Premiérové Navalis bolo venované všetkým vodákom

Premiérové Navalis bolo venované všetkým vodákom

Kvakovce (29. júna) - Premiéra podujatia Slovenské Navalis, ktoré sa uskutočnilo v sobotu (27. júna) na Domaši, dopadla výborne. Venovaná bola patrónovi všetkých námorníkov, vodákov a ľudí od vody - svätému Jánovi Nepomuckému.

Slávnostnú omšu za uzdravenie sveta celebrovali český kardinál Dominik Duka a košický arcibiskup Bernard Bober. Spoločne potom z lode Bohemia požehnali približne 30 plavidiel, ktoré sa pri tejto príležitosti zhromaždili v zátoke Dobrá. V hľadisku sa zišlo odhadom viac ako 2500 návštevníkov. Tých v úvode akcie pokropil letný dážď. Jeho pozitívom bolo, že sa vďaka nemu nad loďou Bohemia vytvorila nádherná dúha.

 Zdroj OOCR HZ HŠ
Zdroj OOCR HZ HŠ

Po koncerte Anny Servickej, ktorá očarila dav svojím spevom, nasledovala slávnostná bohoslužba, ktorú doprevádzal zbor a orchester Poddukelského umeleckého ľudového súboru. Diváci si mohli vypočuť tiež koncert Simi Martausovej, v závere ich ohúril veľkolepý ohňostroj odpálený z vody.

"Svätý Ján Nepomucký nie je monarchický svätec či svätec štátnej identity, ale je to predovšetkým svätec ľudskosti, vzájomnej úcty a pomoci," povedal kardinál Duka.

Pamiatku tohto svätca si pripomíname aj v našom regióne. Neskorogotická plastika sv. Jána Nepomuckého stojí aj pod hradom Čičva na pravom brehu rieky Ondava. Myšlienka urobiť Slovenské Navalis na Domaši vznikla minulý rok v Prahe, keď počas tamojších slávností Navalis, ktoré tam majú vyše 300-ročnú tradíciu, bola vypravená loď Bohemia na Domašu a jej cestu požehnal práve kardinál Dominik Duka. Na východe sa tak začala písať nová tradícia. V tomto roku nad ňou prebrali záštitu predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, ktorý bol na slávnostiach aj osobne a profesor Vladimír Krčméry, ktorý sa davu prihovoril prostredníctvom video dokrútky.

Na podujatí sa okrem iných zúčastnili aj predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár a minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal. Podujatie sa uskutočnilo vďaka podpore partnerov: obec Kvakovce, Prešovský samosprávny kraj, Arcibiskupský úrad Košice, Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska, Oblastná organizácia cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš, Hornozemplínske osvetové stredisko, Randal Agency a Hotel Zelená Lagúna.

 Zdroj: OOCR HZ HŠ
Zdroj: OOCR HZ HŠ

Aktéri cestovného ruchu na Hornom Zemplíne navyše adresovali počas piatkového (26. júna) stretnutia na Domaši predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi a ministrovi dopravy a výstavby SR Andrejovi Doležalovi viaceré požiadavky. Obaja sa tak mali možnosť oboznámiť s reálnou situáciou v oblasti turizmu na krajnom východe Slovenska. V diskusii, na ktorej sa zúčastnilo vyše 40 zástupcov z oblasti samosprávy i podnikateľskej sféry, odznelo množstvo podnetných príspevkov na zlepšenie súčasnej situácie v CR. Hovorilo sa okrem iného o zachovaní organizácií cestovného ruchu, výpočte dotácie pre ne či o vytvorení strategického dokumentu a dodatočnej schémy na rozvoj a udržateľnosť menej navštevovaných destinácií.

Zástupcovia obce Kvakovce prezentovali zúčastneným projekt Národného centra vodných športov, oddychu a športovej histórie na Domaši, ktorý predstaviteľov parlamentu i vlády veľmi zaujal. Starostovia a podnikatelia z okolia Domaše i širšieho regiónu hovorili o problémoch s likvidáciou odpadu, skvalitňovaní infraštruktúry a služieb, vytváraní cyklokomunikácií či o rozvoji prihraničných regiónov. Rozoberali sa aj ťažšie témy, ako je napr. výpadok dane z pozemkov v bezzásahových zónach národných parkov či o ďalších legislatívnych zmenách zákona o podpore cestovného ruchu.

"Práve v tomto období máme jedinečnú príležitosť na pomoc a podporu našich zamestnancov v cestovnom ruchu, a tým aj celého tohto segmentu. Bol by som rád, keby čo najviac slovenských občanov využilo toto obdobie po pandémii na oddych a dovolenku doma na Slovensku, a to aj prostredníctvom avizovaných príspevkov na rekreáciu," skonštatoval Kollár.

Minister dopravy zas uviedol, žeby bolo vhodné pripraviť 50 opatrení na podporu CR na Slovensku. Na tvorbu tzv. polkilečka obaja prizvali aj prítomných s tým, že očakávajú ich návrhy. 

Zdroj: OOCR HZ HŠ

Pozri tiež: