V Prešove sa predstaví vyše 100 mladých hudobníkov

V Prešove sa predstaví vyše 100 mladých hudobníkov

7. júla 2022 máte možnosť vidieť a zažiť jedinečné hudobné zoskupenie viac ako stovky mladých hudobníkov, študentov konzervatórií a hudobných akadémií. V PKO Prešov sa uskutoční koncert jedinečného Slovenského mládežníckeho orchestra.

Slovenský mládežnícky orchester vznikol v roku 2016 z iniciatívy Hudobného centra s cieľom podporiť prípravu mladej generácie hudobníkov na pôsobenie v profesionálnej praxi, ako aj celkovo pozdvihnúť úroveň slovenského mládežníckeho interpretačného umenia.

Orchester ponúka príležitosť študentom a mladým umelcom nadobudnúť prostredníctvom štýlovo rôznorodej dramaturgie cenné skúsenosti v oblasti hudobnej interpretácie, práce s dirigentom či sólovými hráčmi.

i_6766141

Od svojho vzniku orchester pracoval pod dirigentským a umeleckým vedením renomovaných hudobníkov (Martin Majkút, Benjamin Bayl, Jozef Horváth, Igor Karško) a spolupracoval s vynikajúcimi sólistami (Dalibor Karvay, Jakub Čižmarovič, Stanislav Masaryk, Martin Adámek, Miki Skuta). Slovenský mládežnícky orchester tvorí v súčasnosti viac než 100 mladých hudobníkov, študentov konzervatórií a hudobných akadémií, ktorí úspešne absolvovali konkurz.

d mája 2017 je Slovenský mládežnícky orchester súčasťou Európskej federácie národných mládežníckych orchestrov (EFNYO). Po početných koncertoch na festivaloch na Slovensku (o.i. Allegretto, Košická hudobná jar, Piešťanský festival) vystúpil Slovenský mládežnícky orchester v r. 2019 po prvý raz v zahraničí: v rámci koncertného cyklu Musica Orbis v Prahe a na 20. ročníku medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov Young Euro Classic vo Veľkej sále Konzerthausu v Berlíne.

V Prešove sa toto zaujímavé teleso predstaví na koncerte dňa 7.7.2022, ktorý pre vás pripravili PKO v Prešove  a Hudobné centrum v Bratislave. Zmena programu vyhradená. Na podujatí sa budú vyhotovovať fotografické zábery, resp. audiovizuálny záznam. Vstup je voľný.

ZDROJ TEXTU: OOCR Región Šariš

POZRI TIEŽ:

Prešov

Metropolou severovýchodného Slovenska, ktoré v sebe skrýva jedinečnosť a kultúrnu zmes Slovákov, Poliakov, Ukrajincov a Rusínov, je PREŠOV, mesto s bohatou minulosťou a dynamickou súčasnosťou.

TOP výlety:

Všetky výlety