Obec v srdci Pienin

Obec v srdci Pienin

Ak sa chystáte navštíviť pieninskú prírodu určite nezabudnite na obec, z ktorej je najkrajší výhľad na Tri koruny. Lechnica je bývalá poľnohospodárska dedina so zachovalými prvkami ľudovej architektúry, nachádzajúca sa v centre Pienin s takmer nedotknutou prírodou. 

Lechnica 2

Lechnica je situovaná len 1 km od Červeného Kláštora a jej okrajovou časťou preteká rieka Dunajec. Prastará, no stále krásna obec vznikla v druhej polovici 13. storočia, keď ju založila rodina Berzeviczyovcov / Berzeviciovcov. Nazývali sa rôznymi názvami ako Lechnych (1320), Lehnich (1324), Nova Lechnicz (1419), Lechnycza (1599), Lechnicza (1773), Lechnica (1808). Obyvatelia Lechnice sa v minulosti živili roľníctvom, pastierstvom, drevorubačstvom aj furmančením. Ešte v prvej polovici 20. storočia sa ľudia venovali rôznym druhom domácej výroby ako je tkanie plátna i súkna, výroba kože, šitie kožuchov a súkenných papúč, pletenie košov i výroba dreveného náradia. Obec zachováva miestne tradície aj pre budúce generácie, a preto v roku 2015 obnovila tradičné pálenie Jánskych ohňov. Významnou pamiatkou obce je kostol sv. Jodoka, ktorý nebol jediným kostolom v tejto obci. Prvý, malý drevený kostolík, bol postavený v roku 1419. S pribúdajúcimi obyvateľmi sa kostol začal rozširovať, napokon zhorel a Lechnica ostala na obdobie 5 rokov bez svojho vlastného kostola. Kamaldulskí mnísi sa za pomoci lechnických veriacich v roku 1780 rozhodli postaviť nový kostol, ktorý znova v roku 1825 vyhorel. Preto sa v roku 1830 vybudoval nový kostol. Postupne prechádzal rôznymi rekonštrukciami, a to až do roku 2009, kedy vyhorel. Obec Lechnica tak zažila dokopy 3 požiare kostolov, ktoré sa odohrali v rôznych dňoch a rokoch, no stále počas toho istého kalendárneho mesiaca – júna (27. 6., 29. 6., 25.6.). Posledný kostol bol rok po vyhorení opäť vysvätený a slúži dodnes.

Lechnica

Okrem výnimočnej histórie je Lechnica známa aj vďaka bohatej ponuke športového vyžitia. Nájsť tu môžete najväčší singletrailový rezort na Slovensku. Singletrails Lechnica predstavuje 15 km dlhú sieť horských trás v srdci Pieninského národného parku. Jazdiť môžete po troch trasách, z čoho sú dve rodinného typu GRIFTOF (9 km), ŠPICA (5 km) a jedna náročná trať GVIZD (1,3 km) určená skúseným zjazdárom.

Singletrails Lechnica

Názvy tratí sú odvodené od najvyšších vrcholov, ktorými prechádzajú. Okruhy GRIFTOF a GVIZD boli stavané ako vyhliadkové okruhy pre rodiny, i keď aj zdatní jazdci si prídu v určitých pasážach na svoje. Vychutnať si môžete nádherný výhľad na Tri koruny, Haligovské skaly a Belianske Tatry. Špecifický je výšľap na okruhu GRIFTOF, návštevníkmi považovaný za top výšľap nielen na Slovensku, ale aj v širokom okolí. Rezort Singletrails Lechnica patrí medzi top MTB rezorty doma i v Čechách, a to vďaka umiestneniu a trasovaniu tratí a vyhliadkovým miestam. Priťahuje tak pozornosť nielen slovenských, ale aj zahraničných cyklistov. V súčasnosti sa v obci rozvíja cestovný ruch vďaka obnoveným turistickým chodníkom a v zimnom období mnohým upraveným bežkárskym trasám. Obec Lechnica je vyhľadávanou destináciou na chvíle oddychu a zábavy.

Zdroj: OOCR Severný Spiš Pieniny

Pozri tiež: