Prvý veľký krok rozvoja Domaše sa práve začal

Prvý veľký krok rozvoja Domaše sa práve začal

Nová Kelča, 17. február - Po tridsiatich rokoch sa na Domaši začína s odstraňovaním čiernych stavieb. Začiatkom tohto týždňa sa v priestoroch autokempingu Krym v blízkosti obce Nová Kelča zhromaždila kolóna nákladných áut, prívesov a stavebných mechanizmov. Robotníci v modrých montérkach s logom Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) začali z odstraňovaním objektov a búd z brehov vodnej nádrže Domaša, ktoré si tam zriadili obyvatelia či rybári bez povolenia alebo prenájmu pozemku.

DSC_0422

SVP počas jesene minulého roku zmapoval na brehoch Domaše skoro 300 takýchto objektov a na každom nechal výzvu majiteľovi, aby ho odstránil. Keď sme si prešli úsek medzi spomínaným kempom a kostolíkom sv. Štefana Kráľa, na úseku dlhom asi 1,8 km sme napočítali viac ako 30 objektov. Časť z nich boli prerobené obytné prívesy či maringotky, niektoré boli obytné priestory postavené z dreva či iného materiálu. SVP plánuje zlikvidovať všetky objekty do konca apríla tohto roka, čo bude podľa odhadov stáť asi 400 až 500 tisíc eur.

V pondelok začali pracovníci odstraňovať paralelne objekty v dvoch lokalitách. Prvá bola v katastri obce Nová Kelča a druhá skupina likvidovala stavby v katastri obce Turany nad Ondavou. Sem tam sa objavili aj majitelia, ktorí sa priznali k vlastníctvu objektu a prišli ho rozobrať. Väčšinu stavieb však budú musieť odstrániť zamestnanci SVP.  

DSC_0363

"Ide o prelomový krok. Pretože tieto čierne stavby, mobilné či nemobilné, sa tu nachádzajú množstvo rokov. SVP opakovane oslovoval majiteľov, dával oznamy, označoval tieto stavby, aby sa k nim niekto prihlásil, bohužiaľ, mnohokrát, aj keď tam našli prítomných ľudí, títo sa k vlastníctvu nehlásili a dostávali sme sa do patovej situácie," povedal v pondelok podpredseda vlády Richard Raši s tým, že riešenie sa našlo až po tom, ako sa v súvislosti s neschopnosťou riešiť problém s nelegálnymi objektmi pri Domaši obrátili na vládu starostovia okolitých obcí v lete minulého roka.

Likvidáciu nelegálnych objektov preto uvítali. 

"Tento problém sa neriešil viac ako 31 rokov a konečne sa našla odvaha," povedal starosta obce Kvakovce Radovan Kapraľ a dodal, že samospráva na to nemala ani finančné ani personálne kapacity.

Je to prvý krok k podpore rozvoja turistického ruchu v regióne. Starostovia veria, že sa postupne vráti zašlá sláva Domaše a znovu ju objavia tisíce turistov, ako si to pamätajú z dôb pred 40 rokov.

Zdroj: OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš

Pozri tiež:

Vodná nádrž Veľká Domaša

V Ondavskej vrchovine sa nachádza zelená perla východného Slovenska – Veľká Domaša. Vodná nádrž slúži na reguláciu prítokov vôd do Východoslovenskej nížiny, zásobuje

Kostol sv. Štefana – kráľa, Domaša

Keď sa v 60. rokoch minulého storočia plánovala výstavba vodnej nádrže Domaša, niekoľko obcí, ktoré mali ležať pod jej hladinou, bolo asanovaných. Takýto osud stihol i obec Kelča. Jedinou stavbou,

TOP výlety:

Všetky výlety