Prešovská hudobná jar

Prešovská hudobná jar

Mesto Prešov a PKO Prešov pozývajú všetkých milovníkov hudobného umenia na 61. ročník Prešovskej hudobnej jari.

Príjemným osviežením Prešovskej hudobnej jari bude koncert študentov a pedagógov Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Prešove. 3. mája 2022 o 19:00 hod. si môžete vychutnať inštrumentálne a vokálne diela klasickej i modernej hudby. V ich podaní sľubujú skvelý hudobný zážitok pod názvom „UMENIE NÁS SPÁJA“, v PKO Čierny orol.

umenie nas spaja

Súkromné konzervatórium Dezidera Kardoša je hudobné a dramatické konzervatórium, ktoré poskytuje komplexné umelecké a umelecko-pedagogické vzdelanie. Pripravuje študentov na profesionálne umelecké uplatnenie a na vyučovanie umeleckých a odborných predmetov vo vzdelávacích programoch umeleckého zamerania. V školskom roku 2022/2023 oslávi už 15. výročie svojho vzniku. Konzervatórium bolo  založené v školskom roku 2007/2008 ako elokované pracovisko Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša Topoľčany a v školskom roku 2015/2016 sa stalo samostatnou školou. Ako jediné konzervatórium v Prešovskom kraji vzdeláva a vychováva profesionálnych hudobných, hereckých, tanečných umelcov a pedagógov základných umeleckých škôl.

Prešov

Metropolou severovýchodného Slovenska, ktoré v sebe skrýva jedinečnosť a kultúrnu zmes Slovákov, Poliakov, Ukrajincov a Rusínov, je PREŠOV, mesto s bohatou minulosťou a dynamickou súčasnosťou.

Počas svojej existencie škola vychovala mnoho úspešných absolventov, z ktorých niektorí pokračujú v štúdiu na VŠMU Bratislava, AU Banská Bystrica, DAMU Praha a JAMU Brno.  Pri výchove a vzdelávaní mladých umelcov sa škola zameriava na praktické vyučovanie, keď v projektoch, v ktorých spája herecké, tanečné a hudobné umenie, majú študenti možnosť oboznámiť sa s prácou v profesionálnom divadle so všetkým, čo k tomu patrí. K úspešným projektom, ktoré vyvolali pozitívne ohlasy verejnosti, patrí muzikál D. Goggina: Mníšky, pôvodný hudobno-tanečný program Búrka a pôvodný muzikál V. Staneka: Čo keby.

Andrea Bučko (skladateľka, speváčka, herečka, dramaturgička) patrí k výrazným hudobným zjavom nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Okrem písania hudby a textov, tiež spieva, hrá na klavíri a venuje sa pedagogickej činnosti. Vydala už 4 autorské albumy (z čoho album Morena vznikol v spolupráci s herečkou Dominikou Kavaschovou), napísala hudbu pre viaceré divadlá. Svoju hudbu prezentovala na rôznych festivaloch doma i v zahraničí (Mea Jazz Festival Portugal,  Jazz fest Wien, Royal park festival Brussels, LAVA jazz Azores, Waves Vienna, Pinoy Jam Paris, Pohoda festival, Bratislavské jazzové dni a mnohé iné). Jej tvorba sa vyznačuje pútavými hudobnými nápadmi a sugestívnym citlivým speváckym prejavom. Mieša v sebe viaceré žánre, počnúc jazzom, soulom, popom, končiac vplyvmi slovenského folklóru a world music. Andrea tento rok chystá aj nový sólový album. Niektoré novinky odznejú aj na koncerte Prešovskej hudobnej jari spolu s tvorbou z jej minulých albumov, vrátane projektu Morena.

Andrea piesne zahrá v kvartete s vynikajúcou slovenskou harfistkou Máriou Kmeťkovou as bubeníčkou Emou Kakarovou a basgitaristom Fedorom Frešom Jr. Na koncerte sa predstavia 11. mája 2022 o 19:00 hod., v PKO Čierny orol.

andrea bucko & band

Posledný koncert 61. ročníka Prešovskej hudobnej jari uzavrie slovenský klavírny virtuóz Jozef Holly, 22. mája 2022 o 18:00 hod. v kine Scala. Jozef Holly je doma v každom hudobnom štýle od klasiky cez filmovú hudbu, jazz až po rock a pop. Pripravil si pre Vás opäť strhujúcu energiou a emóciami nabitú Piano Show. Zaznejú známe skladby z dávnejšej umelcovej tvorby, ale aj doposiaľ nehrané novinky. Nenechajte si ujsť koncert, ktorý je zážitkom na veľmi dlhý čas.

Jozef holly

Účinkujú: Jozef Hollý (klavír a spev), Peter Szabo (basgitara), Palo Balo (bicie), Matej Šajgalík (klávesy), Ján Kopčák (saxofón), David Bilek (gitara), Sláčikové kvarteto prípade väčšie teleso pod vedením Petra Frkala (violončelo).

Pri návšteve kultúrnych podujatí je potrebné dodržiavať aktuálne opatrenia ÚVZ SR z dôvodu pandémie ochorenia Covid-19.

Koncerty z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Zmena programu vyhradená. Na podujatiach sa budú vyhotovovať fotografické zábery, resp. audiovizuálny záznam.

Zdroj: OOCR Región Šariš

Pozri tiež:

Prešov

Metropolou severovýchodného Slovenska, ktoré v sebe skrýva jedinečnosť a kultúrnu zmes Slovákov, Poliakov, Ukrajincov a Rusínov, je PREŠOV, mesto s bohatou minulosťou a dynamickou súčasnosťou.