Sabinov má novú atrakciu

Sabinov má novú atrakciu

Prešov/Sabinov (16. jún 2016) - Mesto Sabinov má novú turistickú atrakciu. Je ňou originálna socha Oscara, ktorá pripomína 50. výročie získania rovnomenného ocenenia pre film Obchod na korze, natočený práve v Sabinove. 

Pri príležitosti 50. výročia udelenia významnej ceny od Americkej akadémie filmových umení a vied bola v centre Sabinova slávnostne odhalená socha Oscara. Autorom sochy je rodák zo Sabinova Juraj Andraščík. Autor je nielen umelecký dizajnér a sochár, ale aj majiteľ firmy tvoriacej počítačové hry Functu či developer. 

Socha je umiestnená v severozápadnej časti centra mesta a spolu so sochou Sabíny, ktorú odhalili pred 3 rokmi, dotvára inšpirujúci kolorit centra mesta. Sochu odhalili spolu s autorom Jurajom Andraščíkom aj primátor mesta Sabinov Peter Molčan a primátori partnerských miest  pri príležitosti osláv Dní Sabinova 15. júna 2016.

Film Obchod na Korze sa natáčal v meste Sabinov v roku 1964. V roku 1966 dňa 16. apríla získal film zlatú sošku Oscara.

socha-oscara-podstavec.jpg

Socha je vytvorená z ocele nazývanej kortén, ktorá sa sama zakonzervuje koróziou. Korózia má znázorňovať, že sa nejedná o nového Oscara. V rukách má umiestnený malý gombík. Predstavuje galantériu, v ktorej sa odohráva hlavný dej filmu. Obchod má prebrať do vlastníctva Anton „Tóno“ Brtko (Ján Króner) po starej židovke Rozálii Lautmanovej (Ida Kaminská). V spracovaní sochy majú svoje zastúpenie všetci umelci z filmového štábu, ktorých bolo spolu 80.  Socha Oscara sa skladá z rovnakého počtu železných korténových platní. Na soche autor spolupracoval aj s umeleckým kováčom Ladislavom Ďudákom, ktorý 80 korténových platní vyzváral a pospájal za viac ako 90 hodín priamo v dočasnom plechovom ateliéri v centre Sabinova.

https://www.youtube.com/watch?v=wUlKC8b0x9c&feature=youtu.be

Zlokalizujte sa pri soche v súťaži
Socha Oscara je jedným z lokalizačných bodov v letnej turistickej súťaži Objavuj Prešovský kraj. Súťaž je umiestnená v aplikácii Objavujme. Úlohou súťažiaceho je lokalizovať sa pri soche Oscara. Ďalšie bonusové body je možné získať za odpoveď na kvízovú otázku a za súťažnú fotografiu. Aplikácia so súťažou je voľne dostupná.

Aplikácia Objavujme na stiahnutie:

button-app-store-web-2.jpg

logo-JPG-Google-Play-na-web.jpg

Titulná fotografia: Ján Jasenský, www.janjasensky.com

Súťaž Objavuj Prešovský kraj

Cyklopátrania Prešovským krajom

LEGENDARIUM 2: Zaži leto s legendami

SVS-objavujme-banner-1280px-1.jpg

 

 

 

TOP výlety:

Všetky výlety