Naprieč Veľkou Studenou dolinou

Naprieč Veľkou Studenou dolinou

Výherca letnej časti súťaže v Turistických novinách Prešovského kraja bol známy a nezostávalo mi nič iné len ho kontaktovať. Vyherkyňa Ivana z Prešova sa od začiatku našej komunikácie netajila, že veľa ťažkých túr vo Vysokých Tatrách nemá absolvovaných. Sľúbil som jej, že túru prispôsobime nielen jej, ale aj podmienkam a hlavne počasiu. Párkrát sme si termín preložili, ale takto to už v dnešnom svete ide. Premenlivé leto, tiež dlhým túram neprialo a rosničkárom predpovede tiež podľa mňa nevychádzali.

 Zbojnícka chata
Zbojnícka chata

Dohodli sme si pekný nedeľný termín, síce nie s optimálnou predpoveďou, ale dúfali sme, že meteorológovia posunú búrku a množstvo zrážok na neskorý večer, keď už by sme mali byť dole v Starom Smokovci. 

Vyrazili sme zo Starého Smokovca, smerom na Hrebienok a do Veľkej studenej doliny. Cesta ubehla popri rozhovore veľmi rýchlo a z mladého páru sa razom stala veľmi príjemná spoločnosť na túru do Veľkej Studenej doliny. Zastávka pri Ohnisku, zopár hltov tekutín,niejaká moja pripoviedka a sme v Bráne, kde sa cesta stáča smerom ku Vareškovému plesu a ku Zbojníckej chate. Pár kamzíkov nám kríži cestu, ale to si idú len nájsť tiché stanovište na doobednajší odpočinok, pred davami turistov, ktoré s prvou lanovkou na Hrebienok vyrazia do jednej z najnavštevovanejšej doliny v Tatrách.

 Vareškovské pleso
Vareškovské pleso

Na chate si posedíme, občerstvíme a meníme plán. Z pôvodne plánováneho Svišťového štítu meníme plán na putovanie za plesami vo Veľkej Studenej doline a so skromným výstupom na Streleckú vežu. Plán sme zmenili na základe aplikácie na počasie (ešte že ich máme), lebo prehánky by nás chytili niekde na zostupe v Divej kotlinke. To sme ešte netušili, čo príde na záver.

 Vysoké Tatry
Vysoké Tatry

Na Streleckej veži vrcholové snímky, opakujeme dookola názvoslovie a farby turistických chodníkov. Pri traverze popod Širokú vežu padajú na nás prvé nesmelé kvapky. Ozajstný dážď, búrka a miestami aj krúpy nás výdatne bombardujú na serpentinách dole streleckými poliami v zostupe na turistický chodník smerujúci zo Zbojníckej chaty. Na chodníku prestáva pršať a pre mladý pár prvá skúsenosť ako je to naozaj s počasím v horách. Zostup na Hrebienok a do Starého Smokovca bol už len podľ mňa príjemným zakončením túry po veľkej Studenej doline. Mladej dvojici prajem nekonečný počet krásnych túr a zážitkov, ktoré určite ešte spolu urobia v našich pekných veľhorách.

Autor: Milan Tomaškovič (vysokohorský sprievodca)

Pozri tiež:

Vysoké Tatry – vysokohorská turistika

Vysoké Tatry s rozlohou 341 kilometrov štvorcových sú najvyšším pohorím Slovenska a Poľska. Približne tri štvrtiny horstva s typickým alpským rázom sa...