Tieto miesta musíte vidieť! Nádherné fotky kraja od známeho fotografa

Tieto miesta musíte vidieť! Nádherné fotky kraja od známeho fotografa

Kraj kultúrnych pamiatok na dychberúcich fotografiách

Spoznajte nádherné miesta v Prešovskom kraji, ktoré zvečnil na fotkách známy slovenský fotograf Jano Štovka (MQEP).

Unikátne miesta

Na svojom území má Prešovský kraj takmer 4000 väčších i menších pamiatok, štyri zo siedmich lokalít UNESCO, najviac obnovovaných hradov, 27 unikátnych drevených kostolíkov, kráľovské mestá, skanzeny, múzeá a galérie s rozmanitými expozíciami. Preto mu právom patrí prívlastok Kraj kultúrnych pamiatok. Pozrite si miesta, ktoré zvečnil fotograf Jano Štovka a inšpirujte sa na výlety.

Vychutnajte si prvú nádielku tipov na výlety:

 

Gréckokatolícky drevený chrám sv. Mikuláša, Bodružal (UNESCO)

Drevený chrám s pohnutým osudom, ktorý je navždy vpísaný do dreva. Pri prehliadke tejto UNESCO pamiatky si môžete pozrieť dodnes zachované stopy po granáte, ktorý chrámom prešiel priamo cez strechu. Chrám nájdete v okrese Svidník. Viac

Gréckokatolícky drevený chrám sv. Mikuláša, Bodružal_Foto: Jano Štovka (MQEP)

 

Kaštieľ v Humennom

K nádhernému interiéru kaštieľa patrí aj izba Márie Terézie. Má nezvyčajný osemuholníkový tvar a ukrýva pätoro tajných dverí. V kaštieli sídli Vihorlatské múzeum, ktoré ponúka ďalšie zaujímavé expozície. Viac V blízkosti kaštieľa nájdete skanzen, ktorý vás zavedie do prostredia malebnej dedinyk Horného Zemplína.

Kaštieľ v Humennom, Foto: Jano Štovka (MQEP)

 

Skanzen vo Svidníku

Stačí vojsť a razom sa ocitnete v minulosti. Skanzen Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku je zážitkom pre všetky vekové kategórie. Na ploche 11 ha sa nachádza 50 objektov ľudovej architektúry, chalúpky pokryté slamou, mlyn, krčma či drevená cerkev. Nádhera! Viac

Skanzen vo Svidníku. FOTO: Jano Štovka (MQEP)

 

Hrad Zborov

Gotický hrad Zborov postavili na prelome 13. a 14. storočia ako ochranu obchodnej cesty do Poľska. K hradu v okrese Bardejov vedie aj trasa zo Zborova cez alej prastarých dubov. Ak máte dosť ruchu mesta, tu načerpáte nové sily. Viac

Hrad Zborov, Foto: Jano Štovka (MQEP)

 

Ortodoxná synagóga v Prešove

Interiér synagógy zdobia nádherné ornamentálne maľby, vďaka čomu patrí synagóga k najkrajším na Slovensku. Stále sa využíva ako modlitebňa. Popri tom funguje i ako múzeum s expozíciou Múzea židovskej kultúry.

Synagóga v Prešove, Foto: Jano Štovka (MQEP)

 

Múzeum Červený Kláštor

Kláštor kartuziánov v malebných Pieninách ukrýva gotické skvosty a hodnotné expozície. Možete tu vidieť i mimoriadne vzácny herbár lietajúceho mnícha Cypriána z r. 1766, ktorý v kláštore skutočne žil. Nevynechajte ani splav Dunajca a návštevu nádherných Pienin. 

Červený Kláštor, Foto: Jano Štovka (MQEP)

 

Kežmarský hrad

Mestský hrad s početnými expozíciami, známy aj ako východisko prvého turistického výletu do Vysokých Tatier. Súčasťou je expozícia historických vozidiel, hasičskej techniky, historická lekáreň i hladomorňa! Počas leta sa v hrade a na hradnom nádvorí odohráva mnoho podujatí. 

Kežmarský hrad - interiér, Foto: Jano Štovka (MQEP)

 

Oltár Majstra Pavla z Levoče a historické centrum Levoče (UNESCO)

Najvyšší gotický drevený oltár na svete (18,62 m) nájdete v Chráme sv. Jakuba. Okrem toho radnica, klietka hanby a celkovo viac ako 300 kultúrno-historických pamiatok za takmer kompletne zachovaným systémom mestských hradieb. To je Levoča s jej bohatstvom, ktoré nechýba medzi pamiatkami UNESCO. Nad Levočou nemôžete prehliadnuť Mariánsku horu - pútnické miesto s majestátnou bazilikou. 

Oltár Majstra Pavla v Kostole sv. Jakuba v Levoči, Foto: Jano Štovka (MQEP)

 

Drevený kostol sv. Anny, Tatranská Javorina

Netypický drevený kostolík dal v rokoch 1902 – 1903 postaviť knieža Kristián Kraft Hohenlohe, bohatý nemecký šľachtic. Napriek tomu, že bol protestnat, vystavať dal kostol rímskokatolícky. Umiestnenie kostola vytvára nádhernú scenériu s Vysokými Tatrami v pozadí.

Drevený kostol sv. Anny, Tatranská Javorina, FOTO: Jano Štovka (MQEP)

 

Kostol sv. Juraja so zvonicou a oltárom M. Pavla, Spišská Sobota

Historické centrum Spišskej Soboty je mestskou pamiatkovou rezerváciou, zdobia ho meštianske domy, zvonica a dominanta námestia Kostol sv. Juraja z r. 1273 so vzácnym oltárom z dielne Majstra Pavla z Levoče. Zo Spišskej Soboty to máte na skok do AquaCity Poprad alebo navštíviť zaujímavosti mesta Poprad. Ale o tom už nabudúce...

Námestie Spišská Sobota, FOTO: Jano Štovka (MQEP)

 

Pozri tiež:

Deväť hradných zrúcanín, ktoré ťa očaria

V Prešovskom kraji sa turisti môžu tešiť z dvoch veľkých hradov (Kežmarský hrad a hrad Ľubovňa), 14 zrúcanín, 6 zachovalých kaštieľov a 2 palácov.

 

 

 

Tagy