Už aj mesto BARDEJOV má NADROZMERNÝ nápis

Už aj mesto BARDEJOV má NADROZMERNÝ nápis

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov financovala sumou 5 780 eur nadrozmerný mobilný nápis BARDEJOV, ktorý na úvod zložili v piatok 22. apríla 2022 na Radničnom námestí v Bardejove. Nápis je vysoký 2,185 m, výška jednotlivých písmen je 1,909 m, šírka nápisu je 9,75 m.

Napis BARDEJOV2

Zhotovila ho firma KOVMAK, s.r.o. Svidník, ktorá už v minulosti zhotovila aj nadrozmerný nadpis SVIDNÍK. Výhodou nápisu BARDEJOV je, že sa dá a aj sa bude presúvať na rôzne atraktívne miesta v meste UNESCO Bardejove a v okolí. 

Považujem za potrebné zdôrazniť, že nápis je prenosný a nebude trvale na jednom mieste. Práve prenosnosť a fotografovanie sa s ním umožní ešte väčšiu propagáciu mesta Bardejova a jeho dominánt. Radničné námestie je iba jeho prvou zastávkou a zotrvá tam len niekoľko týždňov. Už teraz prejavili veľký záujem o jeho pobyt aj na iných miestach – športovci by ho radi videli pred športovou halou, umelci pri fontánach, organizátori jarmoku pri Hrubej bašte na vstupe do mesta. Uvažuje sa aj s jeho putovaním po kopcoch tak, aby tam bol zďaleka viditeľný, vysvetľuje riaditeľ (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.

NAPIS BARDEJOV 7

Dodáva, že zámerom realizácie nadrozmerného mobilného nápisu je hlavne propagácia historického mesta Bardejov, ktorého jadro je zapísané v UNESCO a patrí k najnavštevovanejším lokalitám v regióne. Nadpis je posuvný a nie pripevnený k zemi. Jednotlivé písmená nápisu sú síce pripevnené k plošine, ale dajú sa premiestňovať vcelku, napríklad na korbe nákladného auta s hydraulickou rukou. Každé písmeno ma inú váhu, jedno písmeno váži cca 50 - 60 kg. Spodok nápisu je pozinkovaný kvôli prehrdzaveniu. Nápis bude v noci osvetlený LED svietidlami.

bardejov kat

OOCR očakáva, že turisti si budú fotografovať nápis a scenérie na jeho pozadí, ale aj to, že sa pri nápise sa budú fotografovať oni sami, či v celých skupinách. V súčasnosti je takýmto fotogenickým hitom socha kata v centre Bardejova na Radničnom námestí, pod ktorého sekeru si turisti radi dobrovoľne sami kladú hlavu na klát a s takýmto úlovkom sa potom radi hrdia. Bronzová socha kata vysoká 190 cm zatraktívňuje námestie od 4. júla 2016. Umiestnená je pred bardejovskými fotogenickými dominantami, goticko-renesančnou radnicou a Bazilikou Svätého Egídia.

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.  

dovolenka na slovensku

Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

Pozri tiež:

Bardejov (UNESCO)

Meštianske domy, radnica, Bazilika minor sv. Egídia, maľovaný dom, socha kata a množstvo ďalších zaujímavostí na každom kroku...