Prešovská župa buduje slovenské Santiago de Compostela

Prešovská župa buduje slovenské Santiago de Compostela

Nové produkty pútnického turizmu majú prilákať do kraja viac návštevníkov

Prešovský samosprávny kraj pracuje na vytvorení nových produktov pútnického turizmu. Ide o aktivity v rámci projektu Svätomariánska púť („Svetlo z východu“), ktorým župa sieťuje lokálnych aktérov i partnerov slovensko – poľského pohraničia  s dôrazom na zvýšenie atraktivity regiónu. 

V rámci projektu podporeného z európskych  zdrojov sa v posledných troch rokoch dobudovala infraštruktúra na štyroch významných pútnických miestach v Levoči, Litmanovej, Ľutine a Gaboltove. Ide o základné prvky ako osvetlenie, ozvučenie, lavičky, altánky, sociálne zázemie až po výstavbu pútnického domu v Litmanovej. Celkovo sa v týchto miestach preinvestovalo vyše 830 000 eur.

 Levoča
Levoča

„Pri vytváraní Svätomariánskej púte sme sa inšpirovali najznámejšou pútnickou trasou Santiago de Compostela v Španielsku. Ide o vlajkový projekt PSK, ktorý má veľký potenciál. Najmä v rozvoji cestovného ruchu, čo prináša aj tvorbu nových pracovných miest. Keď však chceme urobiť zo Svetla z východu slovenské Santiago de Compostela, ktoré bude známe doma  i v zahraničí, nesmieme zaspať na vavrínoch,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský.

Ako dodal, prešovská župa investičnými akciami na štyroch pútnických miestach v kraji nekončí. K dispozícii už má štúdiu realizovateľnosti, ktorá okrem analytickej časti definuje viacero potenciálnych duchovno-turistických produktov Svätomariánskej púte. Základom je pritom orientácia na zážitok, tematické prepojenie, ale aj podnikateľské zameranie.

„Projektom sme sa utvrdili v tom, že pútnický turizmus má zmysel. Ľudia čoraz častejšie vyhľadávajú miesta, kde môžu obdivovať sakrálne pamiatky, a to nielen zvnútra, ale aj zvonku. Upravený areál s lavičkami im dáva možnosť stráviť na mieste viac času, nerušene si posedieť, prípadne sa poprechádzať. V Prešovskom kraji máme desiatky pútnických miest, ktoré si zaslúžia väčšiu pozornosť. Chceme ich zviditeľniť, a tým aj obohatiť portfólio pútnických miest a záujemcom tak ponúknuť stále niečo nové. Naším zámerom je tiež motivovať turistov, aby si predĺžili svoj pobyt na pútnickom mieste, a podporili tak miestnych podnikateľov, lokálnych výrobcov a všeobecne domáci turizmus, uviedol v tejto súvislosti predseda PSK Milan Majerský.

 Litmanová
Litmanová

V najbližších mesiacoch by mohli byť implementované také produkty cestovného ruchu, ako napríklad  „72 hodín v Litmanovej“, „Po stopách Jána Pavla II“, či „Mariánske miesta bez hraníc“.

Zámerom je upriamiť pozornosť návštevníkov nielen na areály pútnických miest, ale aj na spoznávanie  pamätihodností, atrakcií i širšieho regiónu v ich okolí.  Trasy majú byť pritom schodné a atraktívne, označené symbolom Svätomariánskej púte. Aktuálne projektový tím pracuje na prepojení lokálnych hráčov i marketingovej kampani, ktorá by nové produkty pútnického cestovného ruchu uviedla do života a propagovala medzi slovenskými i zahraničnými návštevníkmi.   

Vlajkový projekt  Prešovského samosprávneho kraja Svätomariánska púť („Svetlo z východu“) získal podporu v rámci cezhraničného programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014-2020. PSK ho realizuje spolu s 12-timi partnermi na slovensko-poľskom pohraničí.  Na realizáciu svojich aktivít získal kraj 2,1 milióna eur. Projekt je inšpirovaný najznámejšou pútnickou trasou Santiago de Compostela. Tá predstavuje najdlhšiu púť v Európe a vyzdvihuje kultúrne, prírodné, historické, spoločenské a duchovné hodnoty slovanského národa vzťahujúce sa k posolstvu a k Mariánskym tradíciám.

Zdroj: PSK

Pozri tiež:

Levoča

Historická časť mesta spolu s Dielom Majstra Pavla je zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Za mohutnými hradbami sa nachádza viac ako 300 nehnuteľných národných kultúrnych pamiatok!