OOCR Šariš Bardejov bilancuje 10 rokov činnosti

OOCR Šariš Bardejov bilancuje 10 rokov činnosti

Oblastná organizácia „ŠARIŠ“- Bardejov oslavuje v decembri tohto roku 10. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti sa v stredu 14.decembra 2022 v Hoteli Alexander v Bardejovských Kúpeľoch, a.s. uskutočnilo stretnutie pozvaných hostí, ktorí bilancovali výsledky tejto organizácie. Na programe bola prezentácia zrealizovaných projektov OOCR, medailón z ocenenia Najlepší v cestovnom ruchu 2020 a neformálny večer. Informuje o tom Radomír Jančošek.

1671095077971

"Napriek neuveriteľne ťažkým podmienkam posledných troch rokov sa turizmu na Severovýchode Slovenska v rámci možností ešte ako tak darí. Kombinácia proticovidových  opatrení s energetickou krízou, vysokou infláciou, vojnou u susedov a poklesom životnej úrovne, sa však podpísali pod ekonomiku subjektov pôsobiacich v cestovnom ruchu. I keď návštevníci rýchlo a pozitívne reagovali na jednotlivé fázy uvoľnenia, vždy nové a nové údery znížili disponibilné zdroje, ktoré sa podarilo odvetviu generovať, o zdrojoch na investície ani nehovoriac. Vo väčšine zariadení sa škriabe z posledného na mzdy, prednosť dostávajú energie a iné náklady súvisiace s prežitím. Napriek tomu ostávame - z dlhodobého hľadiska, veľmi opatrnými optimistami."

 Mesto Bardejov - jeden z členov OOCR Šariš - Bardejov
Mesto Bardejov - jeden z čle...

Jančošek verí, že tento rok by mali pomôcť štátom zastropované ceny energií a osvedčené vybudované  kapacity v cestovnom ruchu. V najbližších rokoch sa spoliehajú na Program obnovy zo zdrojov z EU. Najviac však zaváži správanie spotrebiteľov, ich ochota  a dostatok zdrojov na míňanie. Zároveň dodáva, že skúsenosti z posledných troch rokov hovoria, že sa nesmie rezignovať a vždy sa niečo dá robiť, minimálne v oblasti propagácie. Práve tu je priestor pre organizácie v cestovnom ruchu.

Počas covidovej krízy získala OOCR „Šariš“ - Bardejov  ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu v kategórii AntiCovid  za rok 2020, ktorú organizuje Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Ocenenie získali aj za zveľaďovanie a investície do turistickej infraštruktúry v regióne.

"Našu OOCR  Bardejov to motivovalo a zaviazalo k ďalším aktivitám pre rozvoj nášho regiónu. Dokázali sme, že aj relatívne malá organizácia dokáže veľké veci, pozdvihnúť a zviditeľniť svoj región. Vďaka patrí i mestu Bardejov, Bardejovským Kúpeľom a ďalším členom, ako aj Krajskej organizácii cestovného ruchu Severovýchod Slovenska z Prešova, za podporu  a spoločnú realizáciu projektov. Pri budovaní spoločnej značky „ŠARIŠ“- BARDEJOV mienime pokračovať doma aj v zahraničí,“ vyhlasuje R.Jančošek.

10 rokov obnovy a rozvoja

OOCR „ŠARIŠ“- BARDEJOV už 10 rokov podporuje a vytvára podmienky na rozvoj cestovného ruchu v regióne, kde pôsobí.  K jej hlavným aktivitám patrí marketing a propagácia severovýchodného Slovenska v oblasti cestovného ruchu a budovanie a obnova prvkov turistickej infraštruktúry. Celkové investície OOCR do drobnej turistickej infraštruktúry za ten čas dosiahli státisíce EUR. Pritom boli novovybudované liečebné singletracky, kyslíkové dráhy, obnovené turistické a náučné chodníky a okruhy, jazierka, oddychové zóny, ohniská, rozhľadne a vyhliadky. Osadených bolo niekoľko desiatok informačných tabúľ s mapami a turistickými zaujímavosťami.

 Kyslíková dráha pri Bardejovských kúpeľoch. Realizovaná v spolupráci s KOCR Severovýchod Slovenska
Kyslíková dráha pri Bardej...

Komplexná turistická destinácia

Najväčší pokrok urobila OOCR za 10 rokov svoje existencie prospech cykloturistov.  Rôzne novovybudované a zrekonštruované trasy spájajú viacero stredísk v okolí Bardejova. Dlhšia trasa liečivých singletrackov má dĺžku 25 km a kratšia trasa 18 km. Na svoje si prídu všetci, jednotlivé  terény sú vhodné pre najmenších cyklistov i profibikerov. Sieť navzájom prepojených piatich liečivých singletrackov – Rodinný, Napoleon, Čerešenka, Herkules a Kráľovský a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch, poskytujú dostatok možností vyžitia.

Lekarsky rodinny singletrack - zdroj www.visitbardejov.sk_2019

Nadregionálny Pumptrack – Bike park

V máji 2022 vybudovali v rekreačnej zóne mesta na Toplianskej ulici v Bardejove, vedľa skateparku, atrakciu nadregionálneho významu “Pumptrack – Bike park v Bardejove”. Obnovený areál slúži i na organizovania medzinárodných podujatí a pretekov.

Dôležité revitalizácie

OOCR investuje pravidelne do revitalizácie jednotlivých rekreačno-turistických oblastí. V tomto roku OOCR financovala obnovu dvoch nefunkčných fontán v Bardejovských Kúpeľoch, v parku pred kúpeľným domom Alžbeta (Park Sisi), vrátane zemných prác, obnovy šachty, recyklačnej nádrže a technológie. Po kompletnej rekonštrukcii slávnostne znovuotvorili vo štvrtok 1.decembra 2022 v Bardejovských Kúpeľoch Lávku priateľstva. Má dĺžku 54,2 m a výšku veže 11,6 m. V čase svojho vzniku v roku 2011 bola jednou z piatich najdlhších drevených lávok na Slovensku.

Obnovená Lávka priateľstva láka turistov

Návštevníci i kúpeľní hostia z celého Slovenska si tak opäť môžu vychutnávať lávku s dĺžkou 54,2 metra.

Minulý rok obnovili v Bardejove schátraný skatepark. V rekreačno-turistickej oblasti zvanej “Komínek” Mihaľov v Bardejove vlani obnovili drevený altánok s ohniskom. Popri tom opravili aj poškodené drevené  prvky na niektorých z 19 stanovíšť 3 km dlhej Kyslíkovej cesty Mihaľov, ktorá sa nachádza v blízkosti. V závere roka 2021 dokončili aj obnovu turistickej infraštruktúry v lokalite Kláštorisko – Mníchovský potok.

Zdroj: OOCR Šariš - Bardejov

 

POZRI TIEŽ:

Vynovená Zimná výzva

Všetko, čo potrebuješ vedieť o Zimnej výzve. Ako sa zapojiť, pravidlá a lokality.

Najkrajšie zábery Prešovského kraja v Krajskej galérii v Prešove

Najkrajšie fotografie z Prešovského kraja za rok 2022 môže verejnosť obdivovať v Krajskej galérii v Prešove.