Prezentácia porotcov súťaže Choď a foť 2021

Prezentácia porotcov súťaže Choď a foť 2021

Porotcovia, ktorí hodnotia jednotlivé súťažné snímky zapojené do 9. ročníka fotografickej súťaže Choď a foť, sú vo svojom odbore považovaní za jedných z najlepších. Svedčia o tom nielen ich skúsenosti a životopisy, ale predovšetkým ich tvorba a jednotlivé umelecké fotografie.

Jano Štovka (MQEP)

Drziteľ najvyššieho európskeho titulu pre profesionálnych fotografov, ktorý udeľuje The Federation of European Photographers /FEP/, podpredseda Asociácie profesionálnych fotografov SR /APFSR/, laureát množstva prestížnych svetových ocenení. Jeho práca je publikovaná v Európe, Amerike, Austrálii a Ázii. Prednáša na medzinárodných fotografických fórach. Pravidelne vystavuje doma a v zahraničí.

Venuje sa prevažne komerčnej, divadelnej, portrétnej a krajinárskej fotografii. Medzi najúspešnejšie fotografické projekty ocenené na množstve medzinárodných podujatí patrí projekt „All the world is a stage“, „Harley-Davidson symphony orchestra“. V roku 2017 predstavil projekty „770 – príbeh mesta“ venovaný mestu Prešov a jeho najvýznamnejším historickým udalostiam a „Ukryté bohatstvo“, ktorý zobrazuje kultúrne a prírodné pamiatky Prešovského kraja. V roku 2019 predstavil v Galérii Caraffova väznica v Prešove projekt pod názvom „Rock na dzedzine“ na ktorom spolupracoval s FS ŠARIŠAN a množstvom známych slovenských umelcov. V roku 2020 vytvoril súhrne dielo pre mesto Medzev – 4 ročné obdobia. Pre Prešovskú univerzitu vytvoril 12 fotografií, ktoré odprezentovali jednotlivé fakulty a reprezentačné telesá univerzity slúžiace na reprezentáciu univerzity aj vo forme kalendára. V spolupráci s Poddukelským umeleckým ľudovým súborom nafotil projekt Ljubov, z ktorého bol vydaný kalendár, no a v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom vytvoril projekt „Sestry Prešovského kraja“, kde vzdali hold tomuto nesmierne náročnému povolaniu. V roku 2020 sa stal víťazom prestížnej fotografickej súťaže Czech Press Photo v kategórii portrét. Vo fotografickej súťaži Choď a foť je jej stálym predsedom.

Martin Krystýnek (MQEP)

Na svojom konte má tiež titul Master Qualified European Photographer (MQEP), je predsedom Asociácie profesionálnych fotografov SR, členom predstavenstva FEP (Federácia európskych profesionálnych fotografov) a tiež členom výkonného výboru WPC (World Photographic Cup). V tomto roku zastáva aj funkciu porotcu v súťaži Choď a foť.

Martin Krystýnek narodený v Poprade patrí do elitnej kategórie profesionálnych fotografov svetovej triedy. Je najmladším držiteľom prestížneho ocenenia The Master Qualified European Photographer (MQEP), ktoré doteraz získalo len osemdesiat profesionálov na svete, za vynikajúcu a dlhoročnú prácu s fotografiou. Martin tiež získal viac ako 400 medzinárodných ocenení, čo z neho robí jedného z najuznávanejších profesionálov v Európe. Svoje kvality pravidelne dokazuje ako porotca mnohých medzinárodných súťaží, výstav a ako profesionálny kurátor. Martin má obdivuhodný talent na vnímanie svetla, miluje fotiť portréty a uprednostňuje prirodzenú krásu pred úpravou a retušovaním. Fotil už mnoho významných mužov a žien zo sveta politiky, modelingu, ale aj z podnikania a manažérskej sféry. Vie dokonale objaviť jedinečnú krásu každého človeka, ktorý sa postaví pred jeho objektív. Zároveň prostredníctvom objektívu zvečňuje a dokumentuje emócie, ako svedectvá doby, v pútavých foto-sériách s dôrazom na detail.

Marian Kuric

Marian Kuric sa narodil v roku 1981 v malom mestečku na juhu Slovenska, v Lučenci. O fotografiu sa začal zaujímať  v roku 2011. Najskôr len s túžbou zachytiť pekné momenty z výletov, či rodiny. Neskôr sa k tomu pridala aj chuť sa zlepšovať, či už na mieste fotenia, alebo v spracovaní fotografie ako takej. Mariánov príbeh je možné označiť za „klasický“, keď sa z hobby stane poslanie, pre ktoré je niekto ochotný spávať vonku v zime,  v daždi, vetre a to niekoľko nocí po sebe. V súčasnosti sa venuje organizovaniu foto-kurzov a expedícií.

Patrí medzi členov prestížnej „Asociácie Profesionálnych Fotografov Slovenska“ (APFSR). Spolupracuje pri tom so značkou VFFOTO – výrobcom fotografických filtrov. Fotenie je jeho vášňou a zároveň relaxom. Neustále vymýšľa nové foto lokácie a jeho tvorba sa vyznačuje snahou o originálnu a zaujímavú kompozíciu.

Pozri tiež: