Prázdninové aktivity pre celú rodinu

Prázdninové aktivity pre celú rodinu

Jarné prázdniny sú ideálnym obdobím na prežitie spoločného času v kruhu rodiny. Či už máte záujem o aktívny alebo pasívny oddych, región severného Spiša a Pienin ponúka možnosti naozaj pre každého.

Tradície i história

Severný Spiš a Pieniny sa hrdí desiatkou NAJ atrakcií, z ktorých takmer všetky môžete navštíviť aj počas blížiacich sa jarných prázdnin. Nachvíľu si vyčistiť hlavu v objatí nádhernej prírody a čistého vzduchu je niečo, čo ocení každý člen vašej rodiny. 

„Medzi miesta ako stvorené na rodinný výlet, patrí najnavštevovanejší hrad Prešovského kraja – hrad Ľubovňa. Okrem svojho majestátneho vzhľadu sa pýši aj nádherným výhľadom na celé okolie. Hrad bol v minulosti významným miestom stretnutí uhorských a poľských kráľov. Medzi historické zaujímavosti patrí aj to, že tu bol väznený Móric Beňovský a jeho legendárna dobrodružná cesta odštartovala práve útekom z hradného väzenia v roku 1687,“ prezradila Ing. Erika Šalatová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny.

 Hrad Ľubovňa
Hrad Ľubovňa

Súčasťou Ľubovnianskeho hradu je aj skanzen pod ním, ktorý približuje život na tradičnej dedine v minulosti. Viaceré kraje, ktoré budú mať prázdniny počas predposledného februárového víkendu, sa stihnú zabaviť na podujatí „Fašiangy, fašiangy, fašiangové časy…“ v Ľubovnianskom skanzene. To sa bude konať v nedeľu 23. februára od 14.00 hod. Okrem tradičného pochovávania basy a sprievodu v maskách sa návštevníci môžu tešiť na kultúrny program, ktorý spestria vystúpenia folklórnych súborov Vrchovina, Javorina a ženská spevácka skupina Vinok. Nebude chýbať ani pečenie šišiek a ochutnávka typických zabíjačkových špecialít. Masky, kostýmy či kroje sú viac ako vítané!

Kúsok západu na východe

Pre tých, ktorí namiesto aktívnej prechádzky či spoznávania histórie preferujú skvelé jedlo a netradičné prostredie, je ako stvorený Nestville Park v Hniezdnom. Hoci je známy najmä ako expozícia liehovarníctva pýšiaca sa výrobou prvej slovenskej whisky, už dávno neponúka iba to. Okrem komplexnej prehliadky a degustácie si maškrtníci prídu na svoje v čokoládovom kráľovstve Nestville Chocolate, ktoré spája výrobňu čokolády s príjemnou čokoládovňou. Tí, ktorí miesto sladkého dávajú prednosť zlatistému moku, neobídu naprázdno. Novovybudovaný remeselný pivovar Nestville Taberna nachádzajúci sa v areáli parku nadväzuje na dlhoročnú tradíciu varenia piva v obci Hniezdne. V pivovare s neopakovateľnou atmosférou spoznáte históriu a výrobu piva a ochutnáte nefiltrované a nepasterizované poctivé pivo varené z najkvalitnejších surovín – sladu, miestnej vody, chmeľu a pivovarských kvasníc. Aj počas jarných prázdnin si v Nestville môžete zimu predĺžiť vďaka unikátnej, sto metrov dlhej ľadovej dráhe, a klzisku s rozlohou 450 metrov štvorcových. Radosť zo zimnej športovej aktivity si s rodinkou môžete užiť až do konca marca, od pondelka do nedele. K dispozícii je aj požičovňa korčúľ priamo pri klzisku. Tí odvážnejší môžu Nestville Park spoznať aj z konského chrbta. V jazdeckom areáli Nestville Horses sa totiž nachádzajú dve moderné stajne zamerané na chov frízskych koní. Na koníkoch sa môžete povoziť počas pracovných dní v čase od 15.00 do 17.00 hod. a cez víkend od 14.00 do 18.00 hod.

 Nestville Chocolate
Nestville Chocolate

Lyžovanie v maskách

Pre tých, ktorí by jarné prázdniny radi využili na poslednú tohtoročnú lyžovačku, sa núka hneď niekoľko alternatív. V oblasti Severného Spiša a Pienin si vybrať môžete rovno z troch lyžiarskych stredísk. Sezóna je vďaka priaznivým klimatickým podmienkam Spišskej Magury dlhá, a tak sa tu dá lyžovať na dobre upravených svahoch aj v prvých jarných dňoch. V SKI LITMANOVÁ na vás počas jarných prázdnin v prevádzke čakajú všetky vleky. V Skipark Vyšné Ružbachy je situácia podobná, v prevádzke sú momentálne štyri vleky aj s večerným lyžovaním. Spojiť šport so zábavou môžete v sobotu 15. februára, kedy sa v Skiparku Vyšné Ružbachy uskutoční karneval na lyžiach. Kreativite sa pri vytváraní masky medze nekladú! Zalyžovať si tiež môžete aj v lyžiarskom stredisku Ľubovnianske kúpele.

 Ski Litmanová
Ski Litmanová

Vlak až do Poľska

Ďalšou zaujímavosťou v tomto regióne je aj vlakové spojenie Slovenska a Poľska. Linka z mesta Poprad cez Starú Ľubovňu až do poľskej Muszyny premáva do 23. februára. Táto sezóna linka je dostupná počas víkendov, v sobotu a v nedeľu v čase o 7:30 a 15:27 z Popradu a späť o 17:56 z Muszyny. Muszyna patrí medzi najvýznamnejšie kúpeľné mestá v Poľsku a práve počas najbližších dní sa ešte črtá možnosť vyskúšať si niektoré z jej priľahlých lyžiarskych stredísk.

Projekt a jeho aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

logo_Slovakia_travel_SK_WEB

Zdroj: OOCR Severný Spiš Pieniny

Pozri tiež:

Stará Ľubovňa

Zavítajte do Starej Ľubovne, mesta s bohatou históriou a lákadlami pre turistov. Ľubovniansky hrad a skanzen, Viktóriine záhrady...