Nová atrakcia v Slanských vrchoch

Nová atrakcia v Slanských vrchoch

Slováci sa dočkajú unikátnej prírodnej atrakcie. Obrovský drevený megafón vám dopraje jedinečný koncert prírody

PREŠOV 6. august 2019 - Neďaleko Prešova v Slanských vrchoch vznikne v objatí stromov netradičná inštalácia. Reč je o špeciálnom drevenom megafóne, ktorý vďaka svojmu tvaru znásobuje zvuky lesa a vy si tak môžete užiť nefalšovaný prírodný orchester. Takáto atrakcia nemá v strednej ani západnej Európe obdobu.

 Zdroj: OZ Hlas lesa
Zdroj: OZ Hlas lesa

S nápadom vytvorenia megafónu prišli štyria mladí ľudia z občianskeho združenia Hlas lesa.

„Našou snahou je zviditeľniť miesta, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Radi by sme menej známe lokality v prírode predstavili verejnosti. Veríme, že dreveným megafónom sa nám podarí prilákať ľudí do prírody a podporiť tak turizmus v celom regióne,“ uviedol jeden z autorov projektu František Baláž.

 Zdroj: OZ Hlas lesa
Zdroj: OZ Hlas lesa

Drevený megafón, ktorý bude stáť neďaleko cyklotrasy spájajúcej Prešov s okolitými dedinami, má tvar deväťhranného ihlanu. Ako vysvetlil Baláž, inštalácia megafónu je zjednodušením rotačného paraboloidu. Paraboloid má vlastnosť, vďaka ktorej koncentruje lúče a vlny odrážajúce sa od jeho stien do jedného bodu. Človek, ktorý bude sedieť v blízkosti tohto bodu, tak bude počuť zosilnené zvuky prichádzajúce z okolia a môže pohodlne načúvať, čo mu les hovorí,“ uviedol mladý milovník prírody. Podobná atrakcia zatiaľ existuje len v Estónsku.

 Zdroj: OZ Hlas lesa
Zdroj: OZ Hlas lesa

Autori myslia na to, aby inštalácia nemala zlý vplyv na harmóniu lesa a zapadla do jeho prirodzeného prostredia. Na výrobu použijú drevo a menšie kovové spojovacie časti. Celkové rozmery konštrukcie by nemali presahovať dĺžku 4,2 metra a výšku a šírku 2,5 metra. Projekt vzniká s podporou samosprávy Zlatej Bane a značky Birell, ktorá pokryla finančné náklady na výstavbu. „Sme radi, že Birell môže stáť pri ceste za jedinečnými zážitkami, ku ktorým bezpochyby patrí aj tento drevený megafón. Okrem samotnej výstavby nás čaká ešte niekoľko úprav. Verejnosť si túto krásnu prírodnú atrakciu bude môcť vychutnať už koncom augusta,“ dodal brand manažér značky Birell Josef Jalůvka.

Zdroj: Alexandra Gallisová, PR Clinic

Pozri tiež:

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

Prešov

Metropolou severovýchodného Slovenska, ktoré v sebe skrýva jedinečnosť a kultúrnu zmes Slovákov, Poliakov, Ukrajincov a Rusínov, je PREŠOV, mesto s bohatou minulosťou a dynamickou súčasnosťou.

Slovenské opálové bane

Krásne opály zo Slovenských opálových baní, ktoré sa nachádzajúcich na východnom Slovensku medzi obcami Červenica a Zlatá Baňa obdivuje celý svet a dnes sú banské diela vychytenou