Turizmus severovýchodu Slovenska sa v lete pomaly spamätával

Turizmus severovýchodu Slovenska sa v lete pomaly spamätával

Huby nazývané baranie hlavy, tatarčané pirohy, drevené kostolíky, liečivé singletracky, tanky, delá, lietadlá, bunkre - to sú atrakcie aké nenájdete takmer nikde inde na Slovensku, iba na jeho severovýchode v okolí Bardejova a Svidníka. A ak nájdete tak jeden-dva v regióne, ale napríklad len drevených kostolíkov je v širšom okolí tohto kúta Slovenska okolo 40 a tankov vo voľnej prírode sú tu desiatky. K tomu ešte atrakcie aké sú ťahákmi v každom regióne-ak ich tam majú. Od pamiatok zapísaných v UNESCO, cez židovské pamiatky, skanzeny ľudovej architektúry, rozhľadne, liečebné kúpele, pramene minerálnych vôd, až po hory s výškou cez 1000 metrov a zachované lesy.

Väčšina týchto exteriérových atrakcií turistického ruchu je aj v súčasnosti voľne prístupná pre všetkých - teda aj pre nezaočkovaných, a to i pri vyšších stupňoch obmedzení. OOCR ,,ŠARIŠ“-Bardejov ročne investuje tisíce eur do udržiavania a značenia turistických chodníkov, takže ich turisti môžu intenzívne využívať. Informoval o tom Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR.

 Bardejov panoráma Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Bardejov panoráma Zdroj: OOC...

,,V septembri sa okresy Bardejov i Svidník dostali podľa pravidiel covid automatu zo zelenej farby do iných farieb, čo prinieslo obmedzenia aj pre cestovný ruch, hlavne v interiéroch. Najväčšie obmedzenia sa týkajú wellness, fitness, procedúr, reštauračných zariadení a konaní hromadných podujatí. BARDEJOVSKÉ KÚPELE, a.s. sú pre svojich klientov naďalej otvorené aj potom, čo hygienici zaradili okres Bardejov dočasne do bordovej farby. Pre novo prijímaných klientov kúpeľov však platí režim OTP (očkovanie, negatívny test na covid, prekonané covid ochorenie). Wellness spa, fitness, procedúry a stravovanie sú prístupné iba ubytovaným klientom. Vo Svidníckom okrese (momentálne v oranžovej farbe) platí v aquaparku Aquaruthenia dlhodobo (aj v zelenej farbe) podľa automatu vstup do interiéru iba pre OTP návštevníkov,“ vymenoval R. Jančošek.

Dodal, že návštevníkom odporúčajú aby sa dali čo najskôr plne zaočkovať a tým mohli aj využívať výhody z toho plynúce - teda minimum obmedzení pri využívaní ponúk cestovného ruchu. Podľa skúseností z minulého a začiatku tohto roka pre nezaočkovaných sa možnosti zúžili, ale naďalej ostávajú možnosti voľného pohybu v exteriéri pre všetkých.

 Bardejovské kúpele Zdroj: Jano Štovka
Bardejovské kúpele Zdroj: J...

Niekde mali celkom dobré leto, vzhľadom na možnosti a obmedzenia

,,Mesto Bardejov s pamiatkami UNESCO a atraktívnym okolím, ale aj oboma svetovými vojnami poznačené okolie Svidníka a Dukly, sú častým cieľom poznávacej turistiky. Jeseň je mimoriadne vhodným obdobím pre potulky prírodou, zbieranie lesných plodov, cykloturistiku, pešiu turistiku i horské výstupy. V tomto roku sa v lete návštevnosť pomaly začínala približovať k predkoronovým časom, i keď bola nerovnomerne rozložená. Kým Bardejovské Kúpele, vodné nádrže, wellness a kúpaliská mali celkom dobrú letnú sezónu, naproti tomu múzeá, skanzeny, ale i mestské ubytovania a reštaurácie zaznamenali značný prepad návštevnosti oproti roku 2019. Chýbali a chýbajú školské zájazdy, Poliaci, Česi, Ukrajinci. Už dva roky po sebe vypadlo najväčšie kultúrno-spoločenské podujatie - Bardejovský jarmok, škody sú pre malých výrobcov a predajcov obrovské,“ zhodnotil vývoj sezóny R. Jančošek.

 Tročany Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Tročany Zdroj: OOCR Šariš...

Dodal že ostáva len dúfať, že sa zvýši zaočkovanosť a tretia vlna korony prejde čo najľahšie a bez väčších zatváraní zariadení cestovného ruchu. Lebo rezervy v odvetví už nie sú a straty sa budú vyrovnávať niekoľko rokov.

,,Malou výhrou tohtoročnej turistickej sezóny je, že sa podarilo od júla do konca augusta zaviesť turistický vláčik premávajúci na okružnej trase Bardejov-Bardejovské Kúpele. Vláčik Dráčik zatiaľ premával každý deň a to úspešne, preto by sme boli radi, keby tu jazdil (aspoň v predĺženej sezóne) natrvalo. Zastávok je 9, trasa začína na Radničnom námestí pri soche Kata, v Bardejovských Kúpeľoch stojí aj pri letnom kúpalisku, skanzene a pod kolonádou. Druhou výhrou bolo, že Bardejovské Kúpele, a.s. dokázali v reštarte za niekoľko týždňov naplniť do augusta svoju kapacitu 1100 lôžok takmer na maximum. Jeseň vyzerala s naplnenosťou tiež sľubne, ale bordová farba covid automatu negatívne zamiešala karty,“ upozornil R. Jančošek.

Pýchou regiónu sú liečivé singletracky

Infraštruktúra turizmu sa v predchádzajúcich rokoch v regióne sľubne dobudovala a každý priaznivec nejakého druhu turizmu si na severovýchode nájde možnosti sebarealizácie. Možnosti sú tu od individuálnej turistiky, cez liečebnú, vojnovú, až po rodinnú a masovú turistiku. Pýchou, s perspektívou rastu medzinárodného turizmu, sú liečivé singletracky a cyklocesty v okolí Bardejova, ktoré sú prepojené na slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo. Ten na území Poľska a Slovenska zahŕňa viac ako 230 kilometrov cyklistických trás. Spája poľské a slovenské kúpeľné mestečká v slovensko-poľskom pohraničí-Bardejovské Kúpele, Krynicu, Muzsynu, Szczawnicu, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou a flórou.

 Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

Sieť navzájom prepojených piatich liečivých singletrackov – Rodinný, Napoleon, Čerešenka, Herkules a Kráľovský a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch, majú spolu dĺžku takmer 10 km. Dĺžka značených turistických trás dosahuje v okolí Bardejova spolu cca 40 km.

Najväčšou atrakciou je voda

Celoročnou stálicou sú liečivé minerálne pramene s kúpeľnou turistikou a wellness v Bardejovských Kúpeľoch, či vo Svidníku aquapark Aquaruthenia. Teraz sú však v prevádzke obmedzené. Z Bardejova je to len 50 km na navštevovanú vodnú nádrž Domaša, kde sú vynikajúce možnosti rekreácie a výletná loď Bohemia. Častým cieľom návštevníkov je i Zborovský hrad (Makovica).

 Aquaruthenia Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Aquaruthenia Zdroj: OOCR Šar...

Tanky, UNESCO, drevené kostolíky

Nikde na Slovensku nie je toľko pamätníkov a pamätných miest na obe svetové vojny ako v okolí Dukly a Svidníka. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Deti, ale aj dospelí si tu môžu doslova ohmatať tanky, delá, lietadlá a vojenskú techniku, nazrieť do bunkrov a zvrchu sa pozrieť na bojiská, či vidieť miesta odpočinku tisícok mŕtvych. K dispozícii sú aj pamiatky UNESCO. Vojenské historické múzeum Piešťany (www.vhm.sk), od 4. mája 2021 sprístupnilo Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku. Ale Vyhliadková veža na Dukle je momentálne kvôli rekonštrukcii uzavretá.

 Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Na námestí je aj atrakcia na fotografovanie s turistami - socha kata. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Lákajú i drevené kostoly v okrese Bardejov: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V okrese Svidník: kostolík v skanzene Svidník, ďalej Potoky, Šemetkovce, Miroľa, Krajné Čierno, Ladomirova a Bodružal, Príkra, Dobroslava, Nižný Komárnik, Vyšný Komárnik, Medvedie, Hunkovce.

 

Viac je na: www.bardejov.skwww.kupele-bj.skwww.svidnik.skwww.visitbardejov.sk

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

 

TOP výlety:

Všetky výlety