Tatry Podhorie ohúria aj vaše deti

Tatry Podhorie ohúria aj vaše deti

Vyrazte do obce s najkrajším výhľadom na Tatry

„Mami, kedy tam už budeme?“ Poznáte túto otázku? Ak máte deti a zvyknete s nimi cestovať, tak viete, o čom je reč. Znie ako verklík, ktorý len tak nezastavíte. V prípade, že sa ubytujete v podtatranskej dedinke Nová Lesná, mohlo by sa to podariť. Práve odtiaľ budete mať kvantum dobrodružstiev na dosah ruky. Od najbližšieho aquaparku vás delí dvanásť minútová jazda autom, cesta k pozemnej lanovke na Hrebienok trvá o polovicu kratšie.

Okrem kopcov vám cestu skrížia aj akési esá skryté v rukáve, ktoré nájdete priamo v obci. Ako bonus si odtiaľ odnesiete parádne fotky, ktoré perfektne zapadnú do vášho rodinného albumu. Nová Lesná sa totiž hrdí titulom Obec s najkrajším výhľadom na Tatry. Presvedčili sa o tom aj súrodenci Matias a Miška Rigdovci.

V článku sa dočítate:

  • kde sa môžete dozvedieť viac o najsilnejších a najstatočnejších chlapoch našich veľhôr
  • ktoré miesta by ste si mali pozrieť
  • kto vyniesol legendárny kríž na Gerlachovský štít

Nielen vidieť, ale aj vedieť

Sú najvýraznejším symbolom našej krajiny a keby ich nebolo, tak ani v našej hymne by sa nemalo nad čím blýskať. Čo však môže byť na Tatrách také, čo by sme o nich ešte nevedeli? Odpoveď nájdete priamo v centre Novej Lesnej, v parku horských vodcov. Táto dedinka je ich kolískou. Pochádza odtiaľ až 82 horských vodcov a záchranárov, čo je najviac na Slovensku. 

 Zdroj: OOCR Tatry Podhorie
Zdroj: OOCR Tatry Podhorie

„Najznámejším vodcom bol novolesniansky učiteľ Ján Still, ktorý má na konte údajne prvý zdokumentovaný výstup na Gerlachovský štít (rok 1834). Takisto je odtiaľ Janko Počúvaj, ten na Gerlach vystúpil neuveriteľných 626-krát,“ uviedol Peter Hritz, starosta obce Nová Lesná.

Hollywood má hviezdy, Nová Lesná skoby

Zatiaľ čo hollywoodské hviezdy majú svoj chodník slávy, tatranským legendám postavili v Novej Lesnej špeciálne lavičky v tvare skoby. Na jednej z nich je meno Ladislava Šedivého, vďaka ktorému je na vrchole Gerlachovského štítu povestný kríž, pri ktorom sa odfotí azda každý, kto zdolá najvyšší vrch Slovenska.

 Zdroj: OOCR Tatry Podhorie
Zdroj: OOCR Tatry Podhorie

Odkaz pápeža Jána Pavla II.

Prejsť sa môžete aj cez mostík Jána Pavla II. „Tak, ako pápež spájal ľudí, aj táto lávka spája našich obyvateľov a oba brehy Novolesnianskeho potoka,“ dodal starosta obce. V tamojšom kostole majú dokonca uložené relikvie svätého otca.

 Zdroj: OOCR Tatry Podhorie
Zdroj: OOCR Tatry Podhorie

Nádych ďalekých krajín

V obci nájdete aj slnečné hodiny či Sinajskú kaplnku. Má kruhový pôdorys, na ktorý osadili dve betónové platne s textom desatora. Stojí v časti obce, ktorú vytvorili v súlade s feng šuej. „Je to prvá miestna časť na Slovensku, ktorú postavili v takomto štýle,“ uzavrel Peter Hritz.

Zdroj: OOCR Tatry Podhorie

Tento článok je realizovaný s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby SR.

POZRI TIEŽ: