Svetový deň cestovného ruchu 2018

Svetový deň cestovného ruchu 2018

V sobotu 29. septembra mohli návštevníci v Archeoparku v Hanušovciach nad Topľou cestovať v čase i po celom Prešovskom kraji! 

Podujatie Archeofestival bolo v tomto roku spojené s oslavou Svetového dňa cestovného ruchu. V areáli archoeparku tak návštevníci mali možnosť spoznať zaujímavosti Prešovského kraja, tipy na výlety a nový pripravovaný produkt cestovného ruchu Svätomariánska púť

image00008

Svätomariánska púť (Svetlo z východu) je vlajkovým projektom, v ktorom je zapojených 13 partnerov, vedúcim partnerom je Prešovský samosprávny kraj. Projekt má za úlohu vytvoriť nový produkt cestovného ruchu, ktorý je inšpirovaný najznámejšou pútnickou trasou Santiago de Compostela. Súčasťou je dobudovanie prvkov turistickej infraštruktúry na vybraných pútnických miestach na slovensko-poľskom pohraničí – Levoča, Ľutina, Litmanová, Gaboltov, Stara Wies, Kalwaria Paclawska, Krosno a Debowiec. Zároveň bude Svätomariánska púť priblížená turistom – pútnikom prostredníctvom rôznych propagačných materiálov, bedekra, mobilnej aplikácie, pútnickej piesne a ďalších zaujímavostí, ktoré budú postupne predstavené na jar budúceho roka. Propagácia Svätomariánskej púte už prebieha prostredníctvom výstav cestovného ruchu i na rozmanitých podujatiach.

image00024

V archeoparku návštevníci okúsili ako sa žilo v pradávanej minulosti, čo ľudia jedli a ako to chutilo, ako si vyrábali nástroje, ako bývali a odievali sa... 

42817703_1850219535014519_6083533102737522688_n

 

Kaštieľ Hanušovce nad Topľou

Miesto, kde sa vrátite v čase o 30 000 rokov späť! Päť obydlí archeoparku predstavuje päť období od praveku do včasného stredoveku. V kaštieli sídli múzeum s rôznymi expozíciami.