svidníka. Od poľských hraníc, až po mesto Svidník, sú udržiavané pomníky padlým, cintoríny, zákopy a opevnenia a v teréne rozmiestnená bojová technika. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Deti, ale aj dospelí si tu môžu doslova ohmatať tanky, delá, lietadlá a vojenskú techniku, nazrieť do bunkrov a zvrchu sa pozrieť na bojiská, či vidieť miesta odpočinku tisícok mŕtvych. K dispozícii sú aj pamiatky UNESCO.

Vojenské historické múzeum Piešťany (www.vhm.sk), od 4. mája 2021 sprístupnilo Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku. Ale Vyhliadková veža na Dukle je momentálne kvôli rekonštrukcii uzavretá.

 Dukla Autor: OOCR Šariš Bardejov
Dukla Autor: OOCR Šariš Bar...

Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Na námestí je aj atrakcia na fotografovanie s turistami - socha kata. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Lákajú i drevené kostoly v okrese Bardejov: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V okrese Svidník: kostolík v skanzene Svidník, ďalej Potoky, Šemetkovce, Miroľa, Krajné Čierno, Ladomirova a Bodružal, Príkra, Dobroslava, Nižný Komárnik, Vyšný Komárnik, Medvedie, Hunkovce.

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Pozri tiež: