Svišťový štít a jeho svište...

Svišťový štít a jeho svište...

Výhercom zimnej súťaže v Turistických novinách (v poradí už tretím) sa stala čitateľka z Prešova

Výhercom zimnej súťaže v Turistických novinách (v poradí už tretím) sa stala čitateľka z Prešova. Výhru v podobe výstupu alebo túry vo Vysokých Tatrách venovala svojmu synovi a ten ju pre zmenu posunul svojím dvom sestrám, Ivane a Lenke, ktoré turistiku majú veľmi radi a čo to už pochodili nielen v Tatrách, ale aj v iných pohoriach Slovenska.

IMG_20210802_114631

Samozrejme, čo je pri týchto veciach asi najťažšie, je dohodnúť ten nie správny, ale hlavne voľný termín. Nakoniec sa všetko podarilo, ale to už bola polovica leta za nami a na okno, ako keby zaklopala jeseň.

Dúfam, že táto chladná zmena bola len prechodná a leto sa ešte vráti, opisuje meteorologické podmienky horský sprievodca Milan Tomaškovič.

Termín dohodnutý, dve baby a priateľ jednej z nich a ja sa stretávame v pondelok na parkovisku v Starom Smokovci a tu nám prší. Pohľady, mobily, aplikácie fungujú, ale my po krátkej debate sa rozhodujeme to predsa len skúsiť a vyjsť aspoň na Zbojnícku chatu a takto stráviť nie veľmi pekný a upršaný deň.

Výstup na Zbojnickú chatu je prerušovaný dážďom a s pribudajúcimi výškovými metrami i chladom a hlavne nekonečnou hmlou. Naozaj nevidíme skoro nič. 

Tempo udáva Lenka a pri Ohnisku sa nám sem-tam ukáže trochu hrebeň Prostredného hrotu. Na Zbojníčke nás víta nový personál a s pohľadom, kam to vlastne chceme v tomto počasí ísť. Sedíme a čakáme. Podľa predpovede má prísť vyjasnenie, ale až okolo obeda. Na naše prekvapenie sa asi po hodine oblačnosť dvíha a pretrháva. Zdvíhame kotvy a opúšťame Zbojníčku a mierime ešte po turistickom chodníku smerom do Prielomu a Divej kotlinky.

IMG_20210802_114847

Samozrejme cestou debatujeme o všeličom možnom, od práce cez hory, záujmy a dostávame sa k téme prečo sa Svišťový volá Svišťový. Odpoveď na otázku dala sama dolina, keď v blízkom svahu, ako prvý zbadám dva svište. Neskôr sme ich tam spozorovali celkom štyroch a veľmi rýchlo sa našla odpoveď , prečo Svišťový ....

Neskôr nás ešte sprevádza piskot svišťov, ale už ich nevidíme. Vo svahoch pod Divou vežou majú svoje úkryty a turistov vidia zďaleka, tak po ostrom hvizde vliezajú do svojích nôr. Vrchol Svišťového štítu (2382 m n.m.) nás čaká a ponúka výhľady na ďalšie tatranské doliny. Výhľady sú síce obmedzené, ale keby nám to niekto ráno na Hrebienku povedal, tak by sme neverili. Dáme rýchle tatroznalectvo, perfektnú kávičku a povzbudení zážitkami a pohľadmi sa poberieme tou istou cestou späť do Veľkej Studenej doliny. Cesta do Smokovca ubieha, turistov moc neni a my preberáme témy, ktoré hýbu nielen svetom, ale hlavne tatranskou prírodou.

IMG_20210802_113504

Ďakujem, že mi bolo umožnené robiť sprievodcu tak úžasným mladým ľuďom, ktorí naše Slovensko a Tatry majú radi a sľúbili, že sa určite ešte vrátia a zoberú aj svojú mamku, ktorá má svoje rodičovské korene tu neďaleko pod Tatrami....

Zdroj textu a foto: Milan Tomaškovič, horský sprievodca

Pozri tiež: