Objavte kraj pod Duklou

Objavte kraj pod Duklou

Dotknite sa vojnovej histórie vo Svidníku a okolí

Poddukliansky región je úzko spätý s kultúrou a históriou Rusínov a Ukrajincov na Slovensku. Jeho centrom je Svidník (12 450 obyvateľov), ktorý so svojím okolím ponúka návštevníkom veľa možností na oddych, šport, turistiku a rekreáciu.

Silné stopy tu zanechala vojnová história, ktorej sa v regióne môžete doslova dotknúť.

Oblasť postihlo veľa vojnových hrôz a to tak v prvej, ako aj v druhej svetovej vojne. Putovanie regiónom má silnú atmosféru a pripomína vojnovú históriu, ktorá sa už nesmie opakovať. Zároveň tu objavíte nádherné skvosty, zaujímavú architektúru a čarovnú prírodu, ktoré sú výbornou kombináciou na poznávanie tohto kúta Prešovského kraja.

 

ČO MUSÍTE VIDIEŤ V REGIÓNE POD DUKLOU:

1. Socha armádneho generála Ludvíka Svobodu v centre mesta Svidník, jediná v strednej Európe.

2. Vojenské historické múzeum vo Svidníku, ktoré dokumentuje priebeh ťažkých bojov, ktoré sa na severovýchode Slovenska odohrávali v prvej aj druhej svetovej vojne. Sídli v budove, ktorá tvarom pripomína protitankovú mínu. V múzeu môžete vidieť autentické fotografie z bojov, osobné pamiatky, rôzne druhy zbraní a nálezy z bojísk o Dukliansky priesmyk. 

3. V parku neďaleko múzea sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky.

tanky.jpgFoto: Vojenský historický ústav (VHÚ)

4. V susedstve expozície stojí od roku 1954 Pamätník sovietskej armády, kde je pochovaných vyše 9 000 vojakov padlých na jeseň 1944.

5. Dukla: Pamätník Československej armády na Dukle – národná kultúrna pamiatka. Areál patrí k najnavštevovanejším miestam regiónu. Je pripomenutím Karpatsko-duklianskej vojenskej operácie, ktorá sa uskutočnila na jeseň 1944. Počas bojov tu padlo vyše 60 tisíc sovietskych a československých vojakov. Pamätník vysoký 28 m postavili v roku 1949. Je zakomponovaný do vojenského cintorína, ktorý pretína kolonáda s bronzovými tabuľami. Okolie pamätníka s cintorínom je rozľahlým vojenským múzeom pod otvoreným nebom. Bývalé bojisko možno uvidieť z nadhľadu, ktorý návštevníkom poskytuje vyhliadková veža

Dukla-ZDROJ-KOCR-SVS.jpgDukla. Foto: KOCR SVS

 

6. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky z druhej svetovej vojny. K najsilnejším miestam patrí Údolie smrti v okolí obce Kapišová, kde sa odohrali najťažšie boje s masívnym nasadením tankov.

Udolie smrti. Foto: Jano Štovka (MQEP)

7. V okolitých lesoch sa dá i dnes ukryť v zachovaných bunkroch. V lese nad obcou Vyšný Komárnik určite nevynechajte obhliadku zrekonštruovaných bunkrov (resp. zemľaniek), v ktorých bol v r. 1944 umiestnený štáb a veliteľstvo 3. československej brigády. V Hunkovciach pozornosti turistov neunikne vojnový cintorín, na ktorom je pochovaných 3 100 nemeckých vojakov.

8. V meste Svidník sa nachádza aj Slovenské národné múzeum – Múzeum ukrajinskej kultúry, jedinečné, špecializované a najstaršie národnostné múzeum na Slovensku. Jeho súčasťou je skanzen ľudovej architektúry so vzácnym dreveným chrámom a Galéria Dezidera Millyho v barokovom kaštieli z 18. storočia

Skanzen vo Svidníku

Národopisná expozícia v prírode – Múzeum ukrajinsko-rusínskej kultúry vo Svidníku, sústreďuje mnoho najtypickejších pamiatok ľudovej architektúry charakteristických pre túto kultúru.

9. Svidník a okolité obce sa vyznačujú sakrálnymi, najmä drevenými stavbami. V kategórii národných kultúrnych pamiatok je v okrese jedenásť drevených chrámov východného obradu, teda najviac na východnom Slovensku. Drevené chrámy v Ladomirovej a v Bodružali sú pamiatkami UNESCO. Ich architektúra a nádherný interiér si podmania návštevníkov. V Bodružali sú napríklad dodnes zachované stopy po granáte, ktorý chrámom prešiel cez strechu. Ďalej sú to drevené chrámy vo Vyšnom a Nižnom Komárniku, Hunkovciach, Dobroslave, Korejovciach a mnoho iných. 

Drevený chrám, Bodružal (UNESCO)

Gréckokatolícky drevený chrám sv. Mikuláša v obci Bodružal v okrese Svidník je klenotom medzi cerkvami. Je to jeden z najstarších a najkrajších drevených chrámov na Slovensku.

10. Oddýchnuť a vyšantiť sa vo vode môžete vo vodnom svete Aquaruthenia s vonkajšími a krytými bazénmi a wellness s celoročnou prevádzkou.

Okolie Svidníka poskytuje tiež možnosti spoznávania ľudových zvykov a obyčajov, aj pešej turistiky po značkových chodníkoch, stanovania a cykloturistiky. V letnom období lákajú turistov aj atraktívne podujatia Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska(sú najstarším folklórnym festivalom na Slovensku, polovica júna) aRusínsky festival(máj/jún). Viac tipov na podujatia v tomto regióne nájdete na dukladestination.com

 

Pozri tiež:

Sedem faktov o Kraji kultúrnych pamiatok

Nielen krásna príroda je to, čo láka turistov. Prešovský kraj sa môže hrdiť aj prívlastkom Kraj kultúrnych pamiatok.

Tieto miesta musíte vidieť! Nádherné fotky kraja od známeho fotografa

Spoznajte nádherné miesta v Prešovskom kraji, ktoré zvečnil na fotkách známy slovenský fotograf Jano Štovka

Čo nevynechať pri návšteve Bardejova

Pýchou nielen Šariša, ale aj celého Slovenska je starobylý BARDEJOV, ktorý patrí bezpochyby medzi najkrajšie slovenské mestá.

 

TOP výlety:

Všetky výlety