Interaktívna mapa pamätníkov obetiam komunizmu

Interaktívna mapa pamätníkov obetiam komunizmu

Ústav pamäti národa (ÚPN) predstavuje projekt interaktívnej mapy pamätníkov obetiam komunizmu. Tento dokumentačno-vzdelávací projekt Ústavu pamäti národa ponúka interaktívnu mapu Slovenska s vyznačenými pamätníkmi, pamätnými tabuľami, sochami, bustami a podobnými pamätnými miestami, ktoré pripomínajú obete komunistickej totality.

Príbehy nespravodlivo prenasledovaných je potrebné stále pripomínať, keďže hrozí, že spoločnosť, ktorá zabudne na svoju históriu, si ju bude musieť zopakovať.

 Mapa pamätníkov - kategórie, Zdroj: ÚPN
Mapa pamätníkov - kategóri...

 

Každé pamätné miesto je zaradené do kategórie ako napríklad prenasledovanie cirkví, vojenské tábory nútenej práce a pomocné technické prápory, obete Železnej opony a podobne, a je doplnené o historické fakty a kontext.

Mapa je nielen dokumentáciou pietnych miest, ale aj vzdelávacím nástrojom vhodným pre učiteľov dejepisu či rodičov, využiteľným počas exkurzií a výletov. Zároveň môže byť pomôckou pri plánovaní výročí a pietnych spomienok pre samosprávy.

Ústav pamäti národa v spolupráci s Konfederáciou politických väzňov Slovenska a Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky pripravil interaktívnu mapu s miestami, ktoré pripomínajú obete neprávosti spáchané komunistickým režimom na obyvateľoch. Ďalšie pamätné miesta budú na mape postupne pribúdať, preto uvítame informácie o nových pamätných tabuliach či dobové fotografie viažuce sa na konkrétne miesta zo súkromných archívov. Pozývame teda aj návštevníkov stránky a širokú verejnosť k zdieľaniu a zaslaniu fotografií pamätných miest.

Ústav pamäti národa ďakuje Konfederácii politických väzňov Slovenska a predsedovi KPVS Petrovi Sandtnerovi za poskytnutie cenných podkladov nevyhnutných na prípravu interaktívnej mapy pamätníkov obetiam komunizmu. KPVS, Petrovi Sandtnerovi a Milanovi Krupčíkovi ďakujeme aj za poskytnutie fotografií pamätných miest a z odhaľovaných pamätných tabúľ a pietnych spomienok. Rovnako ÚPN ďakuje za poskytnutie fotografií z pamätných miest Tlačovej agentúre Slovenskej republiky.

 Mapa pamätníkov - celok, Zdroj: ÚPN
Mapa pamätníkov - celok, Zd...

 

Interaktívna mapa pamätníkov obetiam komunizmu ukazuje konkrétne miesta, kde si môžeme nespravodlivo prenasledované a perzekvované obete komunistického režimu pripomínať – miesta, kde ich príbehy alebo historické udalosti pripomínajú pamätníky alebo pamätné tabule. Žiakom na školských exkurziách, rodinám na výletoch aj turistom na návšteve miest ponúkne zároveň aj základné historické fakty a kontext, ktorý je dôležitý pre porozumenie dejinám 20. storočia na Slovensku.

Viac informácií o projekte nájdete na stránke: https://pamatniky.sk/

POZRI TIEŽ:

Svidník

Navštívte mesto duší padlých vojakov, kde budete môcť vidieť miesta, kde prebiehali boje počas II. svetovej vojny. Na mieste bojov sa nachádza v súčasnosti niekoľko pamätníkov a časť pôvodného zachovaného vojenského arzenálu.

Prešov

Metropolou severovýchodného Slovenska, ktoré v sebe skrýva jedinečnosť a kultúrnu zmes Slovákov, Poliakov, Ukrajincov a Rusínov, je PREŠOV, mesto s bohatou minulosťou a dynamickou súčasnosťou.