V Bardejove obnovili schátraný skatepark

V Bardejove obnovili schátraný skatepark

S finančným prispením Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) ,,ŠARIŠ“-Bardejov a Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska obnovili v Bardejove na Toplianskej ulici schátraný skatepark. Vynovili v ňom zničené lavičky, stoly, osvetlenie a chátrajúci altánok, ktorý slúžil ako miesto odpočinku a relaxu pre návštevníkov a športovcov. Zároveň doplnili ďalší - uzatvárateľný altánok slúžiaci ako sklad náradia, ktorý bude slúžiť aj  organizátorom pri realizácií rôznych nadregionálnych súťaží. 

"Skatepark je určený predovšetkým pre skaterov, bikerov a kolobežkárov, domácich aj mimo regiónu. Benefitom revitalizovaného skateparku bude pridaná hodnota regiónu Šariš a vznik miesta pre realizáciu detí, mládeže aj dospelých. V priebehu nasledujúceho obdobia plánujeme obnoviť a doplniť i streetovú časť v skateparku a to hlavne šikminy ako náhradu terajších drevených zhnitých rádiusov určených na rozbeh na prekážku pyramída/roh," hovorí Radomír Jančošek, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) ,,ŠARIŠ“-Bardejov.

Súbor_002

"Účelom revitalizácie je obnova skateparku s vhodnými podmienkami a parametrami, ktoré budú spĺňať kritéria bezpečnosti. Cieľom je tiež priviesť deti, mládež, dospelých k aktívnemu pohybu, prípadne výchova nových športových talentov. Vytvára sa tak zóna, hlavne pre mladých ľudí, ktorí doteraz nemali priestor venovať sa rôznym voľnočasovým aktivitám vregióne Šariš. Prínosom je aj obnova miesta, prostredia a vytvorenie priestoru pre ľudí, ktorí chcú využiť svoje pohybové zručnosti. Park je vhodný aj pre rodiny s deťmi,“ vysvetlil R.Jančošek.

Dodal, že v rovnakom areáli sa chystá aj Pumptrack – Bike park, ktorý bude prepojený plynulo so skate zónou. Výstavba prebehne roku 2022. Frekventovaná oblasť pri rieke Topľa v Bardejove sa tak stane ešte atraktívnejšou a bude vhodným miestom na poskytnutie priestoru pre realizáciu športových aktivít, pohybu, oddychu návštevníkov aj  z iných miest a regiónov. Podporí sa tak aj cestovný ruch.

Súbor_006

OOCR ,,ŠARIŠ“- Bardejov sa podieľa dlhodobo na dobudovaní infraštruktúry

OOCR ,,ŠARIŠ“-Bardejov, v spolupráci s miestnymi združeniami a aktivistami, dokončila pred mesiacom obnovu turistickej infraštruktúry v lokalite Kláštorisko – Mníchovský potok. Na tomto zrevitalizovanom archeologickom nálezisku počas októbra a novembra 2021 pribudol altánok a informačná tabuľa, realizovali sa terénne úpravy a jemný posyp kameninou. Súčasťou prác bolo aj čistenie porastov a ich prerezávka, osadenie tabule s historickými informáciami od archeológov a mapou regiónu. V záver roka ešte obnovili drevený altánok s ohniskom tzv. “Komínek” Mihaľov v Bardejove.

tabulka 2

V septembri a októbri využili pekné počasie  a pred nadchádzajúcou zimou naviezli štrk a opravili časť úsekov liečivých singletrackov a turistických chodníkov, ktoré to potrebovali. Okrem samotných chodníkov opravovali aj infraštruktúru a ich značenie. Značnú časť prác tvorili prerezávky stromov a kríkov. Sieť navzájom prepojených piatich liečivých singletrackov – Rodinný, Napoleon, Čerešenka, Herkules a Kráľovský a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch, majú spolu dĺžku takmer 10 km a sú na zimnú záťaž dobre pripravené. Pri dostatku umelého snehu sa niektoré úseky využívajú po úprave na bežkovanie. Lyžiarske stredisko Makovica ohlásilo, že už zasnežuje a otvorí hneď ako budú podmienky.

liečivé singeltracky

V meste Svidník uviedli v decembri do prevádzky nad bývalým vlekom Vyhliadku s útulňou. Stavba v ťažko prístupnom teréne si vyžiadala celkové náklady 80 508 € a vybudovali ju s finančnou podporou viacerých subjektov. Na jej realizáciu prispela aj OOCR ,,Šariš-Bardejov“. Jedinečný výhľad z veže ukazuje panorámu mesta Svidník od Pamätníka sovietskej armády až po lesný komplex Osy.

Najbližšie týždne sú pre turistický ruch s určitými obmedzeniami a preto vychádzky do prírody prídu vhod všetkým, teda aj nezaočkovaným. Súčasné obmedzenia prajú zodpovedným očkovaným, ktorí si v režime OP môžu užívať viaceré služby. Týka sa to wellness, fitness, procedúr, reštauračných zariadení, vstupu do múzeí  a konaní hromadných podujatí. BARDEJOVSKÉ KÚPELE, a.s. sú pre svojich klientov otvorené, pre všetkých na liečebné účely v režime OTP (očkovanie, negatívny test na covid, prekonané covid ochorenie). V režime OP sú prístupné po Vianociach aj pre rekreačné pobyty samoplatcov ubytovaným klientom, vrátane Wellness spa, fitness, procedúr a stravovania.

Pozri tiež:

Liečivé singletracky

Liečivé singletracky v Bardejovských KúpeľochBardejovské Kúpele sú vyhľadávanou destináciou v regióne Šariš. Okrem krásnej prírody, kúpeľnej liečby či...