Návštevnosť Prešovského kraja opäť s rastom

Návštevnosť Prešovského kraja opäť s rastom

PREŠOV (3. september 2019) – Prešovský kraj sa znova teší nárastu návštevnosti. V prvom polroku 2019 zavítalo do kraja 481 477 návštevníkov ubytovacích zariadení, čo predstavuje medziročný nárast o 10 %. Rovnaké priaznivé štatistiky vedie kraj aj v počte prenocovaní, medziročne ide o rast 9,8 %.  Kraj si zároveň udržal prvenstvo v počte prenocovaní domácich návštevníkov, kde tvorí  najvyšší, až 21,9% podiel v rámci celej SR.

V porovnaní s 1. polrokom 2018 sa zvýšil počet návštevníkov v kraji o 43 839 na 481 477 turistov, čo predstavuje medziročný nárast o 10 %. V kraji bolo počas prvého polroka zaznamenaných 1 440 259 prenocovaní,  medziročne ide o nárast o 9,8 %. Návštevníci ostávajú v kraji priemerne tri noci.

Poloniny 1. Foto: Jano Štovka, MQEP

Prešovský kraj je dlhodobo tretím najnavštevovanejším krajom SR. V počte prenocovaní všetkých návštevníkov si však tento rok polepšil o jednu priečku a za Žilinským krajom sa umiestnil na druhom mieste (3. Bratislavský kraj). Mimoriadne obľúbený je pre Slovákov. V počte prenocovaní domácich návštevníkov dosahuje najvyšší až 21,9-percentný podiel v rámci celej SR.

Z hľadiska zahraničných návštevníkov ide o 12% podiel v rámci SR. V Prešovskom kraji sa v prvom polroku 2019 ubytovalo 130 279 cudzincov, ktorí tu strávili 366 141 nocí. V porovnaní s rokom 2018 ide o takmer 8% nárast.

 K obľúbeným lokalitám patrí aj najviac navštevovaný hrad v PSK - hrad Ľubovňa. Foto: Jano Štovka
K obľúbeným lokalitám pat...

Top navštevovanou lokalitou kraja je okres Poprad s Vysokými Tatrami, kde zavítalo približne 320 tisíc návštevníkov ubytovacích zariadení. Počet prenocovaní sa v tejto oblasti priblížil k jednému miliónu. OOCR Región Vysoké Tatry zaznamenala dvojciferný nárast počtu ubytovaných návštevníkov. U domácich + 9,24%, u zahraničných +8,59%.

 Hrebienok. Obľúbený cieľ výletov pre rodiny s deťmi. Foto: Jano Štovka, KOCR SVS
Hrebienok. Obľúbený cieľ...

Pozitívnej štatistike prospeli aj kampane KOCR Severovýchod Slovenska, ktorá dlhodobo prispieva k rozvoju turizmu a cestovného ruchu v celom Prešovskom kraji. Hlavným projektom je i tento rok letná cestovateľská súťaž LEGENDARIUM, ktorá prebieha ešte do 15. septembra.

„Ide už o štvrtý ročník kampane, ktorá sa každoročne teší čoraz väčšej obľube najmä u detí. Často sa však stretávame s tým, že projekt nadchýna všetkých členov rodiny. Prostredníctvom súťaže môžu deti preskúmať celý región severovýchodného Slovenska od jeho kraja na Dukle až po oblasť Vysokých Tatier či Polonín. Vytipovaných je viac ako 50 turistických zaujímavostí, kde môžu návštevníci nazbierať 40 nálepiek hrdinov a nalepiť ich do originálneho komiksu,“ priblížil viac zámer projektu výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

my sme legendarium

Okrem projektu Legendarium prispeli k zvýšeniu návštevnosti aj ďalšie aktivity, ako napr. Turistické noviny Prešovského kraja, fotografická súťaž Choď a foť 2019 a rôzne podujatia, ktoré KOCR spoluorganizovala v jednotlivých regiónoch.

Jedným z kľúčových podujatí v prvom polroku boli MS v ľadovom hokeji 2019, ktoré sa konali v Košiciach a Bratislave. KOCR Severovýchod Slovenska pripravila pre toto podujatie propagačné materiály. „Tlačené brožúry s výberom TOP tipov na výlety v Prešovskom kraji boli distribuované v ubytovacích zariadeniach, ako i na letisku v Košiciach. Aj týmto nástrojom sme chceli podnietiť zahraničných turistov vydať sa objavovať jedinečnosti severovýchodu Slovenska,“ doplnil Janoško.

MS v hokeji. Prešovský kraj láka na návštevu unikátov

Fanúšikovia hokejových majstrovstiev v Košiciach získajú tipy na výlety v Prešovskom kraji. Počas fandenia svetovému hokeju sú pozvaní spoznať svetové unikáty.

KOCR Severovýchod Slovenska pokračuje v ďalších aktivitách, ktoré by mali prispieť k vyššej návštevnosti Prešovského kraja. Jednou z nich je aj cezhraničný projekt Karpatské dobrodružstvá, v rámci ktorého sa vytvoria tri nové produkty cestovného ruchu. Ide o dve poznávacie viacdňové turistické trasy na Slovensku s presahom do Poľska a jednu poľskú trasu s presahom na Slovensko.

*Zdroj údajov: Štatistický úrad SR

Kontakt:

Mgr. Barbora Čechová
marketing/PR  KOCR Severovýchod Slovenska 
051/70 81 513, media@severovychod.sk

 

POZRI TIEŽ:

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

Turistické noviny leto a jeseň 2019

Tipy na výlety, zaujímavosti, podujatia a novinky v cestovnom ruchu v celom Prešovskom kraji.

Letná sezóna vo Vysokých Tatrách prekonala návštevnosť z roku 2018  

Región Vysoké Tatry sa aj toto leto stal cieľovou destináciou pre tisícky dovolenkárov. Letné prázdniny sa dnešným dňom oficiálne skončili, ale turistická sezóna v Tatrách pokračuje aj nasledujúcimi mesiacmi.

Fotografická súťaž Choď a foť 2020 aj s 2 novými kategóriami

Fotografická súťaž o najkrajšie zábery Prešovského kraja Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska vyhlásila 8. ročník fotografickej súťaže Choď a foť.

Tagy