V Poloninách sa rozdávali skúsenosti i certifikáty

V Poloninách sa rozdávali skúsenosti i certifikáty

Na zážitkovom podujatí "Naučte nás mamko, ňaňku!", ktoré sa uskutočnilo uplynulý víkend v Topoli, sa rozdávali nielen skúsenosti, ale jaj certifikáty k používaniu regionálnej značky Poloniny - neskutočne skutočné. Približne 200 ľudí si mohlo pozrieť, resp. vyskúšať tradičné remeslá na vlastnej koži.

 Tradičné remeslá, Zdroj: OOCR HZaHŠ
Tradičné remeslá, Zdroj: O...

V duchu hesla "Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!" sme sa mohli priučiť korytárstvu, ktorého ukážku nám predstavil Milan Karľa zo Sniny. Prácu za hrnčiarskym kruhom prezentoval Jaro Lechan z Topole. Ten nás zároveň naučil mlátiť a česať kribicu a tiež viazať kyčky, ktoré sa používajú na prikrývanie strechy. Okrem toho nám ukázal, ako sa pečie domáci chlieb v tradičnej hlinenej peci.

 Zdroj: OOCR HZaHŠ
Zdroj: OOCR HZaHŠ

Košikárstvu sa už dlhé roky venuje Iveta Kačurová zo Stakčína. Tento svoj koníček rada odprezentovala ľuďom, ktorí ho majú záujem ďalej pestovať. Danka Kirešová z Topole nám predviedla veľmi náročné ale krásne umenie - písanie ikon. Drevené šindle sa naučili vyrábať mnohí, a to pod vedením Miroslava Buraľa zo Sniny.

120292229_611577346204147_7156041093210658764_n

Certifikáty kvality, ktorú predstavuje značka Poloniny - neskutočne skutočné, boli udelené za rôzne služby, produkty či atraktivity. V prvom kole ju získali: Hámorský náučný chodníkPozorovanie hviezdnej oblohy v Parku tmavej oblohy PoloninyTuristická ubytovňa BorovkaKošiar o.z.Kozia farmička OsadnéKrypta vojakov OsadnéVčelia farma Baloga, Pohánka z Kolonice a Chata u Andrejka. Srdečne blahoželáme.

 Udelené certifikáty, Zdroj: OOCR HZaHŠ
Udelené certifikáty, Zdroj:...

Nezabúdame ani na tých, ktorí nám spríjemnili celkom upršaný, no aj napriek tomu vydarený deň. Spevom ak robili Štefan Barančík z Kamenice nad Cirochou, hudobná skupina Nastaz i Kristián Huňara. Ďakujeme.

 Zdroj: OOCR HZaHŠ
Zdroj: OOCR HZaHŠ

Podujatie realizovalo občianske združenie Košiar v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš a neziskovými organizáciami Karpatské drevené cerkvi a Aevis.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: OOCR HZaHŠ

Pozri tiež: