V Prešovskom kraji odštartoval týždeň dobrovoľníctva

V Prešovskom kraji odštartoval týždeň dobrovoľníctva

Máme dôkaz, že dobré skutky sa dejú!

Organizácie a jednotlivci z Prešovského kraja sa aj tento rok v septembri zapoja do celoslovenskej kampane Týždeň dobrovoľníctva, ktorá prinesie rôznorodé dobrovoľnícke aktivity pre širokú verejnosť. Ktokoľvek sa môže aspoň na skúšku stať nositeľom dobra a pomoci pre tých, ktorí to potrebujú.

Už po 12-ty krát sa na Slovensku uskutoční celonárodná kampaň Týždeň dobrovoľníctva, ktorá prináša záujemcom možnosť vyskúšať si dobrovoľnícku prácu, spoznať výnimočných ľudí a pomôcť tam, kde je to práve potrebné. Do kampane sa aj tento rok zapoja aj organizácie z Prešovského kraja prostredníctvom Prešovského dobrovoľníckeho centra (PDC – o.z.).

„V Prešovskom kraji organizačne zabezpečujeme už 13. ročník, nie je to omyl v číslach. Za uplynulých 12. ročníkov sa zmobilizovalo 306 organizácií do ktorých prišlo pomáhať 9.031 dobrovoľníkov. Spolu odpracovali 32.330 hodín pre rozvoj Prešovského kraja,“ uviedla Juliana Hajduková, predsedníčka PDC – o.z.

týždeň dobrovoľníctva

Počas Týždňa dobrovoľníctva si ktokoľvek môže vybrať z veľkej ponuky jednorazových dobrovoľníckych aktivít, ktorú pripravili občianske združenia, školy, knižnice, zariadenia pre seniorov, domovy sociálnych služieb, samosprávy a ďalšie organizácie. Na webstránke sa v tejto chvíli nachádza 48 ponúk a z toho 32 v Prešove a ďalšie v Bardejove, Levoči, Humennom, Poprade, Starej Ľubovni, Lipanoch, Sabinove, Svidníku a v Medzilaborciach.

„Organizácie väčšinou pripravili jednoduché aktivity, napríklad úprava exteriéru alebo interiéru, maľovanie, kosenie či hrabanie. Ide aj o priamu prácu s klientmi organizácií – rôzne tvorivé dielne, aktivity, či vychádzky. Z ponuky na dobrovoľnícku pomoc si istotne vyberú záujemcovia zo všetkých vekových kategórií. Teší nás, že v tomto roku sa podujatia konajú v 10 z 13 okresných miest kraja,“ približuje koordinátorka Týždňa dobrovoľníctva v Prešovskom kraji, Petra Gerhartová z PDC – o.z. 12 ročník celoslovenskej kampane sa uskutoční od 16. septembra a potrvá do 22. septembra, pričom otvorí brány stoviek dobrovoľníckych organizácií po celom Slovensku. Súčasťou tohtoročného Týždňa dobrovoľníctva bude aj podujatie Naše mesto.

Záujem Slovákov pomáhať a vyskúšať si prácu dobrovoľníka pravidelne rastie. Minulý ročník celonárodnej kampane bol zatiaľ najúspešnejší - do Týždňa dobrovoľníctva na Slovensku zapojilo až 6 846 ľudí, ktorí pre viac ako 400 organizácií nezištne odpracovali 14 513 dobrovoľníckych hodín.

V spolupráci s krajskými dobrovoľníckymi centrami na Slovensku kampaň organizuje Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií. Týždeň dobrovoľníctva 2020 je realizovaný s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a organizácie Iuventa - Slovenský inštitút mládeže.

Pozri tiež:

 

TOP výlety:

Všetky výlety