Okná na kostolíku pri Domaši zrekonštruovali aj s podporou od cyklistov

Okná na kostolíku pri Domaši zrekonštruovali aj s podporou od cyklistov

Z lode Bohemia malo možnosť túto stavbu vidieť približne 21.000 turistov

Nová Kelča 4. októbra - Okná na kostolíku v Novej Kelči (okres Vranov nad Topľou), ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti vodnej nádrže Domaša, zrekonštruovali aj vďaka podpore cyklistov. Objekt, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, si vyžaduje komplexnú obnovu.

 Kostol sv. Štefana kráľa Zdroj: OOCR HZHŠ
Kostol sv. Štefana kráľa Z...

Turistom sa počas tohto leta po desiatkach rokov podarilo vidieť túto unikátnu stavbu aj z vody, a to z paluby výletnej lode Bohemia. Ako informoval Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce, ktorá plavidlo prevádzkuje, počas necelého leta loď prepravila približne 21 000 ľudí. Toľko ich malo možnosť pozorovať, ako sa na tomto objekte, ktorý aj napriek poškodeniu prežil obe svetové vojny, podpísal zub času.

 Kostol sv. Štefana – kráľa, Domaša. Foto: Jano Štovka, KOCR SVS
 Kostol sv. Štefana – krá...

Ešte začiatkom júla tohto roka sa na brehoch tejto vodnej nádrže konalo najväčšie cyklistické podujatie na Slovensku – Okolo Domaše. V rámci neho sa na obnovu kostolíka vyzbieralo 600 eur.

 Kostol sv. Štefana kráľa Zdroj: OOCR HZHŠ
Kostol sv. Štefana kráľa Z...

„Každé euro je dobré. Bolo od nich pekné, že prispeli takouto sumou, ktorú sme doložili k tomu, aby sme mohli zrekonštruovať okná. Boli porušené niektoré časti vitrážových skiel. Sme radi, že je to zasklené,“ uviedol Roman Matisovský, správca farnosti Turany nad Ondavou, pod ktorú patrí aj Nová Kelča.

 Kostol sv. Štefana – kráľa, Domaša. Foto: Jano Štovka, KOCR SVS
 Kostol sv. Štefana – krá...

Podľa jeho ďalších slov sa pre túto formu obnovy rozhodli aj z dôvodu, aby bol objekt uzavretý. „Aby hmyz a vtáctvo, ktoré tu občas zavítalo, neškodilo tejto stavbe,“ vysvetlil.

Celková suma vynaložená na rekonštrukciu vitráží predstavovala 1700 eur.

 Kostol sv. Štefana kráľa Zdroj: OOCR HZHŠ
Kostol sv. Štefana kráľa Z...

Plány do budúcna sú podľa Matisovského veľké, keďže objekt si vyžaduje rekonštrukciu. Chceme začať strešnou konštrukciou. Všetko závisí od financií,“ poznamenal.

Podľa neho potreba záchrany tejto stavby spája miestnych. V blízkej budúcnosti majú byť zreštaurované aj štyri sochy anjelov, ktoré sa nachádzajú v prednej časti kostola.

 Sochy anjelov Zdroj: OOCR  HZHŠ
Sochy anjelov Zdroj: OOCR  H...

Barokovo-rokokový kostol sv. Štefana kráľa, ktorého zaujímavosťou je, že je situovaný pod úrovňou Domaše, je pozostatkom zatopenej obce Kelča. Ide o národnú kultúrnu pamiatku. Objekt dal postaviť barón Wolfgang Véčei, dokončený a vysvätený bol v roku 1780. Až do roku 1993 sa v ňom konali bohoslužby. Počas letnej sezóny sa tam realizujú zriedkavo, v auguste sa tam koná tradičná odpustová slávnosť.

Zdroj: Michaela Zdražilová, OOCR HZHŠ

Vodná nádrž Veľká Domaša

V Ondavskej vrchovine sa nachádza zelená perla východného Slovenska – Veľká Domaša. Vodná nádrž slúži na reguláciu prítokov vôd do Východoslovenskej nížiny, zásobuje

Vranov nad Topľou

Navštívte mesto, ktorého názov je odvodený od vrany. Príďte si vychutnať Vranov nad Topľou a okolie, kde si určite na svoje prídu deti aj dospelí.

TOP výlety:

Všetky výlety