Ne/tradičný jesenný výlet v Tatrách

Ne/tradičný jesenný výlet v Tatrách

Inšpirujte sa na výlet v Tatrách a okolí

Jesenná turistika vo Vysokých Tatrách je pohladením pre oči, telo i dušu. Príroda je plná pestrých farieb, počasie je stabilnejšie, chodníky nie sú preplnené... Možností na turistiku je veľké množstvo, veď Vysoké Tatry ponúkajú okolo 600 km značkovaných chodníkov.

Inšpirovať sa môžete napríklad na stránke regiontatry.sk, kde nájdete tipy na horskú turistiku, výlety lanovkami i atrakcie pre malých i veľkých návštevníkov.

Ak túžite objaviť menej známe, ale zároveň veľmi atraktívne miesta, vydať sa môžete napríklad na netradičný výlet: Smokovecká kyselka - Šoldov - Kvetnica

TIP na výlet:

Veľkolepé prírodné bohatstvo Vysokých Tatier dopĺňajú liečivé minerálne pramene. Patrí k nim minerálny prameň Smokovecká kyselka. Je to pitná liečivá voda, ktorá je hydrouhličitanová, vápenatohorečnatá, uhličitá, studená hipotonociká.

Smokovecká kyselka. Foto: Iveta Bohušová, Zdroj: OOCR RVT
Smokovecká kyselka. Foto: Ive...

Smokovecká kyselka je kaskádový potôčik, po ktorom vyteká voda. Je výborná pre zdravie ako aj osvieženie po túre. A ak náhodou niekto nemá smäd, môže len vychutnať príjemné posedenie pri potôčiku. Nájdete ju veľmi ľahko v Starom Smokovci východne od Grand Hotela Smokovec a lanovky na Hrebienok. (Z Hrebienka si môžete urobiť krátku 15 min. prechádzku k Studenovodskému vodopádu či pol hodinku k Rainerovaj chate).

Lanovka na Hrebienok (Zdroj - OOCR Región Vysoké Tatry). Rainerova útulňa. Studenovodské vodopády.

 

Pár kilometrov odtiaľto pri podtatranskej obci Štrba sa nachádza povesťami opradená „prepadnutá“ stredoveká osada Šoldov. Predpokladá sa, že bola staršia než všetky okolité obce pod Tatrami.

Vďaka archeologickému výskumu sa podarilo odkryť zvyšky poškodených murív stredovekého kostola z 13. – 15. storočia. Obohnaný bol dômyselným opevnením z dvojitých valov a priekop. V tesnej blízkosti sa nachádzal prikostolný cintorín.

Odkrytá bola aj pivničná časť jedného z historických príbytkov zo stredoveku a pôvodná studňa hlboká 4 metre. Získali sa tu bohaté pamiatky hmotnej kultúry - šoldovský kríž, v súčasnosti umiestnený v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave. Ku vzácnym nálezom patrí keramika, kamenná krstiteľnica, zvyšky drevených konštrukcií, početné železné a iné kovové predmety, vrátane mincí z konca 13. - 15. storočia.

 Šoldov. Zdroj: Obec Štrba
Šoldov. Zdroj: Obec Štrba

Za históriou a prírodou vedú cesty aj do Popradu. Významné historické banské dielo môžete vidieť v Kvetnici (časť Popradu), kde sa ťažila medená ruda, striebro a dokonca aj zlato. Táto pôvodne rekreačno-kúpeľná oblasť ponúka miesto na regeneráciu a oddych. Návštevníci Kvetnice môžu využiť náučný chodník, ktorý ich zavedie až do historickej archeologickej lokality Zámčisko a Národnej prírodnej rezervácie Hranovnícka dubina.

 Kvetnica. Zdroj: OOCR Región Vysoké Tatry
Kvetnica. Zdroj: OOCR Región...

V Poprade si môžete užiť relax v AquaCity Poprad alebo sa vydať za umením do Tatranskej galérie či za poznaním do Podtatranského múzea

Ďalšie tipy na výlety v oblasti Vysokých Tatier nájdete na www.regiontatry.sk

 

Súťaž:

Rodičia, vezmite deti na výlet a pomôžte im napísať krátky cestopis o tom, čo ich na výlete zaujalo. Priložte kresbičku alebo fotografiu a zapojte sa do súťaže o skvelé ceny! Uzávierka súťaže 15. 10. 2018

Súťaž: Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok

Súťaž pre všetky deti, ktoré rady cestujú. Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok

 

Pozri tiež:

AquaCity Poprad

Relaxačno-športový areál AquaCity v Poprade využíva geotermálnu energiu popradského vrtu s teplotou takmer 50 °C.

Tatranská galéria, Poprad

Galéria sídli v bývalej parnej elektrárni postavenej v secesnom štýle. Jedinečné priestory ponúkajú aj jedinečné zážitky – výstavy rozmanitých diel, koncerty, vystúpenia i tvorivé dielne.

Podtatranské múzeum Poprad/Spiš. Sobota

Podtatranské múzeum v Poprade patrí medzi najstaršie múzeá na Slovensku. Nachádza sa v budove postavenej v roku 1886, v pseudorenesančnom slohu a zodpovie vám mnohé otázky týkajúce sa