Nezabudnuteľný výlet v Tatrách s aplikáciou Lesmír

Nezabudnuteľný výlet v Tatrách s aplikáciou Lesmír

Spestrite si výlet v prírode vďaka mobilnej aplikácii Lesmír, ktorá funguje ako vreckový sprievodca priamo vo vašom mobile. Počas výletu v prírode vás upozorní na zaujímavé miesta, ktoré by ste si mali určite všimnúť.

Lesmir1

Mobilná aplikácia Lesmír

Lesmír je mobilná aplikácia, ktorú si môžete stiahnuť a používať úplne zadarmo. Jej cieľom je vzdelávať o prírode a dať vám možnosť spoznať divočinu, ktorú máme priamo na Slovensku. Aplikácia funguje ako interaktívny digitálny sprievodca. Po ceste konkrétnym turistickým chodníkom vás aplikácia zvukovou notifikáciou upozorní na zaujímavé miesta v prírode a na každej zastávke vám ponúkne krátke náučné video s odborníkom na tému týkajúcu sa prírody. 

Kam sa vydať s Lesmírom

V mobilnej aplikácii nájdete náučné chodníky, ktoré vedú konkrétnymi turistickými trasami v prírode. Lesmírne chodníky vedú prírodou Vysokých a Západných Tatier a aktuálne aj prírodou Bratislavy. Vybrať si môžete na základe lokality alebo náročnosti a dĺžky trasy - v aplikácii nájdete všetky tieto informácie. Okrem toho nájdete pri konkrétnych chodníkoch aj praktické tipy, napríklad čo si so sebou vziať, ako sa k trase najjednoduchšie dostať alebo kde zaparkovať.

Lesmir2

Tipy na výlety s deťmi

Les očami tetrova hlucháňa

Lokalita: Štrbské pleso

Náročnosť: ⅕

Dĺžka: 4,7 km

Čas: 1:20 hod. (cesta tam)

Stúpanie: 200 m

Lesmírny chodník Les očami tetrova hlucháňa, ktorý vedie zo Štrbského na Jamské pleso vás prevedie územím, kde sa hlucháňom mimoriadne dobre darí. Je to jediné miesto na Slovensku, kde ich počet stále rastie - všade inde klesá. Po ceste chodníkom vám Lesmír odhalí prekvapivé fakty zo života týchto vzácnych horských kúr a dozviete sa napríklad aj to, ako vzniklo Štrbské pleso.

Lesmir

Pre náročnejších turistov

Chodník Návrat divočiny

Lokalita: Tichá dolina

Náročnosť: 3/5

Dĺžka: 12,5 km

Čas: 3:30 hod. (cesta tam)

Stúpanie: 370 m

Po veternej kalamite roku 2004 sa v Tichej doline popadané stromy ponechali bez zásahu. Vďaka tomu tu dnes môžete pozorovať veľkolepý návrat divočiny. Mŕtve stromy dnes prekvitajú životom - sú domovom pestrofarebných machov, húb, vzácnych vtákov a v tieni jarabín sa zelená nová generácia ihličnatých stromov. Na chodníku Návrat divočiny vám aplikácia Lesmír ukáže medvedí strom, dozviete sa ako vznikajú horské pramene, načo sú užitočné lavíny a napríklad aj to, že tu našli stopy dinosaurov.

Lesmir

Ako používať aplikáciu Lesmír

  1. Stiahnite si aplikáciu zadarmo na Google Play alebo App Store.
  2. Vyberte si chodník, ktorý chcete navštíviť a stiahnite si ho do mobilu. Vďaka tomu sa vám na výlete videá plynule prehrajú aj na miestach, kde nie je signál.
  3. Na začiatku trasy si spustite chodník a nechajte sa sprevádzať. Na jednotlivé zastávky vás aplikácia upozorní, keď sa k nim priblížite.