Turistický sprievodca po regióne Šariš

Turistický sprievodca po regióne Šariš

Na turistov na Šariši čaká druhá edícia bedekra Vitajte na Šariši. Praktický sprievodca odhaľuje najkrajšie zákutia v regióne Šariš.

OOCR Región Šariš vydala v roku 2018 tlačeného sprievodcu po regióne. Vyšiel v slovenskom a anglickom jazyku. Sprievodca regiónom bol vydaný v spolupráci s OOCR Šariš – Bardejov. Nový sprievodca „Vitajte na Šariši“ je pokračovaním úspešného bedekra šarišským regiónom, ktorý je aktualizovaný a doplnený o nové lokality. Pripravila a vydala ho OOCR Región Šariš a KOCR Severovýchod Slovenska. Realizovaný bol s finančnou pdoporou Ministerstva dopravy a výstavby SR v r. 2022.

bedeker_vitajtenasarisi_1

Turistický sprievodca regiónom ponúka približne 100 tipov na atraktivity, informuje o histórii miest, prírodných zaujímavostiach, kultúrnych vymoženostiach a potrebných službách.

 Prešov
Prešov

Na 95 stranách prevedie návštevníka po regióne. Nájde v ňom napríklad informácie o historickom centre Šariša, ktorým bol kedysi Hrad Šariš. Taktiež aj o najnavštevovanejších mestách celej oblasti, akým sú Bardejov (UNESCO) a treťom najväčšom meste Slovenska – Prešove. 

 Bardejov
Bardejov

V bedekri je možné nájsť informácie nielen o mestách Prešov a Bardejov, ale aj o Bardejovských kúpeľoch, Sabinove, Veľkom Šariši, Lipanoch, Svidníku, Drienici, Nižnom Slavkove či Ruskej Novej Vsi. V regióne sa nachádza veľké množstvo kráľovských a šľachtických sídel obranného aj reprezentačného charakteru. Prevedie návštevníka 17 hradmi, poväčšine ide o zrúcaniny, akými sú Šarišský hrad, Kapušiansky hrad, Zbojnícky hrad, hrad Plaveč a ďalšie.

 Hrad Šariš
Hrad Šariš

Stopy histórie sa však objavujú všade. Informuje o celosvetovo známych Slovenských opálových baniach v Slanských vrchoch alebo o súbore jedinečných historických objektov na čerpanie soli zo soľanky v prešovskom Solivare. Rovnako sú v ňom informácie o obciach s drevenými kostolníkmi, ktoré sú charakteristickými pamätihodnosťami Šariša ako sú Brežany, Ladomirová, Tročany, Hervartov a iné.

 Slovenské opálové bane
Slovenské opálové bane

Turisti sa môžu inšpirovať očarujúcou prírodou Východných Karpát, tajomného Čergova, Busova ale aj Levočských a Slanských vrchov, ktoré sú sprevádzané početnými turistickými a cyklistickými chodníkmi. Za preskúmanie stojí pôsobivý Lačnovský kaňon, či podzemné krásy jaskyne Zlá diera. Keďže sedačková lanovka v srdci Čergova pre návštevníkov strediska Ski Lysá slúži celoročne, v lete je využívaná aj mnohými cykloturistami. 

 Ski Lysá - singletracky
Ski Lysá - singletracky

V bedekri sa taktiež nachádzajú užitočné informácie a kontakty, možnosti kde sa ubytovať a najesť. Keďže obyvatelia Šariša hovoria írečitým šarišským nárečím, ktoré ostatní Slováci rozpoznajú na prvé počutie, obsahuje aj krátky šarišsko-slovenský slovník.

„Región Šariš ponúka množstvo malebných prírodných zákutí, technické pamiatky či ľudovú kultúru svetového významu, ktoré sa určite oplatí vidieť. Návštevníci sa môžu inšpirovať  práve vďaka nášmu turistickému bedekru, ktorý je dostupný v prešovskom mestskom informačnom centre a  v informačnom centre na Šarišskom hrade vo Veľkom Šariši. Postupne ich doplníme ďalším informačným centrám a rôznym kultúrnym inštitúciám,“ uviedol riaditeľ OOCR Región Šariš Branislav Švorc.

Elektronickú verziu Turistického sprievodcu po regióne Šariš nájdete aj tu: https://issuu.com/vitajte_na_sarisi

Realizované s finančnou podporou Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska a Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

 

POZRI TIEŽ:

Výhľady a vyhliadky v regióne pod Duklou

Výhľady na okolitú prírodu ako odmena za výstup. Užite si turistiku v regióne pod Duklou.

V Lačnovskom kaňone čaká turistov nový kovový rebrík

V Lačnovskom kaňone, obľúbenej turistickej lokalite neďaleko Prešova, pribudla nová turistická infraštruktúra. Návštevníci sa môžu tešiť z masívneho kovového rebríka...

Fotosúťaž Choď a foť 2023 čaká na zábery

11. ročník obľúbenej fotografickej súťaže Choď a foť. Súťaž je určená amatérskym i profesionálnym fotografom. Ich úlohou je zachytiť krásy a zaujímavosti Prešovského kraja.