Sen o lodi na Domaši sa napĺňa

Sen o lodi na Domaši sa napĺňa

Výletná loď sa vráti späť do známeho rekreačného strediska Domaša.

Keď sa plnia sny, býva to často pre ľudí výnimočná udalosť. Takto nejako výnimočne sa iste cítia tí, ktorým celých 26 rokov na hladine vodnej nádrže Veľká Domaša chýbala výletná loď.

Niekoľkoročná snaha samospráv v okolí Domaše, nadšencov a občianskych združení sa vyplatila. Vláda Slovenskej republiky a jej predseda Peter Pellegrini finančne podporili myšlienku prinavrátenia lode na východ Slovenska, a tak sa podarilo niečo, čo sa zdalo byť ešte pred pár rokmi nemožné.

 Domaša. Foto: Jano Štovka
Domaša. Foto: Jano Štovka

Výletná loď sa vráti späť do známeho rekreačného strediska Domaša, ktoré sa počas svojej vyše 50 ročnej histórie stalo symbolom oddychu, rekreácie, vodných športov, rybárčenia, ale aj turistiky a cykloturistiky regiónu Horného Zemplína a Horného Šariša.

 Výletná loď. Zdroj foto: OOCR HZHŠ
Výletná loď. Zdroj foto: O...

Loď, ktorá sa chystá na cestu do svojej novej domoviny, kotví teraz v Prahe. S Vltavou a mestom Praha sa symbolicky rozlúči dňa 15. mája 2019 v rámci tradičných Svätojánskych slávností NAVALIS. Počas slávností kardinál Dominik Duk – arcibiskup Pražský požehná plavbu lode, ktorá sa následne vydá na dlhú a zároveň unikátnu cestu z Prahy (Vltava) do Kvakoviec (Veľká Domaša).

Plavba bude dlhá približne 2 800 km po riekach a kanáloch a prejde cez sedem štátov Európy, cez stovky miest a obcí. Predpokladaná dĺžka plavby je 30 dní.

Loď čaká dobrodružná, ale aj náročná cesta. Autentické zážitky z trasy budú zaznamenávané v lodnom denníku a denne zverejňované. Z celkovej plavby vznikne dokument, ktorý bude mať premiéru na jeseň 2019.

 Domaša. Foto: Jano Štovka
Domaša. Foto: Jano Štovka

Plavby vyhliadkovou loďou budú pre obľúbenú rekreačnú oblasť predstavovať nový a zároveň komplexný produkt cestovného ruchu. Veľkokapacitná výletná loď bude ponúkať na svojej palube  možnosť organizovania rôznych kultúrnych a spoločenských podujatí, tematických a náučných plavieb pre školákov, mládež, seniorov, či firmy a organizácie. Loď má krytú palubu, čo umožní voziť turistov od skorej jari do neskorej jesene. To všetko vytvorí predpoklad na predĺženie turistickej sezóny na Domaši, umožní rozšíriť ponuku služieb subjektov pôsobiacich cestovnom ruchu a prispeje k rozvoju turizmu v regióne Horného Zemplína a Horného Šariša.

 

Pozri tiež: 

Vodná nádrž Veľká Domaša

V Ondavskej vrchovine sa nachádza zelená perla východného Slovenska – Veľká Domaša. Vodná nádrž slúži na reguláciu prítokov vôd do Východoslovenskej nížiny, zásobuje