Singletrack prepojí Bardejov a Bardejovské Kúpele

Singletrack prepojí Bardejov a Bardejovské Kúpele

Turistický singletrack HERKULES poslúži pre cyklistov i peších

Plynulé prepojenie Bardejovských Kúpeľov s mestom Bardejov prinesie nový turistický singletrack HERKULES pre cyklistov i peších. V týchto dňoch ho dokončuje Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov.

Singletrack s dĺžkou cca 1,3 km sa začína pri benzínovej pumpe na konci Bardejova a končí na začiatku kúpeľov, kde sa napája na asfaltový chodník. Má charakter turistického singletracku, tzv. doubletracku, šírku do 2,2 metrov a priečny sklon trasy je 5% kvôli odvodneniu.

"Tento turistický chodník je obrovským obohatením nášho regiónu a rozšíri možnosti turistickej infraštruktúry. Realizuje sa ako singletrack, čo je metóda, ktorá kopíruje terén, prispôsobuje sa prírode, stromom a svahu a nevyžadovala si výruby stromov,“ informuje riaditeľ OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov Radomír Jančošek.

 R. Jančošek (vľavo) sa spojil s Jánom Tekeľom (uprostred), ktorý realizuje singletracky v rozličných oblastiach.
R. Jančošek (vľavo) sa spo...

Hneď  v úvode tejto trasy je mierne stúpanie na úseku cca 100 m s prevýšením cca 20 m. Aj kvôli tomu je  nový rodinný turistický chodník nazvaný HERKULES, aby si aj tí najmenší nadšenci mohli zmerať svoje sily. Názov je symbolicky spojený aj s rovnomenným prameňom v Bardejovských Kúpeľoch, ktorý je najsilnejšie mineralizovaný. Chodník kopíruje krásnu prírodu a je bezpečný, vedie cez les a je dostatočne vzdialený od hlavnej cesty č. 77. Trasa má prevýšenie iba niekoľko desiatok metrov a je vhodná aj pre rodiny s malými deťmi.

singletrack herkules2

Singletrack je dočasným riešením, keďže mesto Bardejov už dlhodobo pripravuje cyklochodník s pevným povrchom, osvetlením a doplnkovou infraštruktúrou, no proces brzdí vysporiadanie problémových pozemkov, kde nie je jasný vlastník (neprebehlo dedičské konanie). Mesto Bardejov a Bardejovské Kúpele a. s. sú zakladajúcimi členmi OOCR Šariš Bardejov a veľmi im na prepojení záleží.

"Preto som prišiel ako riaditeľ OOCR s náhradnou iniciatívou vybudovania singletracku. Počas 4 mesiacov som osobne navštívil desiatky majiteľov  pozemkov a získaval od nich súhlasy o dočasnom prechode a vytvorení turistického chodníka. V súčasnosti sú hotové terénne úpravy a ostáva urobiť jemný posyp kameninou, aby sa pri dažďoch netvorilo na povrchu blato. Celkové náklady budú cca 23 000 eur a singletrack by mal byť v prevádzke zhruba o  týždeň,“ konštatuje R.Jančošek.

Singletrack Herkules 4, Zdroj OOCR Saris Bardejov

S prispením OOCR „ŠARIŠ“ – Bardejov bola pred pár dňami v Bardejovských Kúpeľoch dokončená aj obnova turistického okruhu Ostrá Hôrka. Tento turistický chodník má spolu 3 okruhy, najväčší meria 3,5 km, stredný 1,5 km a najmenší 1 km. Slúži bežkárom, horským cyklistom a turistom a je vhodný aj na prechádzky rodín s deťmi.

V Bardejovských Kúpeľoch obnovili turistický okruh

Turistický chodník má spolu tri okruhy, najväčší meria 3,5 km, stredný 1,5 km a najmenší 1 km. Slúžiť bude bežkárom, horským cyklistom a turistom a je vhodný aj na prechádzky rodín s deťmi. 

Dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje takmer 40 km. Popri tom je na tomto území aj sieť vybudovaných, udržiavaných a navzájom prepojených piatich cyklotrás, s celkovou dĺžkou viac ako 8 km.

Tvoria ju tri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Teraz k nim pribudne HERKULES.

 

Plány v blízkej budúcnosti OOCR Šariš Bardejov:

  • štvorjazyčná cyklomapa AQUAVELO (ako partner PL – SK projektu). Ide o 230 km úsek medzi kúpeľmi Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szawnica, s turistickými bodmi záujmu
  • V spolupráci so Štátnymi lesmi a KOCR Severovýchod Slovenska - obnova Jazierka Bardejovské Kúpele, vrátane obnovy oddychovej a rekreačnej zóny v okolí jazierka (drevené prvky, odpočívadla, altánky, mapy, koše, drevený mostík). Súčasťou by mal byť aj mini drevený park pre deti pri jazierku, prípadne mini lanový park v okolí jazierka.
  • Pripravuje sa aj obnovenie turistických značení a trás, drevených turistických altánkov, exteriérových turistických máp, obnova cyklochodníkov, turistických chodníkov a podpora kultúrnych podujatí.

 Hotel Alžbeta, Bardejovské kúpele
Hotel Alžbeta, Bardejovské...

Kúpele pokoja

Samotné Bardejovské Kúpele sú situované v lesnom prostredí plnom kyslíka. Celý areál je udržiavaný a voľne prechádza do lesa. Bardejovské Kúpele boli v niektorých starších listinách označované za „kúpele pokoja“. V kúpeľoch sa nachádza pešia zóna a lesopark. V areáli kúpeľov sa nachádza aj letné kúpalisko s vyhrievanou vodou, tenisové kurty a krytá tenisová hala, miniaturgolf, kyslíková dráha, turistické a cyklistické chodníky a najstarší skanzen na Slovensku Múzeum ľudovej architektúry - skanzen. Medzi najnavštevovanejšie atrakcie kúpeľov patrí moderné Wellness SPA.

Zdroj a foto: OOCR Šariš - Bardejov

Čo nevynechať pri návšteve Bardejova

Pýchou nielen Šariša, ale aj celého Slovenska je starobylý BARDEJOV, ktorý patrí bezpochyby medzi najkrajšie slovenské mestá.

Objavte kraj pod Duklou

Putovanie regiónom má silnú atmosféru a pripomína vojnovú históriu, ktorá sa už nesmie opakovať. Zároveň tu objavíte nádherné skvosty, zaujímavú architektúru a čarovnú prírodu, ktoré sú výbornou kombináciou na poznávanie tohto kúta Prešovského kraja.