Rekordná návštevnosť vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

Rekordná návštevnosť vo Vihorlatskom múzeu v Humennom

Takmer 27 a pol tisíc návštevníkov počas leta

Vihorlatské múzeum v Humennom ukončilo k 30. septembru 2022 letnú múzejnú sezónu a upravilo režim mimosezónnej návštevnosti múzejných expozícií v objekte renesančného kaštieľa a v areáli expozície ľudovej architektúry a bývania (skanzen).

Návšteva múzejných expozícii a výstav je od 1. októbra možná v pracovných dňoch pre vopred ohlásené návštevy (s minimálnym počtom záujemcov 5 osôb). Múzeum aj týmto krokom reaguje na znižovanie energetickej náročnosti prevádzky rozsiahleho kaštieľa a skanzenu. Napriek nepriaznivému dopadu protipandemických opatrení v predchádzajúcich rokoch, dosiahla tohtoročná múzejná sezóna rekordnú návštevnosť. Múzeum tak potvrdilo dobre zvolenú marketingovú stratégiu oslovenia verejnosti múzejným portfóliom podujatí, úspešne ukončilo rozsiahlu obnovu kaštieľa a aktívne vstúpilo do procesu odborného kultúrneho a spoločenského zhodnocovania svojho sídla.

 Zdroj: František Tóth
Zdroj: František Tóth

Aktuálnu sezónu ukončilo Vihorlatské múzeum v spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Humennom veľkolepým koncertným programom českého hudobného orchestra Virtuosi di Praga v rámci medzinárodného hudobného festivalu Pontes 2022. Priebeh koncertu streamovalo múzeum prostredníctvom svojej facebookovej platformy a umožnilo tak sledovanie programu všetkým, ktorí múzeum nemohli v danej chvíli navštíviť. Po vyhodnotení uzatvára Vihorlatské múzeum hlavnú múzejnú sezónu za obdobie mesiacov máj - september 2022 s počtom 27 412 domácich a zahraničných návštevníkov. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka predstavuje nárast o viac ako takmer 14 a pol tisíc návštevníkov. Zo zahraničných návštevníkov prevládali v tomto roku hlavne turisti z Čiech, Poľska, Maďarska, ale aj zo zámoria. Tohtoročný počet návštevníkov za letné obdobie prevyšuje aj vlaňajšiu celoročnú návštevnosť. Základnou múzejnou ponukou aj v tomto roku od mája do septembra boli expozičné priestory, a to umeleckohistorická, sakrálna, prírodovedná expozícia v kaštieli a expozícia ľudovej architektúry a bývania (skanzen), ktoré počas leta navštívilo takmer 18 600 návštevníkov.

 Kaštieľ - interiér
Kaštieľ - interiér

Opätovne bola najnavštevovanejšou umeleckohistorická expozícia situovaná v interiéri kaštieľa, obohatená o množstvo cenných nových zbierkových akvizícií. Expozícia v tomto roku, kompletne zahŕňajúca už aj novozreštaurované vonkajšie a vnútorné fasády spolu s nádvorím kaštieľa, prilákala takmer 8 000 návštevníkov. Múzeu sa takto podarilo vytvoriť ďalší exteriérový expozičný priestor bohatý na obnovené architektonické prvky. Nádvorie dnes vytvára jedinečný kultúrny zážitok počas výstavných projektov, koncertných podujatí, eventov i samotných prehliadok. Okrem stálych expozícií oslovilo múzeum aj výstavnými projektami, ktorých snahou je zároveň aj medzinárodný presah minimálne v krajinách karpatskej oblasti. Výstavnú sezónu tradične otvorila medzinárodná výstava kraslíc. Z deviatich hlavných múzejných výstav zaujali verejnosť výstava svadobných šiat a dve dlhodobé výstavy prírodovedného a environmentálneho charakteru.

 Deň tradičných remesiel v skanzene
Deň tradičných remesiel v...

Dve zaujímavé výstavy prebiehajú súčasne aj v tomto období. Ide výstavy Z hlbín Zeme prezentujúcu zbierku minerálov a drahých kameňov zo súkromných zbierok a bohatého múzejného zbierkového fondu a výstava stavebnice Merkur zo súkromnej zbierky českého zberateľa a zakladateľa Múzea Merkuru. Okrem expozícií a výstav pokračovalo múzeum vo výskumnej, vzdelávacej a osvetovej činnosti, ktoré sa prelínali v jednotlivých múzejných podujatiach. Ich príprava už na začiatku roka, vzhľadom k nejasnému pandemickému vývoju, bola projektovaná do voľných priestorov skanzenu a počas letných prázdnin aj do jednotlivých expozícií kaštieľa. Išlo predovšetkým o zážitkové podujatia zamerané na rodiny s deťmi, školské kolektívy a letné detské tábory, ako aj turistický segment z najbližšieho okolia a zahraničia.

 Medzinárodný deň múzeí
Medzinárodný deň múzeí

Z celkovo 25 múzejných podujatí prevládali koncerty, tvorivé dielne a festivalový program spojený s tematickými prezentáciami, folklórnymi, výtvarnými a recitačnými postupovými súťažami. Tieto multižánrové podujatia sú nosnou ponukou múzea pre školskú mládež v rámci dlhodobého múzejného projektu objektového učenia v múzeu a ich súbor sa bude naďalej rozširovať. Nedávno prebiehajúci Deň tradičných remesiel v skanzene Vihorlatského múzea pre školy navštívilo v jeden deň takmer tisíc žiakov materských, základných a stredných škôl z Prešovského i Košického kraja. V aktuálnom období mimosezónnej múzejnej ponuky pripravuje múzeum výstavné projekty, vzdelávacie programy pre deti a v závere roka podujatia pre širokú verejnosť v oblasti histórie, tradícií a umenia. 

Zdroj: Jana Fedičová

Pozri tiež:

Humenné

Mesto Humenné, často nazývané aj centrom či bránou horného Zemplína, sa rozprestiera v severovýchodnej časti Slovenska, pri sútoku riek Laborec a Cirocha.

V Lačnovskom kaňone čaká turistov nový kovový rebrík

V Lačnovskom kaňone, obľúbenej turistickej lokalite neďaleko Prešova, pribudla nová turistická infraštruktúra. Návštevníci sa môžu tešiť z masívneho kovového rebríka...