Prešovskému kraju pribudli dve cezhraničné spojenia

Prešovskému kraju pribudli dve cezhraničné spojenia

Železničná doprava na takmer už zabudnutých tratiach v Prešovskom samosprávnom kraji na hraniciach s Poľskom opäť ožíva. Od 29. júna 2019 sa opätovne spustili cezhraničné železničné spojenia  Medzilaborce – Łupków – Sanok a po 9 rokoch sa obnovilo spojenie Poprad – Stará Ľubovňa – Plaveč – Muszyna.

Žijeme v dobe bez hraníc a túto skutočnosť chceme prinášať aj naším obyvateľom. Obe krajiny, Slovensko ako aj Poľsko, ponúkajú mnoho krás. Či už ide o krásy kultúrneho dedičstva, prírodného charakteru, poznávania histórie a mnohých iných turisticky atraktívnych miest. Preto pre Prešovský samosprávny kraj je priorita spájať rôzne regióny. V týchto spojeniach vidím veľký potenciál rozvoja turizmu prihraničných oblastí,“ povedal predseda PSK Milan Majerský.

 Zdroj: Odbor dopravy, oddelenie cestnej infraštruktúry
Zdroj: Odbor dopravy, oddelen...

Spojenie Medzilaborce - Sanok

Mesto Medzilaborce, mesto Andyho Warhola, aj tento rok spojí železničné spojenie s Poľskom. Okres Medzilaborce bude mať počas leta 2019 sezónne železničné spojenie s podkarpatským mestom Sanok. V Sanoku  sa nachádza jeden z najväčších poľských skanzenov, ako aj socha oddychujúceho dobrého vojaka Švejka.

Sezónne vlaky začnú premávať už od 29. júna do 1. septembra a to 2 krát denne v sobotu a 1 krát v nedeľu. Vlaky z Medzilaboriec vyrážajú v sobotu o 10:31 a 17:48, v nedeľu o 17:48, do poľského Sanoka majú plánovaný príchod o 12:13 a 19:28, v nedeľu o 19:28. Následne z Poľska, z mesta Sanok majú odchod v sobotu o 8:35 a 15:54, v nedeľu o 8:35 do Medzilaboriec prídu vlaky „vojaka Švejka“ v sobotu o 10:24 a 17:36, v nedeľu o 17:36.

Železničné spojenie tak aj tento rok prepojí turistický atraktívny región Andyho Warhola s poľským regiónom Bieszczady.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach

Múzeum ponúka niekoľko expozícií, ktoré predstavujú nielen život a revolučné diela zakladateľa pop artu, ale aj diela súčasných domácich i zahraničných umelcov.

Miniskanzen rusínskej dediny Medzilaborce

Pôvabné dreveničky rusínskych domov, zrubový kostolík. Všetky domčeky sú v mierke zmenšenými replikmi tradičných rusínskych domov z okolia Medzilaboriec.

Spojenie Poprad – Stará Ľubovňa – Muszyna

Prešovský samosprávny kraj sa prepojí s Poľskom aj cez druhý hraničný prechod a to takmer po 9 rokoch. Železničné spojenie údolím rieky Poprad, z mesta Poprad cez Starú Ľubovňu do poľského kúpeľného mesta Muzsyna spoja dva regionálne rýchliky.

Spojenie premáva od 29. júna do 1. septembra a to v sobotu a v nedeľu. Vlaky z Popradu budú odchádzať o 7:30 a 15:27, do Starej Ľubovni prídu o 8:34 a 16:34, v cieľovej stanici Muszyna budú o 9:10 a 17:21. Následne z poľského mesta Muszyna budú mať odchod o 9:58 a 17:50.

Ľubovniansky hrad a skanzen

V minulosti sa hrad preslávil stretnutiami kráľov aj väznením Mórica Beňovského. Dnes žije podujatiami a pestrými expozíciami. Pod hradom sa rozprestiera skanzen ľudovej dediny a stredoveký vojenský tábor.

V Prešovskom kraji tak vznikne spojenie atraktívnych Tatier a jedny z najväčších kúpeľov Poľsku. Turistom zo Slovenska, a z Poľska sa naskytne možnosť navštíviť Tatry ale aj najnavštevovanejší hrad Prešovského kraja, hrad v Starej Ľubovni (v meste Stará Ľubovňa je zabezpečená MHD na Ľubovniansky hrad). V Poľsku bude možnosť navštíviť najvýznamnejšie kúpeľné mestá Muszyna a Krynica.

 Zdroj: Odbor dopravy, oddelenie cestnej infraštruktúry
Zdroj: Odbor dopravy, oddelen...

Nové informácie ohľadom odchodov a príchodov vlakov:

Cestovný poriadok Poprad - Muszyna.pdf

Cestovný poriadok Žel. stanica - Ľubovniansky hrad.pdf

Sezónne vlaky Medzilaborce - Sanok

Sezónne vlaky Poprad - Muszyna

 

POZRI TIEŽ:

Cestujte Prešovským krajom a zbierajte súťažné nálepky LEGENDARIUM. Viac

SVS---legendarium-2019---WEB1-1920x600px