Novinky pred letnou sezónou v Levoči

Novinky pred letnou sezónou v Levoči

Na čo sa môžete tešiť v malebnej Levoči

Levoča si v tomto roku pripomína 770. výročie prvej písomnej zmienky. Starobylé mestečko, zapísané i v UNESCO, pripravuje pre návštevníkov a domácich zaujímavé podujatia. Okrem toho sú pre návštevníkov pripravené viaceré novinky a zaujímavosti.

Prehľad podujatí už čoskoro na stránke mesta aj v médiách.

31

Návštevníci Levoče a okolitých turistických centier sú pozvaní na Večerné komentované prehliadky mesta počas letných mesiacov. Pre návštevníkov je otvorená aj známa klietka hanby. Po ročnej rekonštrukčnej prestávke bude v novom šate pre verejnosť sprístupnená od júna do konca augusta veža Baziliky sv. Jakuba.

Levoča - klietka hanby. Foto: Jano Štovka, KOCR SVS

Interaktívnu expozíciu, variabilné výstavy, lektorované prehliadky pre malých aj veľkých ponúka jedinečné múzeum v centre mesta – Múzeum špeciálneho školstva v Levoči. Už začiatkom mája sprístupní zaujímavú výstavu tvorby nepočujúceho umelca Mária Furčáka, kde nájdu viacero druhov výtvarného umenia s názvom Premeny dreva. Svojimi expozíciami určite zaujme aj Spišské múzeum v Levoči. Jedno z najstarších múzeí na Slovensku spravuje viac ako 12 000 zbierkových predmetov v štyroch expozíciách a troch výstavných sieňach. História a umenie mesta a regiónu sú prezentované v Dome Majstra Pavla a v historickej radnici v Levoči (múzeum spravuje i neďaleký Spišský hrad).

muzeum spec skolstav levoca

V plnom prúde je tiež nová pútnická sezóna po Jakubskej ceste. V apríli bola pri Kováčovej vile v Levočskej doline požehnaná socha sv. Jakuba staršieho a socha pútnika. Osadená je tu aj nová informačná tabuľa Jakubskej cesty.

Tí, ktorí pobudnú v Levoči dlhšie, nájdu v okolí mesta krásnu prírodu, ktorá ponúka možnosti na športovanie i relax. K cykloturistike môžu využiť návštevníci mesta požičovňu bicyklov pri Informačnej kancelárii mesta Levoča.

Biokúpalisko Levočská Dolina

Počas horúcich letných dní Vám dobre padne osvieženie pri vode. Biokúpalisko Levočská Dolina je jedným z najmladších kúpalísk svojho druhu  na Slovens...

 

Zdroj: 29. 4. 2019, Gabriela Hudáková, Informačná kancelária Levoča (OOCR Tatry Spiš Pieniny)

 

POZRI TIEŽ:

Levoča

Historická časť mesta spolu s Dielom Majstra Pavla je zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Za mohutnými hradbami sa nachádza viac ako 300 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok!

Klietka hanby v Levoči

Stredoveký kovový pranier alebo klietka hanby zo 16. storočia sa nachádza pri radnici. Je zdobená kovanými srdcami a ľaliami – symbolmi nevinnosti a lásky.

Oltár Majstra Pavla a historické centrum Levoče (UNESCO)

Najvyšší gotický drevený oltár na svete (18,62 m), radnica, klietka hanby a celkovo viac ako 300 kultúrno-historických pamiatok za takmer kompletne zachovaným systémom mestských hradieb.