Raj pre oddych, domov pre včely

Raj pre oddych, domov pre včely

Na príjemnú novinku, ktorá obohatí pobyt v prírode, sa môžu tešiť Veľkošarišania i cezpoľní. Na hranici medzi Veľkým Šarišom a Kanašom rastie nová bylinková Záhrada sv. Ambróza. Kým teraz sa tam adaptujú prvé rastliny, už o pár mesiacov pribudnú úle aj lavičky.

Záhrada s úchvatným výhľadom

Autorkou myšlienky projektu Záhrada sv. Ambóza, je Petra Vavreková z Kanaša, od ktorej vzišiel prvotný podnet. Spojila sa s poslancom mesta Veľký Šariš, Petrom Novotným, ktorý má Občianske združenie Novonatura. Prvotná idea má dnes už na mieste reálne kontúry.

„Takáto myšlienka záhrady sa mi stále páčila, a tak som si povedala – spravme aj v Šariši takú bylinkovú lúku, aby to slúžilo verejnosti a zároveň aby to bola aj oddychová zóna,“ vysvetľuje Petra.

 Petra Vavreková, duša myšlienky Záhrady sv. Ambróza. Zdroj: Matúš Maťufka
Petra Vavreková, duša myšl...

Pre záhradu našli strategickú polohu. „Rozmýšľali sme nad strategickým miestom výstavby tejto záhrady. Na Maľoch, tak nazývajú túto lúku, je krásny výhľad na hrad Šariš a nachádza sa na hranici mesta a jeho časti Kanaš. Je to tak prístupné všetkým miestnym obyvateľom aj turistom. Taktiež cez Kanaš vedie aj chodník SNP, čiže je to ďalšia atrakcia v rámci tohto chodníka,“ opisuje kreatívna mladá žena.

Teraz prvý krok, časom možno rozšíria

A že bol nápad ozaj pútavý, o tom svedčí aj fakt, že sa stal víťazom verejného hlasovania uplynulého ročníka grantového programu Šariš ľuďom. To bola pre nich pomyselná hodená rukavica a viditeľná podpora.

So zameriavaním na pozemku začali v júli tohto roku. Lúka, kde je záhrada vytýčená, sa nachádza na vyvýšenom kopci, po ľavej strane na ceste do Kanaša, pri zastávke Sordok. Čoskoro tu pribudne aj značenie, ktoré nasmeruje priamo na miesto.

 Zdroj: Matúš Maťufka
Zdroj: Matúš Maťufka

„Boli tu realizované jednoduché základné terénne úpravy, trošku sa upravil terén, lebo tu nie je úplne rovina. Vytvorili sme zázemie pre včelí domček, preto je to malá plocha z dlažby, na ktorú sa to následne umiestni. Bolo tiež treba riešiť chodníčky a prístup, rozhodli sme sa to vysypať štrkodrťou. Je tu vízia, že podobných objektov tu raz možno bude viac, pričom to má na seba naväzovať,“ vysvetľuje Martin Korečko, záhradný architekt a realizátor záhrad, ktorý stojí za prevedením v teréne. Pletivo, ktoré pozemok vymedzuje a chráni, zvolili tak, aby bolo zakomponované do prírody a aby veľmi „nekričalo“ ani prostredie vizuálne nerušilo. Potrebné bolo stanoviť jeho výšku tak, aby sa zabránilo nežiaducim zásahom zo strany zverstva. Namiesto živého plota budú plot zahaľovať popínavé rastliny.

Chcú upriamiť pohľad na včely i podporiť ich ochranu

V tejto chvíli je vytvorená bylinková záhrada ohradená, časom tu pribudnú úle.

„Celá lúka je tu pestrá, takže pre včely je to vhodné prostredie. Chceli by sme dať ako podporu miestnym včelárom, no nie sme rozhodnutí, komu dáme šancu. Ale ráta sa s tunajšími obyvateľmi,“ zamýšľa sa autorka nápadu.

 Zdroj: Mária Dudová-Bašistová
Zdroj: Mária Dudová-Bašist...

Architekt dodáva. Apidomček by mal byť inštalovaný niekedy v zime, aby bolo zázemie. Úle asi najskôr na jar. Teraz je to viac-menej hotové, rastliny sú nasadené. Je potrebné, aby sa ujali. Viac sa tu toho v tejto chvíli sadiť nebude.“

 „Týmto projektom chceme podporiť ochranu a obnovenie stavu včelstiev. Návštevníci sa dozvedia o účinkoch apiterapie, čo je liečba včelími produktmi, a takisto môžu využiť apidomček, teda tzv. včeliu saunu,“ dopĺňa Petra.

Základ je, aby to bolo otvorené miesto pre všetkých

Prierez bylinkovou záhradou je bohatý. Nachádza sa tu napríklad levanduľa, astry, materina dúška, oregano a ďalšie. Je tu celkovo 170 rastlín. Taktiež sa do budúcnosti uvažuje o zasadení ovocných stromčekov.

Záhrada sa nachádza na rozlohe 250 metrov štvorcových a nemusí to byť finálny koniec. Vzhľadom na to, že sa nachádzajú na mestskom pozemku, hlavnou pointou je to, aby bola záhrada pre verejnosť otvorená.

 Zdroj: Mária Dudová-Bašistová
Zdroj: Mária Dudová-Bašist...

 „Myslím si, že naša Záhrada sv. Ambróza bude raz „čarovné“ miesto pre všetkých ľudí, ktorí sympatizujú s prírodou. Bude to miesto, kde si prídu na svoje občania mesta aj turisti. Vítaní sú naozaj všetci – deti, mladí, starší, veriaci aj neveriaci,“ dodáva Petra.

Jej snom je aj to, aby to raz mohlo byť i dobré miesto pre besiedky či prednášky pre deti. Taktiež vhodným miestom aj pre fotenie neviest. Nepochybne má táto záhrada všetky predpoklady.

Zdroj: mysmesaris.sk,  Mária Dudová-Bašistová

POZRI TIEŽ:

Hrad Šariš

Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 2,7 hektára. Je postavený na Šarišskom vrchu nad mestečkom

Prešov

Metropolou severovýchodného Slovenska, ktoré v sebe skrýva jedinečnosť a kultúrnu zmes Slovákov, Poliakov, Ukrajincov a Rusínov, je PREŠOV, mesto s bohatou minulosťou a dynamickou súčasnosťou.