Pohár cára Alexandra i poctivé remeslá

Pohár cára Alexandra i poctivé remeslá

V Bardejovských Kúpeľoch je opäť otvorená zaujímavá atrakcia

V Bardejovských Kúpeľoch je opäť otvorená expozícia Šarišského múzea. Nachádza sa hneď vedľa obľúbeného skanzenu vo Vile Rákoci. Vystavené exponáty rozhodne stoja za pozornosť!

Prešovský samosprávny kraj a Šarišské múzeum slávnostne otvorili v utorok 23. októbra 2018 stálu expozíciu "Bardejovské Kúpele - oáza zdravia a pokoja" v priestoroch Vily Rákoci z 19. storočia. Muzeálna expozícia bola z dôvodu prípravy reinštalácie krátko zatvorená a pre verejnosť je opäť prístupná od 24. októbra 2018. Je súčasťou Národopisnej expozície.

Čo uvidíte v múzeu vo Vile Rákoci:

V expozícii z dejín Bardejovských Kúpeľov patrí k najcennejším exponátom pohár, z ktorého pil liečivú vodu ruský cár Alexander. V Bardejovských kúpeľoch bol na návšteve v roku 1821. Pozornosť návštevníkov určite upútajú aj dobové zábery Bardejovských Kúpeľov.

Národopisná expozícia prezentuje kroje, domácu výrobu a výrobky ľudových remeselníkov z Horného Šariša. Podáva názorný obraz o živote predošlých generácií. Pokochať sa môžete aj krásami poctivej remeselnej výroby. Najväčšia pozornosť je venovaná hrnčiarstvu, klobučníctvu, obuvníctvu, pernikárstvu, ale aj výrobe sviečok, šindľov, košikárstvu a ďalším remeslám. Expozícia prezentuje aj sakrálne ľudové umenie, plastiky a maľby na skle.

V lekárskej expozícii je na ploche 50 m2 nainštalované zariadenie lekárne z 19. storočia. 

Vila Rákoci - Šarišské múzeum

Najcennejšie exponáty národopisnej expozície:

- najstarší zachovaný kroj z obce Zlaté z roku 1850

- najstarší datovaný včelí úľ na Slovensku z roku 1691

- exponáty sakrálneho ľudového umenia

- v lekárenskej expozícii: staré lekárenské nádoby zo 17. - 19. storočia

 

Otváracia doba:

- utorok - nedeľa: otvorené; pondelky: otvorené iba pre vopred nahlásené skupiny

- štátne sviatky počas letnej turistickej sezóny (máj – september): otvorené

- štátne sviatky počas zimnej turistickej sezóny (október – apríl): zatvorené

Počas letnej turistickej sezóny (1.5. - 30.9.): utorok- nedeľa 8.30 - 12.00, 12.30 - 16.00 hod. Počas zimnej turistickej sezóny (1.10. - 30.4.): utorok - nedeľa 8.30 - 12.00, 12.30 - 16.00 hod.

Základné vstupné je 2 eurá.

Zriaďovateľom Šarišského múzea je Prešovský samosprávny kraj.

 

 Vila Rákoci z 19. storočia
Vila Rákoci z 19. storočia

 

Lákavá je história celého regiónu

K najlákavejším destináciám regiónu OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov patrí okrem Šarišského múzea, Bardejovských Kúpeľov aj samotné mesto Bardejov (UNESCO) a od vlani aj Svidník s Duklou. Medzi atrakcie regiónu patrí samotné centrum Bardejova so sochou kata, Bazilika minor Svätého Egídia, bývalá mestská radnica - prvá stavba renesancie na území Slovenska s expozíciou Šarišského múzea, Pamätník holokaustu a Bardejovské suburbium - Stará synagóga.  

Skanzen, Bardejovské Kúpele

Najstarší skanzen na Slovensku otvorený už v roku 1965, umiestnený hneď vedľa známych Bardejovských kúpeľov.

Bardejovských Kúpeľoch sú aj pamiatky na pobyt rakúskej cisárovnej Alžbety, zvanej Sisi. Pred rekonštruovaným liečebným hotelom Alžbeta je socha cisárovnej a v ňom aj kráľovský apartmán Sisi. Na prízemí, vedľa recepcie, si hostia môžu pozrieť aj druhý, takzvaný muzeálny apartmán Sisi, vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi.

Alzbeta muzem sisi

Atrakciami okolia Bardejova je aj zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Obľúbený je tiež Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch.

 Drevený kostol v Hervartove. Pamiatka UNESCO. Foto: Jano Štovka (MQEP)
Drevený kostol v Hervartove....

K atrakciám severovýchodného Slovenska patrí aj mesto SVIDNÍK s jeho Vojenským múzeom a priľahlou externou expozíciou ťažkej vojenskej techniky. V meste Svidník sa nachádza aj Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry. K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle.

 

Pozri tiež:

Singletrack prepojí Bardejov a Bardejovské Kúpele

Plynulé prepojenie Bardejovských Kúpeľov s mestom Bardejov prinesie nový turistický singletrack HERKULES pre cyklistov i peších.

Čo nevynechať pri návšteve Bardejova

Pýchou nielen Šariša, ale aj celého Slovenska je starobylý BARDEJOV, ktorý patrí bezpochyby medzi najkrajšie slovenské mestá.

Objavte kraj pod Duklou

Putovanie regiónom má silnú atmosféru a pripomína vojnovú históriu, ktorá sa už nesmie opakovať. Zároveň tu objavíte nádherné skvosty, zaujímavú architektúru a čarovnú prírodu, ktoré sú výbornou kombináciou na poznávanie tohto kúta Prešovského kraja.

 

 

 

Tagy