Novinky pre návštevníkov Šariša

Novinky pre návštevníkov Šariša

Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš vydala dve brožúry, vďaka ktorým môžete aj na východe zažiť skutočne pestré leto. Prvou je bedeker Vitajte na Šariši, ktorý je vôbec prvým tlačeným sprievodcom po regióne. Sprievodca ponúka základné informácie o histórii miest, prírodných zaujímavostiach a poskytne vám  základ pre plánovanie vašich prázdninových výletov. Druhou publikáciou je Kalendár podujatí, vďaka ktorému získate prehľad o tom, čo všetko môžete počas najbližších mesiacov zažiť v šarišskom regióne.

 Bedeker. Zdroj foto: OOCR Región Šariš
Bedeker. Zdroj foto: OOCR Reg...

Či už sa vyberiete po stopách kultúrnych pamiatok, drevených kostolíkov, starých hradov či jaskýň, bedeker vám poslúži ako dobrý pomocník pri plánovaní letných výletov či sprevádzaní vašich hostí po celom regióne. Nájdete v ňom informácie o  Prešove, Bardejov, Bardejovských kúpeľoch, Sabinove, Veľkom Šariši, Lipanoch, Svidníku, Drienici a Nižnom Slavkove, ale aj o ďalších atraktívnych dedinkách s drevenými kostolmi ako sú: Ladomírová, Tročany, Ľutina, Gaboltov, Hervartov a Brežany.

 Prešov. Zdroj foto: Tibor Šarišský
Prešov. Zdroj foto: Tibor Š...

V horúcom lete vám príjemný chládok poskytnú Slovenské opálové bane či jaskyňa Zlá diera a vašu kondíciu preveria výstupy na Kapušiansky hrad, Plaveč, Zbojnícky hrad alebo hrady Šebeš a Zborov. Krásnu prírodu nájdete v Lipoveckej doline, kde nájdete množstvo tiesňav, vodopádov a kaskád. Ak by ste náhodou v niektorých dedinkách nerozumeli šarišskému nárečiu, v bedekri sa nachádza aj krátky šarišsko-slovenský slovník.

 Hrad Plaveč. Zdroj foto: Jano Štovka
Hrad Plaveč. Zdroj foto: Jan...

Sprievodca má 68 strán, bohatú fotografickú časť a vyšiel v slovenskom aj anglickom jazyku. Záujemcovia ho nájdu aj v elektronickej podobe. Sprievodca regiónom bol vydaný v spolupráci s OOCR Šariš - Bardejov a s podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Kalendár podujatí a akcií v šarišskom regióne vám v útlej a prehľadnej brožúrke poskytne informácie o tom, kam sa vybrať kultúrne vyžiť od júla až do októbra. V brožúre nájdete aj krátke informácie o vyhliadkovom autobuse “Prešovská 49-tka”.

 Prešovská 49-ka. Zdroj foto: OOCR Región Šariš
Prešovská 49-ka. Zdroj foto...

Dozviete sa v ňom aj to, aké filmy v lete premieta Kino Pocity, kedy sa koná turnaj v plážovej hádzanej či Pivný festival alebo kedy je obľúbená Filmová noc na Šarišškom hrade. Vybrať sa môžete aj na Festival folklóru Rusínov do Bajeroviec, navštíviť Sabinov a jeho kultúrne leto, vychutnať si festival komornej hudby ARTIS v Ortodoxnej synagóge v Prešove alebo zažiť Noc hradných zrúcanín na hrade Kamenica a mnoho ďalších podujatí. Nevynechajte ani Deň otvorených dverí pivovaru Šariš či Šarišské hradné dni.

 Šarišský hrad. Zdroj foto: Jano Štovka
Šarišský hrad. Zdroj foto:...

Národná kultúrna pamiatka Sklad soli v prešovskom Solivare patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. Práve v tomto areáli sa 7. septembra uskutoční druhý ročník podujatia Deň soli, počas ktorého sa vrátite do slávnych historických čias prešovského Solivaru. Podujatie ponúkne rôznorodý program pre deti i dospelých a odprezentuje sa sa tam aj nová zberateľská pamätná minca - Soľnobanský toliar.

 Solivar. Zdroj foto: Jano Štovka
Solivar. Zdroj foto: Jano Št...

“Kalendár podujatí je dostupný v prešovskom Mestskom informačnom centre a v rôznych kultúrnych inštitúciách ako Šarišská galéria či Krajské múzeum. Návštevníci ich môžu nájsť aj na Železničnej stanici, v informačných centrách na Šarišskom hrade a vo Veľkom Šariši, v informačnom centre v Sabinove a v obciach Lipany, Drienica a Nižný Slavkov na obecných úradoch,” uviedol riaditeľ OOCR Región Šariš Branislav Švorc.

Elektronickú verziu Kalendára podujatí 2019 nájdete aj tu:

https://issuu.com/branislavpresov/docs/2019-kalendar_podujati-25-06-2019_1

Vydanie oboch brožúr podporilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR.

12. 7. 2019, Zdroj:OOCR Región Šariš

 

Nezabudnite, že stále súťažíme s Legendariom! Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj skvelé ceny pre celú rodinu. 

Legendarium 2019: Cestuj, zbieraj nálepky a vyhraj!

Viac ako 100 tipov na výlety, príbehy legiend v komikse a možnosť zbierať súťažné nálepky počas cestovania. Opäť je tu LEGENDARIUM! Pokračovanie obľúbeného projektu pre celé rodiny, vďaka ktorému sa počas leta rozhodne nebudete nudiť.

Pozri tiež:

Letné novinky v Prešove

Ak sa vyberiete v letných mesiacoch do Prešova, určite si nezabudnite do svojich telefónov stiahnuť aplikáciu audiosprievodcu,

Na Šariši to žije

Kam počas voľných dní na Šariši? Toto sú miesta, ktoré si rozhodne zapíšte na váš zoznam výletov:

Slovenské opálové bane

Krásne opály zo Slovenských opálových baní, ktoré sa nachádzajúcich na východnom Slovensku medzi obcami Červenica a Zlatá Baňa obdivuje celý svet a dnes sú banské diela vychytenou