Obnovená Cesta minerálnych prameňov

Obnovená Cesta minerálnych prameňov

Ochutnajte pramene v malebnom kúte Slovenska

Na severnom Spiši láka turistov nezvyčajná Cesta minerálnych prameňov. Turistická trasa spája 12 minerálnych prameňov naprieč celým regiónom. Obľúbená trasa sa dočkala obnovy. Šesť lokalít, ktoré poznačil zub času, bolo zrevitalizovaných a vo vynovenej podobe opäť lákajú ochutnať vodu z prameňov aj vychutnať si malebné okolie.

Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska v spolupráci s OOCR Severný Spiš Pieniny pripravila v roku 2022 obnovu šiestich lokalít Cesty minerálnych prameňov – Bajerovce, Forbasy, Hniezdne, Legnava, Ľubovnianske kúpele a Sulín. Obnovou prešli nielen samotné pramene, ale aj altánky, prístrešky a oddychové zóny v ich blízkosti. Obnova bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky vo výške 8000 eur.

Cesta minerálnych prameňov

Celá trasa Cesty minerálnych prameňov je dlhá 100 kilometrov. Zahŕňa najvýznamnejšie, ale aj menej známe pramene tak, aby ich turisti mohli spoznať, ochutnať a dozvedieť sa rôzne zaujímavosti. Zároveň sa môžu vydať aj do ich okolia, kde vždy nájdu mnoho prírodných a kultúrnych atraktivít. Napokon, oblasť  leží medzi dvoma národnými parkami (TANAP, PIENAP) v regióne bohatom na kultúru a históriu, kde si môžete vychutnať miesta ako Ľubovniansky hrad a skanzen, Hora Zvir, Nestville Park Hniezdne, mesto Stará Ľubovňa, očarujúci Červený Kláštor či splav Dunajca...

Prameň Smerdžonka - Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka:

Stredne mineralizovaná prírodná liečivá voda, s obsahom minerálnych látok a solí – najmä S, Na, Mg, Ca. Jej liečivé účinky sú známe už od 14. storočia, kedy ju odporúčali piť mnísi pri nechutenstve a problémoch tráviaceho traktu. Využíva sa na liečbu kožných ochorení, ale aj chorôb pohybového aparátu, chorôb dýchacích ciest, onkologických, neurologických a duševných chorôb. Prameň sa nachádza v krásnom areáli Kúpeľov Červený Kláštor Smerdžonka pod Troma korunami. 

pramen_Kupele-Cerevny-Klastor.jpg 

Prameň Voňačka – Bajerovce:

Prírodná mineralizovaná voda s obsahom C, Ca, S. Pri pravidelnom pitnom režime priaznivo ovplyvňuje trávenie a pravidelné teplé kúpele pôsobia proti reumatizmu. Prameň sa nachádza cca 100 m od informačnej tabule v Prírodnej rezervácii Valalská voda. 

Lubovnianske kupele-pramen

Prameň Andrej - Ľubovnianske Kúpele:

Prírodná stredne mineralizovaná voda. Je to jeden z prameňov, ktorý obsahuje najviac prírodného horčíka (Mg) na Slovensku. Horčík je minerál, ktorý blahodarne pôsobí na srdce a svalovú sústavu. Voda obsahuje aj minerály Ca, Na, Si.  Odporúča sa piť pri chorobách žalúdka, čriev, obličiek, pečene, dýchacích a močových ciest a pri niektorých ženských a nervových poruchách. Pôsobí proti vyčerpanosti.

Pramene1_Lubovn.Kupele_Lackova.jpg 

Prameň pod Kalváriou – Lacková:

Prírodná slabo mineralizovaná voda s obsahom najmä  Ca, C. Vhodná na pitné kúry podporujúce okrem iného  aj liečbu  nechutenstva, nedostatku vápnika, chronických zápalov dýchacích ciest, obličiek a močovodov.

Prameň Švabľovka – Hniezdne:

Prírodná slabo mineralizovaná voda s obsahom S, C, Ca. Pri týchto sírnych prameňoch vznikli v 19. storočí vaňové kúpele, ktoré žiaľ zanikli počas II. svetovej vojny. V kúpeľoch bolo 15 vaní, do ktorých sa zohrievala voda. Kúpele poskytovali jednoduché, ale účinné liečebné kúry pri reumatických chorobách.

Hniezdne_uprava pramena

Prameň Ščava – Forbasy:

Prírodný uhličitý minerálny prameň s obsahom Na, Ca, Mg, Fe, Mn. Voda je vhodná na pitné kúry zamerané na očistenie a prepláchnutie organizmu. Pitné kúry sa odporúčajú pri chorobách pečene a pankreasu, nechutenstve, chronických žalúdočných problémoch a zápaloch obličiek, ako i predchádzaniu nedostatku vápnika.

Forbasy_pramen

Prameň sv. Jána Krstiteľa – Litmanová:

Prameň v areáli pútnického miesta Litmanová. Nech voda z prameňa Svätého Jána Krstiteľa je pre každého pútnika prameňom znovuzrodenia a obnovenia vo Svätom Duchu.

Prameň lásky a Prameň zabudnutia - Kúpele Vyšné Ružbachy:

Pramene obsahujú uhľovodíkovú, vápenato-magnéziovú, uhličitú  a stredne mineralizovanú vodu. Pomáha pri brušných a črevných problémoch, pri bolestiach mandlí a hlavy. Taktiež pri liečení reumatických, zažívacích, kožných, pľúcnych a srdcovo-cievnych chorôb.

pramene_Litmanova_Vysne-Ruzbachy.jpg

Pramene v Litmanovej (vľavo) a vo Vyšných Ružbachoch (vpravo)

Prameň Ščava – Hraničné:

Prírodná slabo mineralizovaná voda s obsahom Na, Ca, Mg, C, N. Je vhodná na pravidelný pitný režim a pitné kúry zamerané na očistenie a prepláchnutie organizmu. Pitné kúry pomáhajú pri liečbe chronických ochorení tráviaceho traktu, obličiek, pečene a pankreasuZmierňujú bolesti kĺbov, chrbta a krku.

Prameň Ščava – Legnava:

Prírodná stredne mineralizovaná voda s obsahom Ca, Mg, Fe a C. Kvalitou patrí medzi jedny z najlepších vôd v regióne. Voda pozitívne ovplyvňuje funkciu srdcového svalu a svalov pohybovej sústavy. Pravidelný pitný režim priaznivo pôsobí na organizmus a pomáha pri liečbe  nechutenstva, či močových kameňoch.

Prameň Legnava_OOCR SSP

Prameň Sulínka – Sulín:

Prírodná minerálna voda s obsahom Na, Mg, Ca, Li a prírodného CO2. Využíva sa pri chudokrvnosti, žalúdočných a črevných kataroch, pomáha pri liečení cukrovky  a dny. Pred 1. sv. vojnou sa vyvážala do viacerých krajín ako Dalmácia, Sedmohradsko, USA a Kanada. Pomocou pltí sa prevážala až do poľských prístavov v Pobaltí. O jej jedinečných vlastnostiach a kvalite svedčí aj fakt, že si ju odtiaľto nechávala voziť aj samotná rakúska cisárovná Sissi, ktorej podobizeň je dodnes na etiketách fliaš.

Presné miesta prameňov a podrobnosti o trase nájdete na visitspis.sk/cesta-mineralnych-pramenov

Aktivita je realizovaná s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.  

Loga MDV SR a Dovolenka na SR

 

Prešov, 14. 10. 2022