Objavte Cestu vojnových hrdinov

Objavte Cestu vojnových hrdinov

Na severovýchode sa znovuotvorili stovky možností pre turistiku a výlety

Ideálne slnečné počasie láka po dlhých týždňoch uzavretia v interiéroch kvôli koronavírusu na vychádzky do prírody. Severovýchod Slovenska poskytuje stovky možností pre turistiku a trávenie voľného času v prírode. V okolí Svidníka najviac lákajú pamiatky vojnovej histórie a v okolí Bardejova zasa turistické trasy, liečivé singletracky a Bardejovské Kúpele. Tento kút Slovenska je výnimočný aj drevenými kostolíkmi, skanzenmi a rozhľadňami. 

 Údolie smrti
Údolie smrti

,,Urobte si aj vy výlet do neporušenej prírody severného Šariša, povozte sa po liečivých singletrackoch, pokochajte sa výhľadmi z renovovaných rozhľadní, vystúpte na hrad Zborov, či nechajte deti loziť po tankoch. Radosť z poznávania umocní aj možnosť opekania v prírode na vyhradených miestach, alebo už dovolené posedenie pri kávičke a zákuskoch nielen na terasách reštaurácií, ale už od stredy 20. mája aj v ich vnútri. K tomu sa môžete poprechádzať po jednom z najkrajších a najzachovalejších historických námestí na Slovensku - v meste UNESCO Bardejove a odfotografovať sa pri soche kata. Je to ideálna destinácia pre rodiny s deťmi, ale aj dvojice, či osamelých turistov,“ pozýva riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.

 Hrad Zborov
Hrad Zborov

Dodáva, že od stredy sú otvorené aj ďalšie lákadlá, vrátane múzeí a skanzenov. O pár týždňov by sa mali sprístupniť aj wellnes zariadenia v Bardejovských Kúpeľoch, Svidníku a kúpaliská. Rovnako tak sa rozšíria ďalšie služby, čo umožní aby sa cestovný ruch pozviechal a aspoň čiastočne nahradil straty z uzavretia počas koronakrízy. Pracovníci z tohto odvetvia veria, že ľudia väčšinou strávia dovolenku na Slovensku a pomôžu k návratu situácie do normálu.

,,Tradičný Bardejovský jarmok tento rok v auguste nebude, ani v náhradnom termíne, ale organizátori to určite vynahradia o rok a stáročná tradícia bude pokračovať. Podobne je to aj s masovými kultúrnymi podujatiami v Bardejovských Kúpeľoch - tie sa budú konať až na budúci rok. Región však poskytuje dostatok iných atraktívnych príležitostí na vyžitie,“ konštatoval R. Jančošek.

Cesta vojnových hrdinov

Je venovaná najväčšej a najkrvavejšej vojenskej operácie 2. svetovej vojny na území bývalého Československa. Na tejto ceste je niekoľko pozoruhodných múzeí, pamätníkov a monumentov. Patria k nim:

  • Vojenské historické múzeum – Múzejné oddelenie Svidník - Múzejné oddelenie Vojenského historického múzea vo Svidníku sa špecializuje na dokumentáciu vojenských dejín Slovenska v období rokov 1914 - 1945.
  • Park bojovej techniky vo Svidníku - Voľne prístupné exponáty vojenskej bojovej techniky sú v blízkosti budovy Múzejného oddelenia Vojenského historického múzea vo Svidníku.
  • Pamätník sovietskej armády vo Svidníku - Monumentálny pamätník s vojnovým cintorínom vo Svidníku je venovaný sovietskej armáde.
  • Pamätník Ludvíka Svobodu vo Svidníku - Generál L. Svoboda sa ako veliteľ I. československého armádneho zboru pri oslobodzovaní Svidníka výrazne zapísal do histórie tohto kraja.
  • Pamätník venovaný vzniku Československej republiky v roku 1918
  • Údolie smrti - Medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná je v teréne rozmiestnená tanková technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Symbolizuje ju 8 tankov T-34/85.
  • Pamätník československého armádneho zboru na Dukle - Monumentálny pamätník s vojnovým cintorínom na Dukle je venovaný československému armádnemu zboru v ZSSR.
  • Vyhliadková veža na Dukle - Nachádza sa v priestore Duklianskeho priesmyku na slovensko-poľských hraniciach. Návštevník z nej môže vidieť široký priestor slovenského a poľského územia – dejiska bojov počas Karpatsko-duklianskej operácie.
  • Pomníky v areáli Duklianskeho bojiska - Pomníky na Dukle pripomínajúce významné udalosti, ktoré sa odohrali počas bojov Karpatsko-duklianskej operácie. Tri pomníky, ktoré návštevníkom pripomínajú významné udalosti späté s priebehom bojov Karpatsko-duklianskej operácie sa nachádzajú v katastri obce Vyšný Komárnik, v blízkosti slovensko-poľskej štátnej hranice.
    • Prvým z nich je pomník v tvare puknutého srdca pripomínajúci tragickú smrť veliteľa 1. čs. brigády 1. čs. armádneho zboru v ZSSR, generála Jaroslava Vedrala-Sázavského, ktorý zahynul v priebehu bojov Karpatsko-duklianskej operácie pri výbuchu protitankovej míny.
    • Druhý pomník predstavuje plastika s názvom „Ruky ženistu“, ktorá v nadživotnej veľkosti znázorňuje ruky ženistu zneškodňujúceho nemeckú tanierovú protitankovú mínu.
    • Tretí pomník, bezprostredne sa viažuci k udalostiam Karpatsko-duklianskej operácie, predstavuje plastika Míľnik – „Volanie“, ktorá symbolizuje vstup čs. prieskumnej hliadky na územie Československa.
  • Bunkre vo Vyšnom Komárniku - V katastrálnom území obce Vyšný Komárnik sa nachádzajú bunkre (zemľanky) štábu 3. čs. brigády 1. čs. armádneho zboru v ZSSR.
  • Nemecký vojnový cintorín v Hunkovciach - Vojnový cintorín nemeckých vojakov v Hunkovciach z čias druhej svetovej vojny.
  • Múzeum tokajíckej tragédie - Expozícia Múzea SNP s názvom Fašistické represálie na východnom Slovensku.
  • Pamätník tokajíckej tragédie - Pamätník venovaný obetiam fašistických represálií v obci Tokajík.

Atrakcie v Bardejove  a okolí

Mesto Bardejov sa právom sa hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu aj teraz obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska. Námestie zatraktívňuje aj bronzová socha kata v životnej veľkosti. Medzi klenoty patrí Bardejovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená na národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. Vtedy bolo aj historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. 

Historická radnica (sídlo Šarišského múzea), Bardejov. Foto: Jano Štovka (MQEP)

Bardejovské Kúpele majú areál výnimočnou architektúrou a peknou parkovou úpravou. V okolí kúpeľov je množstvo turistických chodníkov a cyklotrás, spolu cca 40 km značených turistických trás a cyklotrás. V posledných rokoch sa obnovili, či pribudli v nich lavičky, altánky, táboriská na opekanie, náučné chodníky a informačné tabule. V regióne je viacero rozhľadní, ktoré umožňujú atraktívne výhľady po krajine. V okolí Bardejova je zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj.

Viac je na: www.kupele-bj.sk, www.bardejov.sk, www.svidnik.skwww.visitbardejov.sk

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

logo_Slovakia_travel_SK_WEB

Pozri tiež:

Po stopách 1. a 2. svetovej vojny

Vydajte sa po stopách 1. a 2. svetovej vojny. Počas cesty budete mať možnosť navštíviť unikáte miesta Severovýchodu Prešovského kraja. Ten je jedným z mála regiónov súčasnej Slovenskej republiky (SR), kde prebiehali vojenské operácie počas 1. svetovej vojny. Boj o Karpaty sa sústredil aj na územie jeho krajného severovýchodu.

Skanzen vo Svidníku

Národopisná expozícia v prírode – Múzeum ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku, sústreďuje mnoho najtypickejších pamiatok ľudovej architektúry charakteristických pre túto kultúru.

Bardejov (UNESCO)

Meštianske domy, radnica, Bazilika minor sv. Egídia, maľovaný dom, socha kata a množstvo ďalších zaujímavostí na každom kroku...