OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov je medzi Najlepšími v cestovnom ruchu Prešovského kraja

OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov je medzi Najlepšími v cestovnom ruchu Prešovského kraja

Víťazi ankety Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja za rok 2020 sú známi. V kategórii AntiCovid  sú to OOCR „Šariš“ – Bardejov, Oddelenie kultúry a športu mesta Vysoké Tatry a Vihorlatská hvezdáreň v Humennom. Ocenenie za celoživotný prínos v oblasti cestovného ruchu patrí známemu značkárovi turistických chodníkov Ernestovi Rusnákovi. Ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu v kategórii AntiCovid  získala od organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska OOCR „Šariš“ - Bardejov za zveľaďovanie a investície do turistickej infraštruktúry v regióne. Informovala o tom tlačová správa KOCR Severovýchod Slovenska.

 Zdroj: OOCR
Zdroj: OOCR "Šariš"-Bardejo...

„Odvetvie cestovného ruchu zažíva v dôsledku pandémie najťažšie obdobie v histórii Slovenskej republiky. Množstvo ubytovacích a stravovacích zariadení muselo svoje prevádzky zavrieť, pričom o prácu prichádzajú stovky zamestnancov. Roky 2020 a aj 2021, sú pre cestovný ruch krízové. Stále sa však nájdu ´hrdinovia´ dnešnej doby, ktorí svojimi aktivitami naďalej prispievajú k rozvoju turizmu v Prešovskom kraji. Najradšej by sme odmenili každého zamestnanca pôsobiaceho v tomto odvetví, ktorý je živiteľom svojich rodín. Každý jeden z nich si zaslúži ocenenie Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja. Výhercov sme však vybrali z nominácii, ktoré nám boli doručené na adresu do konca roka 2020, aby bol zachovaný štatút súťaže. Všetkým pracovníkom, organizáciám, subjektom, prajeme v tomto období veľa síl do ďalších dní, aby nestrácali vieru v lepšie zajtrajšky,“ opisuje priebeh súťaže a hodnotenia výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Ocenili snahu udržať si zamestnancov i návštevníkov počas koronakrízy 

V kategórii AntiCovid ocenila KOCR Severovýchod Slovenska tri organizácie, ktoré v rámci pandemickej situácie súvisiacej s ochorením COVID-19, podnikli najväčšiu snahu o udržanie si zamestnancov, ako aj návštevníkov. OOCR „Šariš“ – Bardejov ju získala za zveľaďovanie a investície do turistickej infraštruktúry v regióne. Výsledkom činnosti OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov v posledných rokoch je napríklad to, že dĺžka obnovených značených turistických chodníkov v okolí Bardejova a Bardejovských Kúpeľov dosahuje dĺžku takmer 40 km. Najnovším projektom OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov je revitalizácia turistických chodníkov „Čerešňa“ a „Tri studničky“. Ďalším projektom počas roka 2020 bol plán s názvom ,,Obnova a revitalizácia liečivých singletrackov“. 

 Zdroj: OOCR
Zdroj: OOCR "Šariš"-Bardejo...

Trpezlivá mravčia práca prináša úspechy

Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR ,,ŠARIŠ“–Bardejov k získaniu ocenenia poznamenáva:

,,Ani v najťažších chvíľach dopadov opatrení súvisiacich s koronakrízou sme sa nevzdávali a bojujeme aj v súčasnosti. Naši členovia vedia, že konečný výsledok cestovného ruchu závisí od ich trpezlivej a drobnej práce. Každé zachránené pracovné miesto, každá vybudovaná rozhľadňa a odpočívadlo, každý nový kilometer singletrackov, každá propagácia sa odrazia v návštevnosti v budúcnosti. Kríza tu nebude večne a reštart odvetvia sa blíži – kľúčom je zaočkovanosť obyvateľstva. Už tohtoročné leto môže znamenať začiatok oživenia. Krátke nadýchnutie  po prvej etape koronakrízy počas vlaňajšieho leta nám ukázalo, že je dobre byť pripraveným a turisti prídu. Počas niektorých mesiacov sa nám podarilo rozprúdiť návštevnosť kúpeľov, kúpalísk, múzeí a propagovať individuálnu turistiku v exteriéroch. Návštevníci však musia vedieť prečo majú prísť práve k nám, čo sme pre nich pripravili a čo ich tu čaká. Tatry a Bratislava sú stálicami cestovného ruchu, ale o to viac musia zabojovať malé organizácie ako je naša pri propagovaní okrajových regiónov.“

Dodáva, že aj v konkurencii masových lákadiel veľkých stredísk cestovného ruchu sa darí celoročne zviditeľňovať Bardejovské Kúpele, mesto UNESCO Bardejov i vojnovú históriu Svidníka a Dukly.

Zima a jar ponúkajú výlety do prírody

Infraštruktúra turizmu sa v predchádzajúcich rokoch v regióne sľubne dobudovala. Možnosti sú tu od individuálnej turistiky, cez liečebnú, vojnovú, až po rodinnú a masovú turistiku. Zima je aj na severovýchode Slovenska obľúbeným termínom na návštevu Bardejovských Kúpeľov, cykloturistiku,  pešiu turistiku, na bežky, horské výstupy, prechádzky lesom,  návštevu pamiatok v prírode, skanzenov, drevených kostolíkov a múzeí.

 Zdroj: OOCR
Zdroj: OOCR "Šariš"-Bardejo...

Zaujímavé sú aj  pamätníky na Dukle a vo Svidníku, venované historickým udalostiam a pamiatke padlým vojakom počas 2. svetovej vojny v oblasti Duklianskeho priesmyku.

Viac je na : www.bardejov.skwww.kupele-bj.sk,www.svidnik.sk,www.visitbardejov.sk

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

 

POZRI TIEŽ: